Zuurkool is niet zout.In een zakje zuurkool van 500 gram zit slechts 6 gram zout. Mensen die een zoutarm dieet volgen mogen meestal zuurkool eten. Elke dag een plukje verse zuurkool, zo uit het vat of uit een zakje eten, is heel goed.
Ik gooi de zuurkool dan in een vergiet en zet er gedurende een aantal minuten een straal koud water op. Ondertussen een paar keer goed husselen. Op deze manier spoel je een deel van het zout weg. Eet bij de zuurkoolstampot bijvoorbeeld een gehaktbal of speklap, en laat het zoute spek en worst achterwege.
*Eventueel kun je ook meer zuurkool maken, zodat je er vaker van kunt eten. Reken altijd 1,5 procent zout, dus 15 g zout op 1 kg kool.
Zuurkool combineert een van de gezondste groenten (kool) met een van de gezondste manieren om voedsel te bereiden: fermentatie. Dit samen maakt dat zuurkool ontzettend gezond is. Hoog tijd dus om weer eens te genieten van deze winterse kost.
Schoonmaken. Om zuurkool iets milder van smaak te maken, kun je de kool voor gebruik even afspoelen onder de kraan.
Eet niet teveel rauwe zuurkool
Ondanks dat rauwe zuurkool boordevol goede stoffen zit, is het niet verstandig om hier dagelijks hele grote hoeveelheden van te eten. Dat komt doordat zuurkool ook heel veel natrium bevat. 100 gram zuurkool bevat wel 600 mg aan natrium.
Zuurkool. Met zuurkool schotel je de bacteriën in je darmen een extra lekker hapje voor. Zuurkool is gefermenteerde witte kool en door dat fermentatieproces zit het bomvol melkzuurbacteriën die helpen om minder gunstige bacteriën in je darmen te verdringen en je immuunsysteem ondersteunen.
Als de fermentatie niet op de juiste manier wordt uitgevoerd, kunnen er ziekmakende bacteriën ontstaan. De botulisme bacterie (Clostridium botulinum) is hier een bekend voorbeeld van. Bij producten die erg zuur worden zoals zuurkool en yoghurt is de kans op de vorming van ziekmakende bacteriën klein.
Zuurkool is licht verteerbaar en wordt daarom beter verdragen door de meeste maag- en darm patiënten dan witte kool. Zuurkool activeert de darmflora en bevordert de stoelgang.
Verse en rauwe zuurkool geeft het lichaam mineralen en belangrijke vitaminen. Ook bevordert het onze spijsvertering en daarmee ons metabolisme. Bovendien is zuurkool makkelijk te maken, zelfs thuis! Alles wat je nodig hebt is een witte kool, een goede pot, wat karwijzaad en zout.
Het is echt enorm gezond. Mede door het gistingsproces komen er allerlei melkzuurbacteriën vrij die onze darmen zeer graag verwelkomen. Daarnaast is zuurkool extreem rijk aan vitamine C. En bevat het enorm veel vezels en vitamine B.
Naast positieve eigenschappen heeft zuurkool een minder goede eigenschap en dat is een hoog natriumgehalte. Vooral mensen met een hoge bloeddruk zouden er niet veel van moeten eten.
Aardappelen, pasta en rijst
Dan kun je net zoals bij pittig eten, de zoute smaak verminderen door ingrediënten met zetmeel toe te voegen, zoals brood, pasta, rijst of aardappelen. Zetmeel zorgt er namelijk voor dat het zout geabsorbeerd kan worden.
Maar wat als het te zout is? Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Nee, het is gefermenteerde witte kool, wat al een stuk cooler klinkt. Fermenteren is het omzetten van de grondstof van een product door het toevoegen van micro-organismen. Ook yoghurt en bier ondervinden dit proces. In gewone mensentaal: gesneden witte kool wordt in een grote bak gegooid en bestrooid met zout.
Neem bijvoorbeeld zuurkool; om dit te maken wordt er zout toegevoegd aan witte kool.Hierdoor kan de melkzuurbacterie als enige overleven.Deze bacterie zet suikers om in melkzuur, een belangrijke stof voor je darmen.”
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Tip 1: kook de groente goed, dan worden de voedingsstoffen beter opgenomen. Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa.
In zuurkool zit 25 mg vitamine C per 100 gram. Volgens het Voedingscentrum heb je als volwassene 75 mg vitamine C per dag nodig. Dus als je 100 gram zuurkool eet heb je al een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Vitamine C helpt bij een goede weerstand.
Zuurkool helpt het lichaam te ontgiften van vrije radicalen. Dit helpt om een gezonde celontwikkeling te behouden. Sommige antioxidanten in zuurkool zijn ook ontstekingsremmend. Dit is vooral handig voor mensen die problemen hebben met hun gewrichten of met spierontsteking en ongemak.
Heerlijke stamppotten
Zuurkool is een gezonde groente. Het is licht verteerbaar en rijk aan vitaminen.
Zuurkool stamppot:
Als we alle stamppotten met elkaar vergelijken is er een terechte winnaar: de zuurkool stamppot. Boerenkool is de meest ongezonde stamppot. Let wel op dat in dit overzicht alleen is uitgegaan van één portie en zodra de extra's als vlees en jus worden toegevoegd, de calorieën ook stijgen.
Als je wilt afvallen en een platte buik wilt krijgen, is het aan te raden om minimaal 40 gram vezels per dag te eten. Haal deze vezels het liefst uit (groene) groenten met een hoge voedingswaarden zoals andijvie, bloemkool, boerenkool, courgette, spinazie, selderij spruitjes en venkel.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.