Een blad bestaat uit meer stoffen dan alleen chlorofyl en die stoffen hebben andere kleuren, variërend van verschillende tinten geel en oranje tot rood soms zelfs paarsachtig. Pas als de overheersende groene kleur van het chlorofyl is verdwenen, komen er andere kleuren tevoorschijn.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
In de herfst, als het kouder en donkerder wordt, vormt zich aan de voet van het blad een kurklaagje. Hierdoor worden geen stofjes meer naar het blad getransporteerd. De bladgroenkorrels worden langzaam afgebroken, waarna het blad de groene kleur verliest. Wat je dan ziet, wordt bepaald door andere pigmenten.
Van een groot deel van de bomen zal rond 26 oktober de helft van het blad de herfsttint hebben en vanaf de eerste week van november zullen de bomen helemaal verkleurd zijn. Rond 25 november is de helft van de eiken en beuken kaal. Bij berken is dat al eind oktober. De herfst begint hiermee dit jaar relatief laat.
Planten zetten onder invloed van zonlicht water en kooldioxide om in glucose en zuurstof én maken chlorofyl aan. Als er minder licht voor de fotosynthese is, wordt er ook minder chlorofyl aangemaakt. Hierdoor worden de andere pigmenten, die eerder door het groene pigment werden overschaduwd, zichtbaar.
Gele vlekken of gele randen op je bladeren: te veel water
Haal de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond een stuk natter dan je denkt. De oplossing: even iets minder water geven. De wortels hebben naast water en voeding ook zuurstof nodig.
Gebrek aan voedingsstoffen, zoals stikstof, ijzer of magnesium, is een mogelijkheid. Of misschien geef je je groene maatje net iets te veel of te weinig water. Overbewatering en onderbewatering kunnen allebei tot die nare gele bladeren leiden.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
Doordat bij lage temperatuur in de herfst het chlorofyl in de bladgroenkorrels wordt afgebroken worden aanwezige pigmenten zichtbaar. Xanthofyllen maken een gele, carotenoïden een oranje, anthocyanen een rode en de tannines een bruine kleur zichtbaar.
Bruine vlekken: te veel / te weinig water
Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt. De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
In de herfst is er minder zon
Ze sluiten hun 'voedselfabrieken' en gaan als het ware te rusten. Zonder zonlicht worden er geen stoffen meer aangemaakt, en het groen verdwijnt langzaam van de bladeren. Nu komen de kleuren geel en oranje tevoorschijn.
Bladgroen is een heel kostbare stof om te maken. Bomen breken die dan ook af wanneer de bladval optreedt en slaan dan de grondstoffen op in hun takken en stam. Als de groene stof langzaam verdwijnt, worden andere gele en oranje kleurstoffen zichtbaar: caroteen en xanthofyl.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
Helaas, gele bladeren zullen niet meer groen worden. Gele bladeren zullen langzaam afsterven en kunnen niet meer herstellen. Na verloop van tijd vallen ze vaak zelf van de plant af. Afhankelijk van het soort plant, kan het even duren voor de gele bladeren daadwerkelijk vallen.
Kalk. De bruine plekjes die aan de randen van de bladeren van je plant zitten zijn een teken dat er te veel kalk in het water zit dat je ze geeft. De oplossing? Kalkvrij water geven!
Als wortels gaan rotten, dan lukt het ze niet meer om water en voeding op te nemen, en dan krijg je ongeveer deze symptomen: vergelend blad, slappe bladeren en slappe stengels. Het rottige is dat dit bijna dezelfde symptomen zijn als de symptomen veroorzaakt door te weinig water geven.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Bladroest is een schimmelziekte die ervoor zorgt dat de bladeren vroegtijdig van je plant vallen.
Hoeveel water geef je een plant? De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met de plant.
Zelf plantenvoeding maken: bananenschil
Snijd bananenschillen fijn en leg ze op de bodem van plantgaten. Daar geven ze kalium en andere nuttige voedingsstoffen af. Maar je kunt ook 'bananenwater' maken van de schillen. Laat daarvoor wat bananenschillen een dag of twee weken net onder een laagje water.
Universele plantenvoeding is geschikt voor al je kamerplanten, alleen orchideeën hebben een heel specifieke andere voorkeur. Verder kun je kiezen tussen staafjes of vloeibare voeding. Staafjes stop je één keer per 8 weken in de grond en daarna hoef je er een tijd niet naar om te kijken.
Gele bladeren bij een Calathea is een teken dat jouw plant veel te veel water krijgt. Iets minder water geven dus! Naast gele bladeren, kunnen Calathea's ook bruine bladeren krijgen. Dan is er vaak sprake van wortelrot óf een te droge lucht.
Om ervoor te zorgen dat je planten éxtra hard shinen, kan je een lauw sopje met melk en water maken. Melk verstevigt namelijk de bladeren van de plant en geeft ze meer glans.
Krijgt je Yucca plant gele bladeren dan is te veel water waarschijnlijk de oorzaak. Bij een Yucca met geel blad is de potgrond te nat, laat de grond eerst helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Soms kan het voorkomen dat de grond juist te droog is en daardoor wordt je Yucca geel.