Nubuck schoenen zijn eigenlijk gemaakt van leer, denk bijvoorbeeld aan verschillende schoenen van Dr. Martens. Het proces is alleen net iets anders om zo de look van het leer aan te passen. Om nubuck te maken wordt het leer aan de bovenkant licht geschuurd, waardoor het een soort fluweelachtige uitstraling krijgt.
Je kunt ze het beste beschermen door ze eerst te borstelen met een speciale borstel voor nubuck. Spray ze daarna in met spray voor nubuck. Door daarna met de zachte kant van de borstel over de schoenen te gaan, zien ze er weer uit als nieuw. En ook deze schoenen moet je inspuiten met water- en vuilafstotende spray.
Lamsleer is het beste leer wat betreft soepelheid, zachtheid en draagbaarheid. Het leer gemaakt van lamsvel is heel veelzijdig en heeft een textuur die zorgt voor een luxe uitstraling. Producten van lamsleer hebben een elegante en chique uitstraling.
Suède en Nubuck borstel of een Self-clean Sponge om makkelijk het vuil te verwijderen. Magic Gum om de buitenzijde van de schoen te schrobben en hardnekkige vlekken te verwijderen. Combi Foam om waterkringen en zoutvlekken te verwijderen. Nubuck Care spray om de kleur op te frissen en te beschermen tegen regen.
Suède is dus luxer en warmer dan gewoon leer. Daarnaast is suède ook zachter. Deze zachtheid ontstaat door de grove vezelstructuur van het materiaal. Hierbij geldt over het algemeen: hoe dikker de vezel, hoe beter de kwaliteit van het materiaal.
In het algemeen geldt: probeer je nubuck schoenen niet schoon te maken met water. Van water krijg je vlekken. Maar als niks meer werkt, dan kun je dit proberen: dep een schone doek in een oplossing van water met een paar druppels azijn. Maak de doek vooral niet te nat!
Let op: schoenen gemaakt van dierlijke materialen zoals leer, suède en nubuck kunnen niet in de wasmachine worden uitgewassen.
Op naar de wasmachine
Je kunt ook via je wasmachine je items van suède schoonmaken. Gebruik hiervoor geen intensief wasprogramma, maar de hand- of wolwas. Gebruik bij het wassen geen wasmiddel, maar voeg wel wasverzachter toe. In de wasmachine zullen de meeste watervlekken en hardnekkige zoutranden verdwijnen.
Aniline is de mooiste soort meubelleer om zijn natuurlijke vorm. Het leer voelt heel prettig aan, maar heeft geen beschermlaag. Dat betekent dat het leer erg gevoelig is voor verkleuring en het absorbeert het vuil. Het is het duurste soort leeromdat maar 2% van de huiden geschikt is als vol aniline.
Methoden om NUBUCK te herkennen
Het oppervlak moet een fluweelachtige structuur vertonen. Als er na het strijken over het oppervlak schaduwstrepen achterblijven, zoals het effect dat een stofzuiger achterlaat die in verschillende richtingen over een tapijt is heengegaan, dan heeft u met NUBUCK te doen.
Niet alleen leren schoenen, maar ook schoenen uit textiel en suède houden niet van water. Water en sneeuw veroorzaken immers (zout)kringen in het materiaal. En natte voeten zijn al helemaal vervelend.
Bij droog weer is een driewekelijkse spray-beurt voldoende om de beschermlaag op je schoenen optimaal te houden. Wanneer je suède schoenen nat zijn geworden, is het slim om deze op kamertemperatuur te laten drogen en daarna extra in te sprayen.
Suède schoenen gruwelen van water en vuil. Dus eigenlijk laat je ze bij regenweer beter in de kast staan. Heb je echt je zinnen gezet op dat ene paar laarsjes – ja, we begrijpen dat – dan kun je ze wel wat extra regenwapens geven. Allereerst maak je ze schoon met een speciale rubberen suèdeborstel.
Wat is suède? Suède schoenen zijn gemaakt van een bepaald type leer. Want het is namelijk de binnenkant van leer en niet de opperhuid zoals bij gewone leren schoenen. Suède is hierdoor zachter en heeft een geborstelde structuur die wel wat op stof lijkt.
Aniline leder, open structuur zonder enige coating. Semi aniline leder is vergelijkbaar met vol-aniline leder maar heeft als tegenstelling dat het voorzien is van een dunne beschermlaag. Hierdoor is het beter bestand tegen vlekken en verkleuring.
Suède is een type leer dat wordt gebruikt om laarzen, handtassen en kleding, zoals jassen, rokken en broeken te fabriceren. De naam komt van het Franse "Gants de Suède", ofwel 'Zweedse handschoenen'.
Suède kun je wel in de wasmachine wassen als je een paar speciale wasvoorschriften in acht neemt. Doe het suède kledingstuk alleen (dus zonder andere kledingstukken) in de wasmachine en keer het binnenstebuiten. Gebruik geen wasmiddel, maar alleen wasverzachter.
Af en toe de jas inwrijven met was of kleurloze schoenpoets. - Suède kleding kan in het begin afgeven. De losse deeltjes verdwijnen na verloop van tijd. Zij zijn ook te verwijderen met een suèdeborstel of met plakband waarvan de lijm niet loslaat.
Deze leersoort heeft een geborstelde structuur en voelt zacht aan. Nubuckleder is ook de buitenzijde van de dierenhuid, is licht geschuurd en heeft een fluweelachtige uitstraling. Beide leersoorten zijn kwetsbaar voor water, vuil en verkleuring, het is daarom belangrijk ze goed te onderhouden.
Een microvezeldoek, zachte katoenendoek en een sopje met water en het reinigingsmiddel. Wrijf de vlek op het suède leer hiermee in. Vervolgens poets je het nog even met alleen water en dep je het tot slot droog.
Wrijf hierbij zacht over het materiaal, behandel suède nooit te ruw, om beschadigingen te voorkomen en gebruik geen hardnekkige zeepproducten of schoonmaakmiddelen. Daarnaast raden wij het gebruik van schoenpoets of onderhoudsmiddelen voor leer af.
Wanneer leer of suède nat wordt trekt het vaak samen. Het suède droogt dan in gekrompen toestand op, waardoor het leer barst wanneer je je voeten er later insteekt. Om dit te voorkomen verfrommel je lichtjes wat papier en stop je dit voorzichtig in je schoenen zodat het lijkt of er voeten in je schoenen zitten.