Wetenschappelijk onderzoek is er nooit naar gedaan, maar volgens relatietherapeuten zou ongeveer de helft van de koppels die een pauze inlassen wel degelijk terug bij elkaar komen. Dat een pauze niet altijd het einde van jullie relatie hoeft te betekenen, staat dus vast.
We hebben het niet over een weekje of twee. Musselman stelt voor dat je op z'n minst twee of drie maanden een time-out kan nemen voor je relatie. Zo kunnen jullie beiden herstellen. Dit lijkt misschien een lange periode om geen contact te hebben en al helemaal als jullie al jarenlang samen zijn.
Tijdelijk uit elkaar gaan kan een hele goede oplossing zijn als het even niet zo lekker loopt tussen jullie. De kans dat jullie weer terug bij elkaar komen is namelijk 50%. Als je zeker wil weten dat jullie het maximale uit jullie time out halen, is het belangrijk dat jullie het goed aanpakken.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Een time-out heeft geen zin als...
Als er een probleem is in de relatie helpt het namelijk om dat probleem veel onder ogen te komen. Het is dus juist nodig om elkaar veelvuldig tegen te komen in huis en om een paar keer per week over de problemen te praten. Niet elke dag. Zeker niet voor het slapen gaan.
Als je een gelukkige relatie hebt, wil je tijd doorbrengen met je partner. Je bent enthousiast voor date-avonden en je kan niet wachten om in de armen van je lover te kruipen. Maar als dat gevoel veel minder wordt en je alleen maar zin hebt om met je andere af te spreken, kan dat einde relatie betekenen.
“Twee of drie weken is in de meeste gevallen ideaal." Bespreek ook op voorhand wat het doel is van de pauze, maak duidelijke afspraken en stel regels vast. Denken jullie na over jullie relatie, de toekomst, jezelf, elkaar? Blijven jullie contact houden? Wat zeggen jullie tegen de kinderen?
Het is mogelijk dat er in de tussentijd wat veranderd is, wat ervoor zal zorgen dat de relatie dit keer dynamischer zal zijn. Exen die weer bij elkaar komen kan werken, als je allebei de tijd hebt genomen om aan jezelf en aan je problemen te werken. Wist je wel dat seks met je ex helemaal niet zo'n slecht idee is?
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Ongeveer drie op vier komt niét terug samen." Hoe komt dat? "Omdat die stap doorgaans een verdere afbraak inluidt van je verbondenheid als koppel. Kijk, als je uit elkaar aan het groeien bent en je gaat vervolgens een tijdje je eigen gang, versterk en versnel je dat vervreemdingsproces alleen maar.
Hoe lang moet ik hem met rust laten.
Dan is de vraag; Oké, dus; man even met rust laten; Hoe lang moet ik hem met rust laten? Net zo lang totdat jij weer bij jezelf bent. Als jij weer helemaal oké bent met jezelf dan ben je weer aantrekkelijk voor hem.
Ga eerst bijvoorbeeld weer echt met elkaar daten en maak echt de tijd voor elkaar als jullie samen zijn. Misschien deed je aan het eind van jullie relatie nauwelijks nog moeite voor je uiterlijk. Doe dit dan nu juist heel bewust wel weer. Steek tijd en moeite in elkaar om de relatie weer te laten werken.
Wat kun je nog meer doen? Niemand kan voor jullie de keuze maken om wel of niet uit elkaar te gaan. En welk effect het op jullie kinderen zal hebben, vertelt ook niemand jullie. Uit cijfers blijkt dat het met ongeveer tweederde van de scheidingskinderen na verloop van tijd weer goed gaat.
Is er nog gevoel? is niet alleen een interessant boek voor partners met relatieproblemen. Ook wanneer je gewoonweg iets meer over relaties of jouw rol als partner zou willen weten is het nuttig. Daarnaast is het ook een informatief boek voor hulpverleners die te maken krijgen met relatieproblemen.
Als je vriendje voorstelt om een korte break te nemen, ga er eerlijk met hem over in gesprek en probeer te begrijpen wat hij ECHT wil. Wil hij bijvoorbeeld meer tijd voor zichzelf of wil hij gewoon alleen zijn. Wil hij of probeert hij nieuwe mensen te ontmoeten?
Hij doet alsof er niks aan de hand is
Sommige exen zien elkaar nog als ze uit elkaar zijn. Je weet dat hij echt spijt heeft als hij deze momenten gebruikt om te doen alsof er niks aan de hand is. Bij binnenkomst geeft hij je weer gewoon een knuffel en hij praat niet over wat er tussen jullie is gebeurd.
De 30 dagen dat je geen contact hebt met je ex zijn dé dagen om jezelf een zelfverzekerd en gelukkig persoon te maken. Grijp dus ook je kans om dit te doen. In feiten heb je je ex helemaal niet nodig; je wilt je ex misschien, maar je hebt hem of haar niet nodig. Hier moet je binnen deze 30 dagen echt bewust van worden.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
Let op hoe vaak hij/zij contact met je opneemt.
Als je ex je niet mist, zal hij/zij waarschijnlijk alleen contact met je opnemen als het echt moet (bijvoorbeeld om spullen op te halen bij jou thuis). Als hij/zij je wel mist, kan hij/zij de neiging om je te bellen, mailen of sms-en waarschijnlijk niet weerstaan.
Bij 21% van alle scheidingen was het vertrouwen in elkaar weg. Hieraan liggen diverse oorzaken ten grondslag: Men communiceert niet meer met elkaar en is niet op de hoogte van andermans leven. Een van de partners is vreemdgegaan of heeft een affaire.
Veel relaties lopen na een bepaald aantal jaren stuk. Zo is een bekende relatiebreuk die na 2 jaar. Daarna is er vaak een breekpunt rond de 7 jaar ook wel de seven year itch genoemd. En veel relaties worden na 13 jaar nog een keer verbroken.
Wanneer een relatie een hele tijd niet lekker loopt, wordt soms door een van de partners een relatiepauze voorgesteld.