Gelaagd glas 33.1 (6,38 mm) valt onder de groep "veiligheidsglas", is 6,38 mm dik en bestaat uit twee glasplaten van 3 mm dikte met daartussen 1 transparante PVB folie van 0,38 mm dik. Deze glassoort wordt vaak gebruikt voor binnenbeglazing waar letselbeperkend glas noodzakelijk is.
De dikte van isolatieglas wordt uitgedrukt in millimeters. Bij de notatie van de dikte kom je altijd drie getallen tegen, zoals: 4-14-3. Het eerste getal staat voor de dikte van de buitenste ruit, 4 mm. Het tweede getal geeft de dikte van de spouw weer (14 mm) en het derde getal staat voor het binnenste glas (3 mm).
Hoe groter de ruit, hoe dikker het glas moet zijn. De glasdiktes variëren van 4 mm buiten en 4 mm binnenblad, de 4-4 variant, tot 6 mm buiten en 6 mm binnen.
De dikte van triple glas varieert van 28 millimeter tot 40 millimeter breed. HR+++ glas is per vierkante meter ongeveer 10 kilogram zwaarder dan normaal dubbelglas. Deze twee factoren maken dat niet ieder kozijn geschikt is voor triple glas. Gaat u van enkel naar triple glas, dan moet u nieuwe kozijnen laten plaatsen.
Hoe wordt gelaagd glas gemaakt? Tussen twee of meerdere glasbladen wordt een kunststoffolie aangebracht. De officiële benaming voor deze folie is polyvinylbutral, afgekort in PVB-folie. De dikte is ongeveer 0,38 mm per folielaag.
Gelaagd glas 33.2 (6,76 mm) valt onder de groep "veiligheidsglas", is 6,38 mm dik en bestaat uit twee glasplaten van 3 mm dikte met daartussen 2 transparante PVB folies van 0,38 mm dik. Deze glassoort wordt vaak gebruikt voor binnenbeglazing waar letselbeperkend glas noodzakelijk is.
Gelaagd glas is aan te bevelen voor bijvoorbeeld balkonruiten, balustrades, beloopbaar glas en op al die plaatsen waar een kans bestaat dat iemand door het glas (naar beneden) kan vallen. Ook heeft het een geluiddempende en diefstalwerende werking. Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte.
HR++ glas is per definitie niet dikker dan dubbelglas. De extra coating van HR++ glas wordt aan de binnenkant van het glas aangebracht en ook het edelgas draagt niet bij aan extra dikte. Bij het vervangen van oud dubbelglas door HR++ zal het in de praktijk echter vaak voorkomen dat het HR++ glas wel dikker is.
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.
Nadeel 2.
Triple glas is niet alleen een stuk zwaarder, maar door de extra glaslaag en spouw ook een stuk dikker. Wanneer u uw bestaande dubbelglas wilt vervangen door triple glas, dan moet er wel verdoende ruimte in de sponningen van uw raam aanwezig zijn om het glas te kunnen plaatsen.
Bepaal eerst de oppervlakte die je nodig hebt voor het glas. Bij grotere oppervlakten van meer dan 10 m2 heb je een minimale glasdikte van 30 mm nodig. Bij oppervlakten van 3 m2 heb je niet meer dan 24 mm glasdikte nodig. Ten tweede bepaal je de mate van isolatie die je wil hebben.
Dubbel glas, dat zijn 2 glasplaten van elk 4 mm dik met ertussen een spouwzone van 15 mm breed. Wanneer de spouw gevuld is met gas - meestal is dat Argon – bekomt u betere isolatiewaarden dan wanneer er gewoon lucht tussen beide glasplaten zou zitten.
Als u een bestaande ruit wilt vervangen, meet dan de maat van de ruit die u daadwerkelijk ziet, aan de binnenkant van het kozijn Dit heet de dagmaat. Tel daarbij 24 mm op om de juiste te bestellen glasmaat te berekenen. Deze 24 mm is de ruimte die nodig is zodat het glas in de sponning valt en er ventilatie is.
Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas.
Hoeveel mm is enkel glas? Enkel glas kent meerdere diktes maar standaard is enkel glas 4 mm dik.
De gemiddelde dikte van HR++ glas is 26 mm dik.
Geluidswerend HR++ (6/15/55.2*)
Triple glas heeft een levensduur van gemiddeld 35 jaar. Bij dubbel glas is dit gemiddeld 25 jaar.
Heb je kozijnen met (nieuwe) triple beglazing en krijg je opeens te maken met beslagen ruiten? Dat kan, vooral in het voor- en najaar. Doordat triple beglazing hoge isolatiewaarden heeft, slaat er soms vocht op de buitenzijde van het raam.
Het plaatsen van nieuwe kozijnen met triple-glas kost ongeveer 20% meer dan nieuwe kozijnen met HR++-glas. Het duurt ongeveer 5 werkdagen om nieuwe ramen en kozijnen in een huis te zetten. Dit is wel afhankelijk van het aantal kozijnen.
Wat het beste dubbelglas is kan per huishouden verschillen. Aan te raden is om voor minimaal HR++ te kiezen, dit is een uitstekende glassoort en niet voor niets erg geliefd en populair. Wanneer je zoveel mogelijk wilt besparen op energiekosten, dan is HR+++ de beste glassoort.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Triple glas is dan te zwaar. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
Maar let op: de zwakste plek zijn uw kozijnen en uw glas. Dáár verliest u de meeste warmte. Ook al zijn de muren oud en isoleren ze 'slecht'. Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas.
Gelaagd 44.2. Enkel gelaagd glas 44.2 bestaat uit twee of meerdere floatglasplaten met een totale dikte van 8,76 millimeter, waartussen twee kunststoffolies zijn aangebracht. Dit type veiligheidsglas blijft een geheel in het geval van breuk, waardoor het letselrisico verkleint.
Gehard glas is te herkennen aan de 'spanningsvlekken' die zichtbaar worden bij een bepaalde lichtval of als men door gepolariseerde (brillen-) glazen naar het glas kijkt. Het vlekkenpatroon geeft echter over de mate van harding weinig informatie.
Gelaagd glas is een speciaal soort glas wat gebruikt wordt in situaties waarbij het glas niet makkelijk moet kunnen breken. Op sommige plekken is het levensgevaarlijk als er glas breekt. Niet alleen door de scherven die er bij een normale ruit ontstaan, maar ook een opening in glas kan gevaarlijk zijn.