Dakbeschot of onderdak dient als bescherming voor de dakisolatie. In huizen die voor 1993 zijn gebouwd is de kans aanwezig dat het dakbeschot is gemaakt van asbest of asbesthoudende materialen in het dakbeschot zijn verwerkt. Deze asbesthoudende platen worden ook wel eterniet platen genoemd.
Is asbest dakbeschot gevaarlijk? Een dakbeschot met asbest is niet gevaarlijk wanneer deze nog in gebonden toestand verkeerd. Dat wil zeggen, dat het materiaal waar het asbest in is verwerkt geen schade heeft opgelopen. Is het asbesthoudende materiaal wel beschadigd, dan is asbest dakbeschot wel gevaarlijk.
Asbest in dakbeschot
In oudere huizen is in het dakbeschot vaak asbest verwerkt, ook wel eterniet genoemd. Asbesthoudend dakbeschot (onderdakplaat of dakbeschot) kan onder het dak van een pand gemonteerd zijn. In veel gevallen is het dakbeschot vanaf de zolder te zien.
Eternit stopte in 1997 met het gebruik van asbest in de productie. In 2001 werd in België, in uitvoering van een Europese Richtlijn, een algemeen verbod uitgevaardigd op het produceren, gebruiken en het op de markt brengen van alle toepassingen van asbest. Er werden wel nog enkele uitzonderingen gemaakt.
Het verwijderen van asbest zonder sloopmelding is een overtreding. U riskeert een boete van € 1.000,00. Twee werkdagen voorgaande aan de feitelijk start van de werkzaamheden moet u de ODMH hiervan in kennis gesteld hebben. Het niet of te laat in kennis stellen is een overtreding.
Het korte antwoord op de vraag of zonnepanelen op een asbesthoudend dak geplaatst mogen worden, is nee. U mag hier geen zonnepanelen op plaatsen. Dit heeft namelijk te maken met de manier waarop zonnepanelen op het dak geplaatst dienen te worden. Bij de plaatsing van zonnepanelen is het nodig om in het dak te boren.
Met name bedrijven in de agrarische sector hebben vaak eternit golfplaten als dakbedekking. In veel gevallen zijn de asbest golfplaten te herkennen aan een grijze kleur en honingraatstructuur. Soms zijn ze zwart of roodachtig. Zolang de asbest vast zit (hechtgebonden) in de golfplaten, is dit niet schadelijk.
Als het dak ouder is dan 1994 en in de dakbedekking geen codes staan, zit er misschien asbest in. Bij de gemeente kun je de bouwvergunning van je huis opvragen. Daar horen bouwtekeningen bij. Die tekeningen kunnen een indicatie geven dat er asbest verwerkt is in het bouwmateriaal.
Asbest plaatmateriaal is meestal te herkennen aan de gewafelde honinggraad structuur en de opbouw in meerdere lagen. Hechtgebonden onderdakplaten zijn zacht aanvoelende dunne lichtgrijze, roze of gele platen. Deze platen werden vaak gebruikt als isolatiemateriaal voor leien- en pannendaken.
Wat moet ik doen? Asbest in je dakbeschot kun je in veel gevallen rustig laten zitten. Hechtgebonden en veilig onder een dak is de stof ongevaarlijk. Bij het slopen of bewerken van asbestmateriaal komen de vezels vrij, waardoor verbouwen zonder risico's niet mogelijk is.
Asbest verwijderen is niet verplicht; je bent als huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor het asbest in je woning. Wel kan de gemeente je dwingen maatregelen te nemen als er sprake is van losgebonden asbest of asbest in heel slechte staat. In deze gevallen moet je het asbest afschermen of laten verwijderen.
De sanering van asbest dakbeschot begint met het systematisch verwijderen van de tengels en de panlatten, om vervolgens het asbesthoudende dakbeschot met zo min mogelijk breuk te kunnen verwijderen. De verwijderde delen worden verzameld in een gereedstaande container.
Waar kun je asbest in huis vinden? Asbest kan op allerlei plekken in huis zitten. Je kunt het bijvoorbeeld vinden in plafondplaten, zachtboard platen, platen achter de cv-ketel, een schouw of vensterbank van imitatiemarmer ('nepmarmer'), afvoerbuizen van cement, vloerzeil en de kit van kozijnen.
Heb je een ouder huis, of sta je op het punt een ouder huis te kopen, dan is er kans dat er zich ergens asbest bevindt. Het is onder het Verbod op Asbestdaken van de Rijksoverheid jouw verantwoordelijkheid om dit voor 2024 te (laten) verwijderen.
De gemeente of omgevingsdienst informeert en handhaaft
Uw gemeente of omgevingsdienst kan zelf extra regels vaststellen. Vraag daarom altijd naar de regels rondom asbest bij uw gemeente of omgevingsdienst. De gemeente of omgevingsdienst kan u een boete geven of met een dwangsom dwingen om uw asbestdak te verwijderen.
Asbest in huis
Het kan zijn dat dat nog in je huis zit. Als je asbest beschadigt, komen er vezels in de lucht. Als je die vezels inademt kun je daar kanker van krijgen. Hoe meer vezels je inademt, hoe groter de kans dat dat ook echt gebeurt.
Asbest platen zijn te herkennen aan lichtgrijze kleur. Maar veel platen hebben deze kleur niet meer omdat ze zijn geverfd. In sommige gevallen hebben de platen honingraatstructuur of zijn het golfplaten. In veel gevallen heeft dit materiaal een dikte van ongeveer 0,5 cm en een vlakke en egale buitenkant.
Crocidoliet en amosiet zijn de twee gevaarlijkste vormen van asbest – ze vormen het grootste risico voor de gezondheid bij inademing van de vezels.
Eternit verf voor Cedral Sidings
Of wilt u het een volledig nieuwe kleur geven? Dan is Eterniet Cedral verf voor de Cedral Sidings perfect.
Eternit is een geregistreerd handelsmerk voor een bepaald soort vezelcement. Dit materiaal wordt vaak toegepast in bouw- en constructiematerialen, vooral in dak- en gevelproducten. De term “cement” komt van het Latijnse woord “Caementum”, dat staat voor gehakte steen.
Verreweg de grootste hoeveelheid asbest (ongeveer 75%) is verwerkt in asbestcement. Bijna alle cement golf- en vlakke platen van vóór 1989 bevatten asbest. In de periode 1989-1993 zijn zowel asbesthoudende als asbestvrije platen toegepast.
Er is geen landelijke subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken. Mogelijk kunt u wel via uw gemeente of provincie een subsidie of lening aanvragen.
Het is verboden om zonnepanelen, een overzetdak of andere constructies te plaatsen op een asbestdak of -gevel. Bij de werken die daarvoor nodig zijn, wordt er geboord, geslepen en genageld in het asbesthoudende dak. Daardoor raken de onderliggende materialen vervuild met asbestvezels.
Een particulier mag maximaal 35m2 per kadastraal perceel verwijderden. Wilt u meer verwijderen dan moet een gecertificeerd bedrijf dit doen. Voor het zelf veilig verwijderen van asbest bestaat geen blauwdruk.