Ernstige gebrekenEen gebrek kan zo ernstig zijn, dat normaal gebruik van de woning niet meer mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een rotte dakconstructie of een verzakte fundering. In dat geval is de verkoper aansprakelijk. Ook als hij of zij niet op de hoogte was van het gebrek.
Art. 18 lid 3 geeft als definitie van een ernstig gebrek: Een gebrek is slechts als ernstig gebrek aan te merken “indien het de hechtheid van de constructie of een wezenlijk onderdeel daarvan aantast of in gevaar brengt, hetzij de woning ongeschikt maakt voor zijn bestemming”.
De bouwgebreken die vaak voorkomen zijn houtrot, vochtschade, doorzakkende constructie, ondeugdelijke meterkast, betonrot, asbest, slecht voegwerk en defecte cv-ketels. De eerste paar gebreken zijn vaak zelf wel te herkennen. Hoe je dat doet, vertellen wij je in het artikel bouwkundige gebreken herkennen.
Heeft u last van een lekkage, vochtige ruimte of ernstige overlast van een andere huurder?Dan krijgt u als huurder niet het woongenot dat u mag verwachten. Er is dan een gebrek.
Bijvoorbeeld: ernstige stank- en vochtoverlast door slechte ventilatie. ernstige lekkage van leidingen. ernstige vocht- of schimmelplekken als gevolg van optrekkend of doorslaand vocht.
Gebreken in een huurwoning zijn defecten of problemen die de huurwoning ongeschikt maken voor het doel waarvoor ze verhuurd is. Dit kan gaan om praktische problemen zoals lekkages, stank of verstopte afvoerbuizen, maar ook om esthetische gebreken zoals beschadigde muren of vloeren.
Groot onderhoud is voor rekening van de verhuurder. Voorbeelden zijn buitenschilderwerk en een nieuwe cv-ketel. Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Denk aan een nieuwe wc-bril of een leertje in de kraan.
Woningcorporaties zijn bij wet verplicht om hun huurders 'ongestoord woongenot' te bieden. Woongenot slaat in dit verband zowel op genieten van de woning zelf als op geen (over)last hebben van bewoners van naastgelegen woningen.
Een geldige reden om betaling van de huur op te schorten is wanneer er gebreken aan het gehuurde zijn die niet of onvoldoende door de verhuurder worden verholpen. Maar let op: een huurder mag niet zomaar altijd opschorten en opschorting heeft niet tot gevolg dat je geen huur meer verschuldigd bent.
De verhuurder van de woning is verantwoordelijk voor het herstellen en de kosten van een lekkage in de huurwoning wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud. Ook wanneer de schuld van de lekkage niet bij de huurder ligt, zal de verhuurder de kosten op zich nemen.
Opstijgend vocht dat duidelijk aanwezig en zichtbaar was tijdens een huisbezoek valt dus niet onder een verborgen gebrek. Daarnaast moet het om een 'ernstig' gebrek gaan. Hierdoor kan je de woning niet 'normaal' gebruiken. Het gebrek was reeds aanwezig bij overdracht van de eigendom.
Het moet gaan om gebreken die je zelf niet had kunnen opmerken en die de verkoper ook niet heeft gemeld. Bijvoorbeeld, als er een grote scheur in de muur zit, had je dit wel kunnen zien toen je de woning ging bezichtigen. Dit is dus geen verborgen gebrek.
Is lekkage een verborgen gebrek? Een lekkage die niet gemeld is bij de koper van een huis én koper ook niet zelf heeft ontdekt of had kunnen ontdekken bij een goed onderzoek is een verborgen gebrek.
Een verborgen gebrek is een gebrek aan de woning dat niet direct waarneembaar is op het moment van aankoop. Het kan bijvoorbeeld gaan om problemen met de fundering, het dak, de riolering of de elektrische installatie. Niet elk gebrek dat na de aankoop aan het licht komt is echter een verborgen gebrek.
Vaak zijn gebreken aan een huis duidelijk zichtbaar. Denk aan scheuren in muren, een natte plek door lekkage, of rotte kozijnen. De naam zegt het al een beetje: een verborgen gebrek is vaak niet zo makkelijk te zien en wordt pas ontdekt na de koop van een woning.
Onder lichte verborgen gebreken wordt verstaan gebreken die de stabiliteit van (een deel) van het gebouw niet aantasten, doch van die aard zijn dat indien de bouwheer ze ten tijde van de aanvaarding van het werk had gekend, hij ze niet aanvaard had.
Als u niet op tijd uw huur betaalt, mag uw verhuurder extra kosten rekenen. Deze kosten hoeft u pas te betalen als u eerst een betalingsherinnering krijgt van uw verhuurder. U kunt deze betalingsherinnering ook van zijn deurwaarder krijgen.
Uw verhuurder mag alleen verhuurkosten rekenen als de nieuwe huurder er iets concreets voor terug krijgt. Bijvoorbeeld een naamplaatje. Er moet dus sprake zijn van een tegenprestatie. Het opstellen van een huurcontract valt daar niet onder.
Een huurwoning moet voldoen aan eisen van veiligheid en gezondheid. Zo zijn een goede elektrische installatie, veilige gasvoorzieningen, en goed functionerende verwarmingssystemen cruciaal. Ook is het belangrijk dat deuren en ramen goed sluiten en dat er voldoende brandveiligheid is, zoals rookmelders.
Woongenot is een recht van de huurder. Het omvat verschillende aspecten van het woonleven, zoals de kwaliteit van de woning, de buurt, de voorzieningen en de algehele leefbaarheid. Aspecten die afbreuk doen aan het woongenot van een huurder zijn overlast en achterstallig onderhoud.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning.Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft.
Als een kraan lekt dan moet deze zo snel mogelijk vervangen worden. Als je een woning huurt rijst de vraag of de huurder of verhuurder deze kosten dient te dragen. Spijtig genoeg is dit niet steeds eenduidig. Als de kraan versleten is dan moet de verhuurder de kosten van de lekkende kraan betalen.
Bij renovatie in bewoonde staat heeft u soms recht op een ongeriefsvergoeding. Dit bedrag is bedoeld om u tegemoet te komen voor het ongemak dat u ervaart tijdens de werkzaamheden. Ook kunt u deze vergoeding gebruiken voor kleine herstelwerkzaamheden, die u zelf uitvoert in uw woning, na oplevering van de woning.
Een verhuurder mag niet onaangekondigd een woning betreden. Hij of zij dient altijd aan te bellen of te kloppen en te wachten tot de deur wordt opengedaan. Een verhuurder mag niet zomaar te pas en te onpas bij de huurder aankloppen.