Infectie met parasieten is te herkennen doordat de ontlasting wisselend van structuur is. Wanneer om de vier tot tien dagen normaal gevormde ontlasting wordt afgewisseld met een brij, is de kans groot dat er parasieten in de darm aanwezig zijn.
De meeste mensen die besmet zijn met darmparasieten hebben sowieso last van buikpijn, maar ook treedt er vaak misselijkheid op, ze kunnen zich wattig in het hoofd voelen, vermoeid voelen of wat depressief.
De meest voorkomende klacht is diarree. De diarree kan waterdun zijn maar er kan ook sprake zijn van brijige, stinkende diarree. De diarree bevat geen bloed of slijm en gaat vaak gepaard gaat met misselijkheid, gasvorming, buikkrampen en vettige, stinkende ontlasting. Soms zijn er ook klachten zoals koorts en braken.
Vaak verdwijnt de parasiet vanzelf uit het lichaam. Het is niet altijd te voorkomen dat iemand besmet raakt. Wel is belangrijk om op het volgende te letten: Was regelmatig uw handen met water en zeep.
Een infectie die is veroorzaakt door een parasiet, wordt behandeld met een parasietdodend middel. Deze middelen verhinderen de aanmaak van eiwitten door de parasiet. Zonder eiwitten kan de parasiet niet groeien en sterft deze af. Voorbeelden zijn atovaquon, clindamycine en metronidazol.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Bij ontlastingsonderzoek bekijkt de arts de kleur, structuur en samenstelling van uw ontlasting. Dit gebeurt met een microscoop. Ook doet uw arts testjes om te zien of er bacteriën, parasieten, vet of bloed in de ontlasting zit. Zo zijn verschillende ziekten en infecties op te sporen.
Klachten en alarmsignalen darm
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de darm zijn: Bloed en/of slijm bij de ontlasting; Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon in regelmaat of soort ontlasting. Ieder mens heeft een bepaald ontlastingspatroon.
Diarree gaat meestal vanzelf over binnen 4 tot 7 dagen. Na 10 dagen is het weg bij 9 van de 10 mensen. Duurt de diarree langer? Dan is de kans groter dat het door een parasiet komt.
Darmparasieten nemen voedsel en bacterien uit de darm op, binden zich aan het slijmvlies en kunnen chronische ontstekingsreacties veroorzaken waardoor de buik zich opzet. Dikke darmparasieten kunnen zowel diarree als obstipatie geven. Ook allerlei andere klachten als vermoeidheid kunnen door parasieten ontstaan.
Verzakking van de dunne darm (enterocele)
Bij een enterocele is de dunne darm tot laag in het bekken gezakt. De endeldarm wordt daardoor samengedrukt waardoor de ontlasting er niet goed uit kan. Typisch voor deze klacht is dat u vaak 's nachts het gevoel hebt dat u moet poepen.
Wormen geven zelden klachten. Soms voelt u jeuk rond de anus of vagina. Heel soms kunt u buikpijn krijgen. Maar meestal merkt u niets.
Iemand is besmettelijk zolang de parasiet in de darm voorkomt. Iemand die giardiasis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de parasiet op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklik zitten. Hierdoor kan de parasiet via de handen in de mond terechtkomen.
Soms ziet u stukjes lintworm in uw poep, ondergoed of beddengoed. Het zijn platte witte of lichtgele rechthoekige stukjes, 1 tot 2 centimeter lang. Als ze indrogen zien ze eruit als rijstkorrels. Zelden geeft de lintworm ook jeuk bij de anus, buikpijn, diarree of afvallen.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Kenmerken van moeizame stoelgang
U hebt harde en/of droge ontlasting. U ontlast minder dan drie keer per week. U hebt pijn bij de ontlasting; harde, dikke ontlasting kan scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Bij het ontlasten kan dit een branderig gevoel geven.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Hoe kouder en vochtiger de omgeving, hoe langer de parasiet infectieus blijft. In water kouder dan 10°C kan deze parasiet bijvoorbeeld tot 3 maanden overleven. In een droge omgeving met direct zonlicht is de cyste “slechts” enkele dagen infectieus.
Metronidazol is een antibioticum. Het doodt bepaalde bacteriën en parasieten, zoals amoeben. Werkt binnen enkele dagen. Bij infecties van het maagdarmkanaal, bijvoorbeeld giardiasis, amoeben-dysenterie en dientamoeba-infecties.
De meeste gevallen van diarree door microben genezen spontaan en moeten niet behandeld worden. Bij hoge koorts en bloed in de stoelgang zal je arts antibiotica overwegen. Hiermee treedt meestal snel beterschap op. Infecties veroorzaakt door parasieten worden steeds behandeld met medicatie.
De behandeling van darmparasieten wordt gedaan met reguliere medicijnen. De behandeling moet altijd door een arts worden voorgeschreven. In combinatie met medicijnen kan een zetmeelarm dieet worden gevolgd en kunnen ontstekingsremmende producten worden gebruikt. 7 dagen na de kuur moet er een naconrole plaatsvinden.
Giardia lamblia is een eencellige parasiet die aan de binnenkant van de dunne darm leeft. Je loopt een infectie met Giardia lamblia (giardiasis) op door contact met besmette stoelgang. De overdracht gebeurt door eten of drinken van besmet voedsel of direct van mens of dier op mens.
Verwekker: Alle dierlijke parasieten (mijten) die jeuk bij de mens veroorzaken. De meest voorkomende: animale scabies, Cheyletiellidae en de vogelmijt.