16-20 graden: hou een TOG-waarde aan van ongeveer 3.0. De richtlijn hiervoor is een slaapzak, deken met laken of overtrek en eventueel een romper. 20-22 graden: hou een TOG-waarde aan van ongeveer 2.0. De richtlijn hiervoor is een deken met laken en eventueel een romper.
TOG staat voor Thermal Overall Grade, een aanduiding voor warmteweerstand en isolatiewaarde van babytextiel. Veilige TOG-waarden voor een baby, liggen tussen 0 en 4.0. De ideale babykamertemperatuur ligt tussen de 16-18 graden. Het advies luidt om je baby niet warmer toe te dekken dan een totale TOG-waarde van 4.0.
Koud seizoen: TOG 2.5 tot max. 4.0* bij een kamertemperatuur van 15º<18º Warm seizoen: totale TOG 2.0 bij een kamertemperatuur van 18º<22º
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius.
Het huidoppervlak is relatief groter dan bij een volwassene
Hoe groter het af te koelen oppervalk, des te sneller je het koud krijgt. Omdat een baby proportioneel echt 'anders' gebouwd is, heeft hij gelet op de inhoud van zijn kleine lijfje een relatief veel groter huidoppervlak.
De lichaamswarmte verliest een baby namelijk via het hoofdje, waarom een babymutsje hard nodig is om de temperatuur op peil te houden. Over het algemeen geldt dat een baby de eerste 24 uur een mutsje goed kan gebruiken. Daarna alleen als je baby het koud heeft.
Kies voor een (gebreide) deken met teddy of fleece voering. Deze dekens hebben een TOG waarde van 2.0 en zijn daarmee geschikt voor een kamertemperatuur tussen de 20-22 graden. De deken kan gecombineerd worden met een luier en een romper/laken.
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
Op de meeste uitzetlijsten staat dat je genoeg hebt aan 3 molton hoeslakens, 3 hoeslakens, 2 dekens met 3 lakens en 2 slaapzakjes.
Heel handig voor in een autostoel, buggy of als je je kindje in slaap draagt in een doek of draagzak. ergoPouch heeft verschillende TOG-waardes voor hun slaapzakjes en suits. Voor de echt koude nachten raden we 3.5 slaapzakjes of suits aan, of 2.5 TOG met een lekkere pyjama eronder.
In de avond zal het altijd afkoelen, en ligt je baby stil. Hierdoor kun je je baby beter een extra laagje kleding aantrekken, met de dikte afhankelijk van het seizoen. Een slaapzak, laken of dekentje (mits goed ingestopt!) kan je baby ook goed warm houden.
Een TOG-waarde is een handig hulpmiddel, maar geen wet. Omdat elk kindje anders kan reageren op toedekken en kleding, is het belangrijk om de temperatuur ook goed te blijven controleren. Dit doe je door regelmatig aan de hals en voetjes van je kindje te voelen.
Hou de zon zoveel mogelijk buiten en zet het raam open zodra de temperatuur voldoende gezakt is. Indien mogelijk, kan je ook met een ventilator lucht laten circuleren voor de baby gaat slapen. Met een nat laken of een pot ijsblokken ervoor kan je ook (iets) koelere lucht laten ventileren.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Door een tekort aan vocht kan de doorbloeding in het lichaam naar de benen, romp en armen niet meer goed verlopen, wat ervoor kan zorgen dat een kind bleek wordt en stopt met zweten. Je baby of kind raakt dan oververhit en uitgedroogd en het lichaam is te warm en te droog.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Stel, het is 18 à 19 °C in de (baby)kamer, dan heb je genoeg aan een slaapzak met TOG-waarde 1, gecombineerd met een pyjama en een body met lange mouwen. Ligt je kindje in een ruimte die kouder of warmer is, dan is het schema hieronder een richtlijn om de laagjes kleding aan te passen.
Is het hartje zomer en komt de temperatuur in je huis niet onder de 25 graden, dan is een mutsje minder hard nodig dan wanneer je baby in de winter wordt geboren. Je kan je baby een mutsje laten dragen zolang je denkt dat dit comfortabel is voor hem. Let er wel op dat je baby het met muts op ook te warm kan krijgen.
En ook al is het buiten voor ons warm, een pasgeboren baby heeft soms moeite om zich warm te houden. Dit kost energie en daar moeten zij zuinig mee om gaan. Dekens helpen de baby warm te blijven en bieden van nature warmte en isolatie. Pasgeborene hebben ook twee dekens nodig in verband met het gebruik van de kruik.
Een dekbedje kan te warm zijn en ligt bovendien los, waardoor baby's erin verwikkeld kunnen raken. Bovendien is het risico op wiegendood groter als het hoofd van de baby bedekt is. Gebruik daarom geen dekbedje voordat je kind 2 jaar is. Ook niet als fabrikanten beweren dat hun dekbed is goedgekeurd voor baby's.
Als de baby zich op temperatuur kan houden hangt het van het seizoen (en/of temperatuur) af welke deken gebruikt kan worden. In de zomer natuurlijk de dunne dekens. In de herfst en lente de dikke dekens. En in de winter eventueel de dunne deken over de dikke deken.
Als het erg warm is, kun je de baby laten slapen in een bodysuit, zonder pyjama en in een ongecoupeerde zomerslaapzak. Zelfs in het midden van de zomer, vermijd het maken van baby-slaapshirtless, want hij kon kou vatten tijdens de nacht, omdat tijdens bepaalde fasen van de slaap de temperatuur van het lichaam daalt.
Veel moeders vragen zich af wanneer ze hun baby een pyjama aan mogen doen. Je baby mag een pyjama aan vanaf 1 jaar. Je moet dit ook niet eerder doen, want tot deze leeftijd hebben ze nog kans op wiegendood. Daarom moet je jouw baby kleden voor deze leeftijd in een onesie / romper met een baby slaapzakje.
Alleen bij een pasgeboren baby die moeite heeft om op temperatuur te blijven is een kruik nodig. Bij warm zomerweer bijvoorbeeld is dat voor een gezonde baby niet nodig. Een oudere, zich goed ontwikkelende baby heeft zelden een kruik nodig. Als het koud is, is het wel aangenaam om het babybedje voor te verwarmen.