We schrijven Westen met een hoofdletter als we er een geografisch, economisch of politiek gebied mee bedoelen. Het Westen wordt dan als een aardrijkskundige naam beschouwd.
Benamingen voor windrichtingen schrijven we met een kleine letter.
Onder de westerse herkomstlanden vallen tegenwoordig alle landen in Europa, met uitzondering van Turkije, maar inclusief alle voormalige lidstaten van de Sovjet-Unie, Noord-Amerika, Oceanië, Japan en Indonesië, met inbegrip van het voormalige Nederlands-Indië.
Wanneer gebruik je een hoofdletter? Hoofdletters gebruik je in twee situaties: aan het begin van een zin en bij namen. Je gebruikt ze bij namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
De afleidingen westers en westelijk worden met een kleine letter geschreven, tenzij ze deel uitmaken van een eigennaam. In de westerse wereld is rokerslong de derde doodsoorzaak. De westerse landen zullen de sancties versoepelen. De Bijbel ligt mee aan de oorsprong van de westerse beschaving.
Deze herkomstgroep bevat alle herkomstgroeperingen met uitzondering van Westerse landen, Marokko, Suriname, Turkije en de Voormalige Nederlandse Antillen en Aruba. De groep Westerse landen bestaat uit alle landen in Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika en Oceanië, Indonesië en Japan.
Volgens het CBS bestaat de westerse wereld uit de landen; Europa, Noord-Amerika, Japan, Indonesië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.
Schrijf woorden waarmee we de tijd indelen, zoals dagdelen, dagen, maanden en seizoenen, klein. Ze worden als soortnamen beschouwd.
Namen van talen en dialecten schrijf je ook met een hoofdletter. Ook hier geldt hetzelfde voor samenstellingen en afleidingen van deze namen. Alle volkennamen krijgen een hoofdletter.
1 - Een zin begin je met een hoofdletter. 2 - De eerste letter van een naam schrijf je met een hoofdletter. 3 - Aardrijkskundige namen schrijf je met een hoofdletter. 4 - Namen van talen/dialecten schrijf je met een hoofdletter.
Westers: Persoon met als migratieachtergrond een van de landen in Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika en Oceanië, en Indonesië en Japan. Niet-westers: Persoon met als migratieachtergrond een van de landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië (exclusief Indonesië en Japan) of Turkije.
'Ereb' betekent 'zonsondergang' of 'westen'. Vanuit het Midden-Oosten gezien, gaat de zon inderdaad onder in Europa, dus ten westen van het Midden-Oosten. Daarom wordt Europa ook wel 'het Avondland' genoemd. Eerst werd het vasteland van Griekenland 'Europa' genoemd.
Antwoord. Ja. Het Westen is in deze context een soort aardrijkskundige naam die staat voor de landen van West-Europa en Noord-Amerika of voor het meest westelijk deel van Noord-Amerika. In die betekenissen krijgt het een hoofdletter.
De afleidingen oosters en oostelijk worden met een kleine letter geschreven, tenzij ze deel uitmaken van een eigennaam.
Is het 'de zuidwesten' of 'het zuidwesten'?
Het is 'het zuidwesten', want zuidwesten is onzijdig.
Aardrijkskundige namen én hun afleidingen schrijf je altijd met een hoofdletter. Het is ook Fransman, Franssprekend en Franstalig. Alleen als een aardrijkskundige naam niet meer als zodanig wordt gebruikt, maar als een aanduiding voor iets anders fungeert, vervalt de hoofdletter.
Samenstellingen en afleidingen
Samenstellingen én afleidingen van aardrijkskundige namen behouden de hoofdletter.
Schrijf de naam van een taal, een dialect of een andere taalvariëteit met een hoofdletter. Een taalnaam die is afgeleid van een aardrijkskundige naam, behoudt de hoofdletters van de aardrijkskundige naam.
We schrijven Zuiden met een hoofdletter als we er een geografisch, economisch of politiek gebied mee bedoelen. Het Zuiden wordt dan als een aardrijkskundige naam beschouwd.
Hetzelfde geldt voor dagen van de week, die schrijf je in het Engels ook met hoofdletters. Dus: Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday.
De namen van historische gebeurtenissen en feestdagen hebben een hoofdletter.
Als 's avonds aan het begin van de zin staat, krijgt de a de hoofdletter. De hoofdletter 'verschuift' als het ware naar het eerste volledige woord. Het is dus bijvoorbeeld: 's Avonds moet ik geen koffie meer drinken.
Frankrijk, ongetwijfeld een belangrijk westers land, wenste zich niet zonder meer aan de 'blokkenpolitiek' te conformeren en onttrok in 1966 haar strijdkrachten aan de geïntegreerde commandostructuur van de NAVO. Tegenover dit 'westen' stond ook geen homogeen communistisch 'oosten'.
Deze herkomstgroep bevat alle herkomstgroeperingen met uitzondering van westerse landen, Marokko, Suriname, Turkije en de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba. Samen met meer dan 150 andere landen wordt onder andere Syrië tot de groep overige niet-westerse landen gerekend.
Japan en Indonesië, waar niet-Europese talen worden gesproken en shintoïsme, boeddhisme en de islam de belangrijkste religies zijn, vallen onder westers.