Therapeut Margaret van Ackeren vertelde tegen Well + Good dat sommige mensen nog met knuffels uit hun kindertijd slapen omdat het hen een gevoel van veiligheid geeft en het negatieve gevoelens zoals eenzaamheid en angst vermindert. Ideaal in tijden van corona waarin angst en stressgevoelens zijn toegenomen.
Slapen met een knuffelkonijn, beer of schaapje: veel kinderen kunnen niet zonder. Maar uit onderzoek van Quest blijkt dat ook veel volwassenen niet zonder kunnen. Maar liefst één op de zeven volwassen vrouwen slaapt nog met een knuffel.
Met knuffel slapen is gezond
En (onbewust) met een goede reden, blijkt uit onderzoek van de VU Amsterdam. Mensen die 's nachts met een knuffeldier in bed liggen, krijgen daar een geruststellend gevoel van. Bovendien heeft het een gunstig effect op een laag zelfbeeld én worden angsten verlicht.
Door knuffelen komt het hormoon oxytocine vrij
Oxytocine zou een belangrijke rol in de hersenen spelen bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Het hormoon speelt een centrale rol bij vriendschappen, romantische interacties en seksualiteit.
Als iemand je aanraakt of een knuffel geeft komt het stofje oxytocine vrij in je lichaam. Dit wordt ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd en geeft je een sterk gevoel van verbondenheid en geluk. Aanraken werkt bovendien stressverlagend.
Toegegeven, die twintig seconden zijn een beetje toevallig. In het experiment van Grewen et al. (2003) waar de theorie op gebaseerd is, werd aan koppels gevraagd om elkaar zo lang vast te houden. De gemiddelde knuffel duurt maar een paar seconden en dat is te kort om echt een lichamelijk effect vast te kunnen stellen.
Naast dat iedereen lekker zelf moet weten wat-ie doet, is het ook nog eens hartstikke goed om met een knuffel te slapen als volwassenen. Uit een onderzoek van de hotelketen Travelodge blijkt dat maar liefst 35 procent van de volwassenen dit doet.
Je hebt 4 knuffels per dag nodig om te overleven. 8 knuffels per dag nodig voor “onderhoud”.
Leer een baby onder de 6 maanden niet aan om met een knuffel te slapen. Onderzoek toont aan dat knuffels voor deze baby's nog geen emotionele rol vervullen. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kan een knuffel of doekje een geborgen gevoel geven. Een kind dat wakker is kan met zijn knuffel spelen of er troost bij zoeken.
Deze pluche knuffels van Studio Pets – puppy's en kittens – kennen een speciaal kunstje. Ze werken namelijk met een gratis Augmented Reality-app waarin ze geheel tot leven komen. Met de app maak je een foto of video waarin je favoriete virtuele beestje beweegt en op je schouder komt zitten. Aaien kan ook.
De knuffel biedt troost en zachtheid. Zijn aanwezigheid vertelt je kind dat alles wel goed komt. En het leert je kind om zichzelf gerust te stellen. Een lievelingsknuffel kan dus een hele belangrijke rol spelen in deze emotionele ontwikkeling.
Huggy Wuggy is een blauwe harige knuffel met scherpe tanden en slungelige lange armen en benen. In eerste instantie lijkt het een lieve pop, maar hij is een karakter in het online horrorspel 'Poppy Playtime'. Als speler van het spel ben je een voormalig medewerker van een gesloten speelgoedfabriek: Playtime Co.
Onderzoek heeft uitgewezen dat 60% van de kinderen in Europa een knuffel heeft. Ze kunnen een rol spelen in de emotionele ontwikkeling. Dit is te verklaren door het feit dat deze knuffels steun geven aan je kind. Ze bieden troost en zekerheid en helpen bij de ontwikkeling van zijn zelfstandigheid.
Niet alleen kinderen zijn onafscheidelijk van hun knuffelbeer. 35 procent van de volwassenen heeft nog steeds een favoriet knuffelbeest in bed liggen.
Of hij is een hele goede vriend, of hij heeft een crush op je of beide. Het betekent dat hij superblij is om je te zien – zo blij dat hij je helemaal fijnknijpt. Jullie zijn duidelijk superclose.
Samen met het hormoon serotonine zorgt oxytocine ervoor dat stress wordt verminderd (wat wordt veroorzaakt door het stresshormoon cortisol). Ook hebben onderzoeken uitgewezen dat fysieke pijn minder wordt bij een stevige knuffel. Knuffelen kan dus een hoop goed doen. Dus geniet er extra van wanneer het kan!
Deze knuffels worden ook vaak gegeven als je iemand heel erg hebt gemist, of om dingen goed te maken na een ruzie. Een lange knuffel laat zien dat je van de ander houdt en er voor diegene wil zijn.
Wanneer we iemand knuffelen, komt in het lichaam het hormoon oxytocine vrij, niet toevallig het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij hechting en vertrouwen. Het hormoon is cruciaal voor gevoelens van verbondenheid, liefde en vriendschap - niet te onderschatten als het aankomt op geluk.
Het maakt je relatie vertrouwder en intiemer
Ook hier zorgt het hormoon oxytocine ervoor dat je door meer te knuffelen meer vertrouwen in je partner hebt. Knuffelen geeft een gevoel van veiligheid en comfort binnen relaties. Knuffelen maakt je guller, minder wantrouwend, socialer en meer invoelend.
Uit een enquete van de New York post uit 2018 blijkt dat 43% van de volwassenen een speciale knuffelvriend heeft. 84% van de mannen en 77% van de vrouwen geeft toe ten minste één knuffel te bezitten. Het populairste knuffeldier voor volwassenen is de aloude teddybeer.
Bij Blokker vind je de liefste en leukste knuffels die al snel je grootste vrienden worden. De knuffels variëren van kleine knuffels tot grote knuffels, dus er is voor ieder wat wils. Elke diersoort komt voorbij in het brede assortiment van Blokker.
Onderzoek wijst namelijk uit dat een mens minimaal acht knuffels per dag nodig heeft om goed te kunnen functioneren.