Als het je echt puur om het aantal calorieën te doen is, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je champagne, cava of prosecco neemt. Alle drie de drankjes bevatten namelijk gemiddeld zo'n 77 calorieën per glas.
Een paar glazen champagne per dag zijn niet alleen goed voor je stemming, het doet je lichaam ook goed. De mousserende wijn bevat net als rode wijn polyfenolen. Polyfenolen zijn antioxidanten die jouw cellen en weefsel extra beschermen tegen invloeden van binnen- en buitenaf.
Cava is iets milder van smaak dan champagne. Door het klimaat zitten er namelijk minder zuren in. Voor cava wordt vaak gebruik gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-Lo. Ook cava komt tot stand volgens de Methode Traditionelle.
Champagne, Cava of Prosecco in de vorm van brut of extra brut bevat ook bijna geen restsuikers dus zijn deze mousserende wijnen ook goed voor de lijn. Sterker nog: in vergelijking met sommige witte wijnen dan kan je bijna gewicht verliezen.
Om even de balans op te maken: een gemiddeld glas cava bevat ongeveer 80 calorieën. Vergelijk je dit met rode wijn, dan zit je al snel aan de 120 calorieën. Droge witte wijn scoort rond de 100 calorieën en een zoete witte wijn maar liefst 145 calorieën.
sec tussen 17 en 32 gram suiker per liter. extra dry tussen 12 en 17 gram suiker per liter. brut minder dan 12 gram suiker per liter. extra brut tussen 0 en 6 gram suiker per liter.
Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco. Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Slechts 80 calorieën per glas!
Zo bestaat champagne ongeveer uit 80 calorieën, terwijl witte wijn tot wel 130 calorieën kan bevatten. Dit is aanzienlijk meer dan rode wijn die gemiddeld net iets meer calorieën bevat dan champagne. Champagne heeft hier dus een voordeel vergeleken met rode en witte wijn.
“Hoe droger het drankje, hoe lager het aantal calorieën. Hoe zoeter, hoe meer suiker en hoe hoger dat aantal komt te liggen”, klinkt het. In de praktijk vertaalt zich dat in een glaasje brut cava van 100 ml in zo'n 80 kilocalorieën. Dat is evenveel als een bruine boterham.
Extra Brut: meer dan 3 gram en minder dan 6 gram suiker per liter. Brut: meer dan 6 gram en minder dan 12 gram suiker per liter. Extra-sec: meer dan 12 gram en minder dan 17 gram suiker per liter. Sec: meer dan 17 gram en minder dan 32 gram suiker per liter.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
2. Champagne bevat minder calorieën dan rode of witte wijn. Een glas champagne bevat ongeveer 80 calorieën, in plaats van de 120 die er in rode en witte wijn zitten.
Een glas cava is laag in alcohol en ook laag in calorieën. Met zo'n 50-70 kcal per glas een van de meest verantwoorde keuzes voor je dieet. Bovendien paart cava goed met magere gerechten en aperitiefjes.
Prosecco zit – net als champagne – namelijk vol polyfenol, een stofje dat goed is voor je bloed. Het zorgt ervoor dat je bloed sneller door je lichaam stroomt. Hierdoor verlaagt je bloeddruk en wordt de kans op bloedproppen verminderd. Zo'n twee glazen champagne of prosecco per dag zorgt voor het positieve effect.
1/ Champagne (57 kcal per glas)
Hét alcoholische drankje met de minste calorieën is verreweg champagne (prosecco of cava telt ook). Zo krijg je per glas zo'n 57 kcal binnen, vergelijkbaar met een appel (alleen dan zonder de gezondheidsvoordelen).
Een glas Champagne bevat gemiddeld 57 calorieën en een glas Prosecco gemiddeld 50 calorieën. Hierbij wordt echter uit gegaan van een inhoudsmaat van 85 ml voor een glas mousserende wijn. Als je dit terugrekent naar de 100 ml die wij hierboven aanhielden kom je uit op gemiddeld 67 kcal, net zoals bij droge witte wijn.
100 ml champagne bevat 76 calorieën, 0 gram vet en 1,3 gram koolhydraten.
Champagne wordt veelal gemaakt van een mengsel van het sap van blauwe en witte druiven. Er zijn 7 druivenrassen toegestaan, maar 3 daarvan worden het meest gebruikt. Slechts 1% oftewel 92 hectare van de 30.000 hectare wijngaard van de AOC-Champagne zijn met andere druiven dan die "grote drie" beplant.
Cava alcoholpercentage: 11,5 procent.
1) HEMA - Cava Copa Sabia - 7,50 euro. 2) Jumbo - Vinya Sant Manel Brut - 6,09 euro. 3) C1000 - Gran Troya Brut - 7,04 euro. 4) Plus - Freixenet Cordon Negro Brut - 10,16 euro.
Hoe drink je cava het best? Cava kan best geserveerd worden rond 6 tot 8 graden, niet te koud dus. Dit geldt voor alle schuimwijnen. Vaak wordt de fles cava of champagne al vroeg op de avond in de ijsemmer geplaatst.
Bij al deze bubbels is 'brut' een aanduiding voor de droge smaak die je proeft. In andere woorden: het is de variëteit van champagne waar de minste suiker aan toegevoegd wordt. Wanneer je een brut champagne koopt, mag je er dus vanuit gaan dat deze een absoluut droge smaak heeft.