Voor een goed gespreide portefeuille zijn minimaal drie ingrediënten nodig: aandelen, obligaties en spaargeld. De samenstelling van deze mix heeft veel invloed op het risico en daarmee op de rendementsverwachting van een portefeuille.
Een beleggingsportefeuille bestaat uit alle beleggingen die een belegger bezit. De belegger is een particulier of een onderneming. De beleggingen in een beleggingsportefeuille kun je over verschillende beleggingscategorieën spreiden. Dat is vaak ook verstandig om te doen.
Spreiden is belangrijk bij beleggen: dit is het ideale aantal aandelen om in portefeuille te hebben, volgens een beleggingsexpert. Spreiden is belangrijk om de risico's van je beleggingen beheersbaar te houden. Volgens beleggingsexpert Loege Schilder is een portefeuille met 40 verschillende aandelen optimaal.
Een vraag die veel gesteld wordt is hoeveel ETF's je nodig hebt in je ETF portefeuille. Het is helaas niet mogelijk om daar een simpel antwoord op te geven. In sommige gevallen heb je al een goede spreiding met één enkele ETF terwijl je in andere gevallen meerdere ETF's nodig hebt.
Spreiden in regio's
Koop beleggingen uit verschillende landen en werelddelen. Zo loopt u minder risico als het minder goed gaat met 1 land of in 1 werelddeel. Koopt u bijvoorbeeld alleen AEX-aandelen, dan zijn uw beleggingen kwetsbaar voor een mindere periode van de AEX.
Waarom moet ik mijn beleggingen spreiden? Spreiding van beleggingen is nodig om het risico van je portefeuille te verminderen, maar ook om deze af te stemmen op de tijd die je ter beschikking hebt.
De ETF VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) is een goed voorbeeld van een ETF voor de lange termijn. Met meer dan 3.000 bedrijven in verschillende sectoren en regio's is dit hét voorbeeld van een ETF met een goede spreiding.
- Aandelen in portefeuille: deel van het vermogen (aandelen) dat nog niet uitgegeven wordt. Aandelen in portefeuille staat op de balans tegen de nominale waarde. Deze moet in mindering gebracht worden op het maatschappelijke vermogen om het geplaatste aandelenvermogen te berekenen.
Het is een vraag die bij veel beleggers leeft: hoeveel procent van je portefeuille moet in goud (of zilver) zitten? Er zijn verschillende beleggingsexperts die een bandbreedte afgeven van 5 tot 20%. Wat dus concreet betekent dat een portefeuille van 10.000 euro, voor 500 tot 2000 euro in goud mag zitten.
Met gediversifieerd portefeuillebeheer zal de portefeuillebeheerder de beleggingen spreiden over verschillende beleggingscategorieën, sectoren en geografische regio's. In deze allocatie wordt een evenwicht gezocht op basis van het beleggingsrisico van elke beleggingscategorie en hun onderlinge interactie.
Dat is mogelijk. In veel gevallen kun je je bestaande portefeuille overboeken. Dat betekent dat je je beleggingen meeneemt naar je nieuwe broker. Je effecten kunnen alleen worden overgeboekt als de nieuwe aanbieder deze ook aanbiedt.
Zo breng je spreiding aan:
Beleg in verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties, vastgoed en spaargeld. Spreid binnen de categorieën over meerdere ondernemingen. Kies beleggingen in verschillende regio's en landen.
Dat gebeurt door het systematisch aankopen van effecten met eenzelfde bedrag op regelmatige tijdstippen gedurende een lange periode, in plaats van het gehele bedrag in een keer te beleggen (lumpsum beleggen). Door zijn geld druppelsgewijs naar de markt te laten vloeien, belegt een belegger met tussenpozen.
In een beleggingsplan bepaal je bijvoorbeeld voor welke termijn je gaat beleggen en hoeveel risico je bereidt bent om te nemen. Als je dat eenmaal weet kun je ook de verhouding tussen bepaalde aandelen, zoals aandelen en obligaties, bepalen.
Wat is BUX Zero? BUX Zero is een handige mobiele app waarin u zelf kunt beleggen in aandelen en ETF's. Het is een ideale app voor mensen die beginnen met beleggen met weinig geld. Vanwege de lage commissie (€ 0 of € 1) is het voordelig voor beleggers met weinig kapitaal om toch in te stappen.
Ga naar Je plannen op de portfolio-pagina in de app. Daar kun je een persoonlijk beleggingsplan aanmaken. Kies de aandelen en ETF's waarin je wilt beleggen en stel een maandelijks budget in. Als je dat hebt gedaan, zorgen wij ervoor dat je ingestelde budget elke maand automatisch wordt belegd.
De voordelen van ETF beleggen
Bij een ETF is het koersverloop veel rustiger. Een Index of grondstof kan ook niet failliet gaan en de kans dat een hele groep bedrijven vallende onder 1 ETF het loodje legt is ook klein. Uiteraard is er een klein risico dat als het heel slecht gaat de waarde van een ETF flink daalt.
Het marktrisico van een ETF wordt voor een groot deel weergegeven in de volatiliteit. De volatiliteit geeft aan hoeveel een onderliggende index of het ETF zelfs in waarde schommelt. Naar boven en naar beneden toe. Hoe hoger de volatiliteit, hoe hoger het risico op waardeschommelingen.