Zoogdieren: omnivoren zijn bijvoorbeeld de bruine beer, wasbeer, bruine rat, veel marterachtigen en varkens. De chimpansees hebben een voedingspatroon dat behalve uit fruit en bladeren ook uit allerlei dieren, inclusief zoogdieren zoals andere apen bestaat.
Herbivoren eten enkel plantaardig materiaal. Hieronder vallen konijnen en enkele knaagdieren zoals de cavia, chinchilla en degoe. Omnivoren eten zowel plantaardig als dierlijk materiaal. Voorbeelden zijn (dwerg)hamsters, ratten, muizen, gerbils en eekhoorns.
Vissen: voorbeelden van carnivoren zijn snoek, kabeljauw, tonijn, piranha, zwaardvis, haai. Ze worden ook wel roofvissen genoemd. Reptielen: onder reptielen zijn de krokodillen en slangen bekende carnivoren. Een specialist is de eieretende slang, die alleen eieren van vogels eet (ovivoor).
Herbivoren, zoals konijnen, cavia's, chinchilla's en degoes, eten enkel plantaardig materiaal. Omnivoren, zoals (dwerg)hamsters, ratten, muizen, gerbils en eekhoorns, eten zowel plantaardig als dierlijk materiaal.
Vleeseters zijn dieren die alleen vlees eten. Vleeseters zijn meestal roofdieren. Ze gaan op jacht om hun eten te bemachtigen.
Een pescotariër is iemand die ervoor kiest geen vlees te eten, maar nog wel vis of andere zeedieren eet.
Honden en katten zijn carnivoren.
Het konijn (Oryctolagus cuniculus) Het konijn is één van de meest bekende zoogdieren. Konijnenkeutels, konijnenholen, myxomatose en konijn met pruimen dragen bij tot die bekendheid.
Herbivoren zijn vegetarische vogels die planten eten. Veel eenden, ganzen en zwanen behoren hiertoe. De planten worden door de vogels ontleed, doorgeslikt en vervolgens in de maag fijngemalen. Planten zijn voor vogels moeilijk verteerbaar.
Konijnen behoren samen met de haas tot de Orde van de Lagomorpha (haasachtigen). De cavia en de andere knaagdieren behoren tot de Orde Rodentia (knaagdieren). Dus is het konijn inderdaad geen knaagdier.
De hond is van nature een vleeseter, met een spijsverteringsstelsel dat bijna identiek is aan dat van wilde honden en wolven. De meeste honden eten echter ook plantaardig voedsel.
Vleeseters noem je ook wel carnivoren. Carnivoor is een Latijns woord, waar 'carnis' staat voor vlees en 'vorus' voor eter. Er zijn verschillende soorten carnivoren. Daarnaast zijn er ook alleseters, ook wel omnivoren genoemd.
Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen vissen in principe niet onder. Echter kan vis wel gegeten worden en is het ook een dierlijk product. In dit opzicht kan vis dus gezien worden als het vlees van een vis.
Folivore dieren vindt men bij uiteenlopende groepen dieren, van insecten en apen tot reptielen. Voorbeelden zijn het wandelend blad en de wandelende tak, de Indri (een halfaap), en enkele reptielen zijn de groene leguaan en de doornstaartagamen uit het geslacht Uromastyx, die een voorkeur hebben voor bloemblaadjes.
Biologie
Voorbeelden van herkauwers zijn: de geit, het schaap, het rund, de antilope, het hert en de giraffe.
Plantetende/ herbivoren reptielen: De meest bekende planteneters zijn de leguaan en landschildpad. Maar ook een aantal skinken en agamen eten plantaardig voedsel. Planteneters eten in hun jonge jaren vaak wel dierlijk voedsel. Dit is dan ook belangrijk om goed te kunnen groeien.
Hypsilophodonten waren planteneters en liepen op 2 poten. Ze hadden geen schild en dergelijke, maar ze waren snel genoeg om aan vleeseters te ontkomen.
Een insectivoor eet uitsluitend insecten en insectenlarve.
Afmetingen. De haas heeft een kop-romplengte van 48 tot 73 centimeter, een schouderhoogte van 30 centimeter en een lichaamsgewicht van 2500 tot 7000 gram. Het mannetje ("rammelaar" of "ram") is ongeveer vijf procent zwaarder dan het vrouwtje ("moer" of "moerhaas").
Konijnen zijn slimmer dan veel mensen denken en het is zelfs mogelijk om hen dingen aan te leren. Bovendien kunnen konijnen zowel in huis als in de tuin gehouden worden en heeft u de keus uit allerlei rassen en maten. Wie konijnen wil gaan houden, moet echter wel goed weten waar men aan begint.
Lamprei: een babykonijn wordt een lamprei genoemd. Deze benaming wordt gehanteerd tot het dier volwassen is. Leuk weetje: de naam lamprei lijkt af te stammen van het Iberische woord “Lappa”, wat staat voor “grot” of “hol”.
Carnivoor. In tegenstelling tot honden en sommige andere vleeseters, is de kat een strikte carnivoor. Dit stelt speciale eisen aan zijn dieet. Een echte carnivoor kan niet zonder dierlijk weefsel en heeft een hogere eiwitbehoefte dan andere zoogdieren.
Katten zijn strikte carnivoren of vleeseters, mensen zijn omnivoor (of alleseters) en honden zijn semi-carnivoor. Dit betekent dat katten nood hebben aan voldoende dierlijke eiwitten in hun voeding.
Waarom een kat geen vegetariër kan zijn
De kat is een obligate carnivoor. Dit betekent dat een kat voedingstoffen nodig heeft die alleen in dierlijke producten zitten. Jouw huistijger zal tekorten oplopen wanneer hij alleen vegetarische maaltijden voor geschoteld zou krijgen.