Citroenzuur staat vermeld onder de namen E330 t/m E333. Citroenzuur wordt toegevoegd aan producten voor de smaak, versterking van de werking van andere stoffen, ter voorkoming van bruining en ter versteviging (van bijvoorbeeld jam) Citroenzuur wordt fabrieksmatig meestal gemaakt van de schimmel Aspergillus Niger.
Zo hebben onze Franse collega's inmiddels al 327.000 handtekeningen opgehaald tegen de additieven E249 (kaliumnitriet), E 250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) en E252 (nitraat) kalium in vlees dat potentieel kankerverwekkend kan zijn.
Kunstmatige en natuurlijke E-nummers
Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur. Zowel kunstmatige als natuurlijke E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door de EFSA en zijn veilig voor onze gezondheid.
Antioxidanten (E300 tot E321) beschermen voedingsmiddelen tegen aantasting door zuurstof. Denk aan een geschilde appel die bruin kleurt als je hem laat staan. Dit heet oxidatie. Oxidatie kan niet alleen de kleur, maar ook de smaak van producten veranderen.
Je zou er lichamelijke klachten van krijgen als diarree, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, overgeven en hartkloppingen.
E-nummers zijn stoffen die de eigenschappen van voedingsstoffen verbeteren. Het kunnen kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers zijn. E-nummers worden kunstmatig in een fabriek gemaakt of gewonnen uit de natuur. Voordat een stof een label met E-nummer krijgt, moet hij een lang traject doorstaan.
Groen, smaakvol en gezond
Naast vezels (E460) gaat het om conserveermiddelen, antioxidanten, organische zuren en kleurstoffen zoals vitamine C (E300), citroenzuur (E330), appelzuur (E296), chlorofyl (E140), caroteen (E160a) en lycopeen (E160d).
Binnen de E-nummers vallen de smaakversterkers allemaal onder de 600-groep. Dat wil zeggen dat alle smaakversterkers een E-nummer hebben dat begint met E6. De meest beruchte in deze groep is de smaakversterker E621, Mono Sodium Glutamaat of MSG.
Toch is het een vraag die veel mensen hebben. "E-nummers zijn veilig, maar je kan niet spreken van gezond of ongezond. E-nummers hebben meestal geen voedingskundige functie. Ze worden toegevoegd in kleine hoeveelheden aan een product en zijn functioneel.
Fruit: boordevol e-nummers
Dat is best gek. Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.
Er is gebleken dat citroenzuur de zichtbaarheid van littekens op het gezicht vermindert en de huid sneller geneest. Om deze nare plekjes in te perken óf te voorkomen, doe je dit: knijp citroensap op een wattenschijfje en wrijf het over de plekjes. Spoel na met koud water.
Citroenzuur verhoogt de werking van enzymen, die de lever stimuleren en helpt bij het ontgiftigen. Citroen is rijk aan vitamine C, wat geweldig is om verkoudheid te bestrijden.
Citric acid komt ook voor in gezichtsoliën en huidcrèmes tegen pigmentvlekken omdat het een verhelderende werking heeft. Het is een veilige component in natuurlijke en biologische verzorging, maar kan bij mensen met een intolerantie voor citroenzuur allergische reacties veroorzaken.
E621. Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken.
Hieronder volgt een opsomming en de reden waarom ze haram zijn. E120: Kan delen van insecten bevatten. E471: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. E472: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten.
Waar zitten veel E-nummers in? U kunt zelf altijd zien op de verpakking welke E-nummers aanwezig zijn op een product maar in het algemeen komt het veel voor in snoep, frisdranken, kant en klaar maaltijden, sauzen welke u kant en klaar koopt, light producten.
Als alternatief is Herbamare aan te bevelen. Dit is zout met biologische kruiden. Het ruikt en smaakt erg lekker en is een directe vervanger voor Aromat.
Ve-tsin is een mengsel van zout en glutamaat. Het wordt veel gebruikt als smaakversterker in de Chinese keuken. Glutamaat (E621), ook wel L-glutamaat genoemd, wordt als smaakversterker toegevoegd aan hartige producten, zoals vleeskruiden, soepen, sauzen en bouillons, vleeswaren, hartige snacks en Chinees eten.
Vooral zoete en zoetzure sauzen zijn populair. Je raadt het al: daar zit behoorlijk wat suiker in om de boel op smaak te brengen. Ook zijn veel sauzen rijk aan zout, en wordt er een hoeveelheid smaakversterker gebruikt waar niet iedereen goed tegen kan.
Natuurlijk zuur, aanwezig in vrijwel alle groente en fruit. Commercieel verkregen door bacteriële fermentatie van glucose, gevolgd door een chemische oxidatiestap. Ascorbinezuur fungeert als anti-oxidant en broodverbetermiddel.
Dit e-nummer wordt gebruikt in 100 producten, waaronder Amandelmelk (Alpro), Soja sandwich-paté - Nature (Tartex Bio), Vitalinea - Verse slagroom (Danone), Natuursalade (Abinda) en Clown-ice (Mucci).
En de producten waarmee we gezond oud worden zoals volkoren granen, groenten, fruit, verse vis en bonen bevatten bijna nooit E-nummers. De producten die wel veel E-nummers bevatten moeten we laten staan omdat ze teveel zout en suiker bevatten, en niet omdat er een van de 400 stofjes met een E in zit.