Omdat de mug in winterrust is, ontwikkelen deze eitjes zich niet verder. Het bloed wordt eigenlijk gebruikt om de noodzakelijke lichaamsprocessen op peil te houden. Dus in de zomer hoor en voel je de muggen; in de herfst en winter zie je ze wel, maar zorgen ze (gelukkig) voor weinig overlast.
"De muggen die hebben overwinterd, zijn al in april wakker geworden. De eerste generatie kwam in mei tevoorschijn. In een jaar met een normale temperatuur gebeurt dat pas eind juni", zegt hij. "De meeste overlast hebben we dan in juli en augustus."
Het officiële muggenseizoen is van juli tot en met half augustus, maar ook daarvoor en daarna zullen de muggen er zijn. In Nederland komt een dertigtal soorten steekmuggen voor die er voor kunnen zorgen dat u geprikt wordt en daarbij bloed zuigen.
Geen goed vooruitzicht voor de mug
“Als het slechts een paar graden is, functioneren de organen van de muggen niet meer en overlijden zij”, legt Garry Bakker uit. Helemaal afgelopen is het zodra er een laagje ijs op de sloten komt te liggen, waarin de muggen hun eitjes leggen.
Een mug zal zich een weg banen naar een plaats om stil te gaan zitten. Dat is veelal op het plafond of op de muur. Afhankelijk van het type behang en het aantal spullen dat je in de kamer hebt staan kun je de mug gemakkelijk zien zitten.
Het zoemende geluid van steekmuggen komt van hun vleugels die heel snel op en neer bewegen. Hoe groter de vleugels, hoe harder het gezoem (en hoe meer ze je nachtrust verstoren). Steekmuggen zijn nachtblind en daarom is het zoemgeluid voor hen erg nuttig. Mannetjes kunnen zo goed horen waar de vrouwtjes zich bevinden.
Zodra de daglengte onder de 12 uur komt, zo rond eind september, is het voor de huissteekmug tijd om in winterrust te gaan. Kort voor de winterrust zuigen de muggen zich nog flink vol met nectar zodat ze hun eigen vetvoorraadje kunnen aanleggen om de winter door te komen.
Een tweede factor die aantrekkelijk is voor muggen is het koolstofdioxide dat mensen uitstoten tijdens het ademen. Muggen weten daardoor dat er mensen in de buurt zijn, die een bron van bloed voor hen kunnen zijn. Grotere en zwaardere mensen ademen meer koolstofdioxide uit, waardoor zij extra aantrekkingskracht hebben.
Het blijkt namelijk dat een mug vaker steekt op het moment dat het beest verstoord wordt. Als een mug ongestoord kan steken, heeft hij genoeg aan één prik. Dan ben je er dus in principe vanaf. Bovendien is het goed om te weten dat muggen eigenlijk bijten en niet steken.
Helaas kan de wetenschap nog geen antwoord geven op die vraag. Maar het is echt zo, muggen komen – naast warmte en licht - af op lichaamsgeur. Je ruikt dus gewoon te lekker. Of je hebt zweetvoeten, dat kan ook.
Muggen worden vooral aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij de meeste koolstofdioxide uitstoten.
In de diapauze daalt de activiteit van de stofwisseling en wordt de mug bestand tegen extreme omgevingsfactoren, oftewel kou. Het bijzondere van de mug is dat deze in elke levensfase: als eitje, larve én als volwassen mug in de diapauze kan overwinteren.
Nachtenlang wakker liggen door het gezoem, de jeuk die niet over lijkt te gaan en ontelbaar veel bulten: een groot nadeel van de zomer is toch de hoeveelheid muggen. Daar heb je op het eiland Kunfunadhoo in de Malediven dus geen last meer van.
Tijgermug. De tijgermug en de gelekoortsmug zijn dieren die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Ze kunnen verschillende virusziekten verspreiden bij mens en dier, zoals dengue (knokkelkoorts), zika, chikungunya, gele koorts, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking.
Fruitvliegjes, vliegen, mieren, muggen, spinnen en zelfs schimmels kunnen bestreden worden met azijn als bestrijdingsmiddel. Hoewel het ongedierte hiermee bestreden kan worden, betekent het niet dat ze voor altijd weg blijven.
Geuren die muggen aantrekkelijk vinden, zijn de geur van zweetvoeten, de geur die je uitstoot na het sporten en net nadat je bier gedronken hebt. Ook zijn zwangere vrouwen extra aantrekkelijk voor muggen omdat ze door hun verhoogde stofwisseling veel chemische verbindingen uitademen.
Het onderzoek wees uit dat muggen experts zijn in 'stiekem opstijgen'. Amerikaanse onderzoekers tonen aan dat in reactie op muggenbeten immuunreacties ontstaan die tot wel zeven dagen op rij standhouden.
Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Muggen drinken ons bloed om praktische redenen
Muggen zijn eigenlijk vegetariër. Ze drinken ons bloed om praktische redenen. Nog een weetje: ze steken je niet, maar bijten je. En alleen de vrouwtjes doen dat om eiwitten uit je bloed te winnen die hen helpen om eitjes te produceren.
In zo'n vijver kunt u bijvoorbeeld een pompje of fontein plaatsen, zodat het water in beweging komt. Een regenton kunt u afdekken of een scheutje plantaardige olie erin gieten, zodat muggenlarven er niet in kunnen overleven.
Als middel tegen muggen kun je dus veel zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten eten want daar zitten vitamine B1 in. Je kunt natuurlijk ook vitamine B1 pillen nemen of gewone multivitaminen want de dosis B1 die daar in zit zou voldoende moeten zijn.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
Dat u ook overdag gestoken kunt worden, komt doordat er ook muggensoorten zijn die juist overdag toeslaan. Zoals de knut. Zij komen veelal voor in waterrijke en moerasachtige gebieden. Die plekken kunt u dan ook het beste vermijden of u kunt uzelf beschermen met een muggenwerend middel.
Normaal gesproken heeft een mug genoeg aan één keer prikken.