Warmte stijgt naar boven maar waarom is het dan boven in de bergen zo koud? De aarde wordt opgewarmd door bovengrondse en ondergrondse warmte. Ondergrondse warmte, zoals bijvoorbeeld van geisers en vulkanen, verwarmen de aarde maar een heel klein beetje. De meeste warmte komt namelijk van de zon.
Dat betekent dus dat, hoe hoger je komt, hoe minder warm de lucht wordt. Uiteindelijk is de warme lucht van de aarde en de zee dus op en wordt het juist alleen maar kouder.
Hoe hoger je komt, hoe minder lucht er nog boven je aanwezig is en op je drukt. Daardoor is de luchtdruk lager en worden de luchtdeeltjes minder samengedrukt dan lager in de atmosfeer. De temperatuur van de lucht is eigenlijk niets anders dan de energie die luchtdeeltjes hebben doordat ze bewegen.
Koude lucht zakt en warme lucht stijgt. Dit komt doordat koudere lucht compacter is en zwaarder dan de lichtere warme lucht, die gewoonweg opzij wordt geduwd. De warme lucht komt tegen het plafond en wordt richting het raam geduwd. Daar koelt de lucht vervolgens af om weer te zakken.
Lucht stijgt alleen maar op als de dichtheid van die lucht lager is dan de dichtheid van de omringende lucht - en dat is (toevallig) het geval bij lucht die warmer is dan de lucht in de omgeving, omdat lucht uitzet wanneer het warmer wordt. Lucht van 10 °C zal dus opstijgen als de lucht in de omgeving 5 °C is.
De moleculen nemen in warme lucht derhalve ook meer ruimte in. Dat komt tot uiting in de soortelijke massa of dichtheid. Warmere lucht is namelijk ook lichter dan koudere lucht. Hoe warmer de lucht hoe lichter, hoe kouder de lucht hoe zwaarder de lucht.
Bij koudeval duwt de koude lucht de warme lucht weg en dit zorgt voor een kil gevoel. De warme lucht stijgt op en daardoor daalt juist de koude lucht. Dit gebeurt vaak bij grote ramen waar u een koude luchtstroom voelt. Daarom zitten mensen liever niet bij een raam omdat ze altijd het gevoel hebben dat het tocht.
Zo doet u dat: Betere isolatie door Dubbel glas of triple glas en kunststofkozijnen te laten plaatsen. Als u enkel glas heeft, vervang dit dan door dubbel of triple glas. Dat isoleert de ramen, waardoor ze minder of helemaal niet afkoelen en koudeval dus geen kans heeft.
Tocht is een luchtstroom die ontstaat door luchtdrukverplaatsingen vaak tussen warme en koude ruimtes in uw woning. Naast tocht is er ook nog koudeval dit heeft te maken met warmere lucht die snel afkoelt op koude oppervlaktes. Valse tocht is ook een tochtsoort die vaak in woningen voorkomt.
Over het algemeen daalt de temperatuur naarmate de hoogte toeneemt. Bij droge lucht is de afname ongeveer 1 graad per 100 meter, bij vochtige lucht is dat ongeveer 0,6 graden. Na of aan het eind van een heldere nacht met weinig wind kan de temperatuur tot een bepaalde hoogte ook toenemen met de hoogte.
Wat is dan wel het juiste antwoord? In de zomer staat de aarde niet dichter bij de zon, maar juist verder weg. In juli is het noordelijk halfrond het verst van de zon verwijderd en in januari het minst. Dat het in de zomer toch warmer is, heeft alles te maken met de hoek van de aarde ten opzichte van de zon.
Droge lucht koelt het meest af met de hoogte, namelijk 1 graad per 100 meter. Als de stijgende lucht vochtig is en de waterdamp in de lucht condenseert komt er warmte vrij. Dit gebeurt aan de loefzijde van een berg tijdens de zogenaamde 'Stau'. Daardoor koelt vochtige maar gemiddeld 0,6 °C af per 100 meter.
Als je het woord DROL onthoudt, draai je altijd in goede richting! Onthoud dat DROL voor deze letters staat: Dicht Rechts, Open Links.
Warm water toevoeren zit links, rechts is de koude afvoer.
Specialist Verwarming
om te beginnen zou ik de radiator op slaapkamer opendraaien en vanafblijven. blijft het koud daar , dan ff de radiatoren in woonkamer ietsje dichtdraaien zodat de radiator op slaapkamer genoeg tijd heeft om kamer op te warmen .
Je dak wit verven
Een licht dak weerkaatst zonlicht, waardoor je huis koeler is en een donker dak absorbeert de straling, waardoor het warmer is. Je valt in ieder geval wel op met een wit dak. Nog veel leuker, is een groen dak. Dat is een dak van plantjes in plaats van dakpannen.
Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
Gevoerde gordijnen
Gordijnen met een dikke stof én voering zijn de beste gordijnen tegen de kou. De dikke stoflagen zorgen voor een isolerende werking. Doe de gordijnen zoveel mogelijk dicht om de warmte binnen te houden.
Het werkt hetzelfde als een voorzetraam: je creëert een isolerende luchtlaag tussen het venster en de folie. Folie die op het glas van de ruit geplakt wordt. Deze glasfolie (of plakfolie) heeft een reflecterende laag die de warmte naar binnen terugkaatst.
Koudebruggen zijn een gevolg van slecht isoleren. Een koudebrug is een deel in de muur dat niet goed geïsoleerd is. Wanneer de spouwmuur geïsoleerd is, kan het zo zijn dat de isolatie op sommige plaatsen niet helemaal dekkend is geweest.
Isolatiefolie aanbrengen
Isolatiefolie kun je op het glas plakken (raamfolie), of je spant het op het kozijn (kozijnfolie). Isolerende raamfolie kan worden aangebracht aan de binnenkant van enkel- of dubbel glas. Doorgaans wanneer glas vervangen niet mogelijk of niet gewenst is.
Isolatiefolie is de snelste en goedkoopste manier om enkel glas beter tegen de kou te beschermen. Op het glas breng je de folie aan die daarna bijna onzichtbaar wordt. Zo creëer je opnieuw een isolerende ruimte met stilstaande lucht. Isolatiefolie is dus goedkoop, eenvoudig aan te brengen en nauwelijks zichtbaar.