De meeste peesblessures hebben minimaal drie maanden gecontroleerde beweging nodig en soms duurt de revalidatie meer dan een jaar. Het doel van de revalidatie is het bevorderen van de genezing en voorkomen dat het paard opnieuw geblesseerd raakt, door middel van een gecontroleerd trainingsschema.
De pees moet de tijd krijgen om kracht en capaciteit (vermogen tot belasten) op te bouwen. Dit kan wel 3 maanden of soms zelfs langer duren. De langetermijnresultaten zijn goed wanneer de juiste revalidatie wordt gevolgd.
Daarnaast is goed koelen effectief om de ontsteking te laten af nemen. Koel nooit langer dan 15 minuten, zodat de doorbloeding niet teveel afneemt. De belasting van het paard moet worden aangepast, afhankelijk van de ernst van de blessure. De peesschedeontsteking wordt meestal veroorzaakt door een te hoge belasting.
HERKENBAAR DOOR VOELEN
Pijn of zwelling valt dan wellicht met het oog niet zo op, maar is dan vaak genoeg, niet altijd, wel voelbaar met de hand. De beste manier om de buigpezen (en het checkligament) te voelen, is met het been opgetild, als het geen gewicht draagt.
Net als bij mensen, zitten pezen door het hele paardenlichaam. Elke pees in het lichaam kan beschadigd raken, maar de pezen die het vaakst geblesseerd zijn, lopen aan de achterkant van het pijpbeen. Dit zijn de oppervlakte buiger, de diepe buiger, het check ligament en de tussenpees (interosseus).
Vaak is het inderdaad een kwestie van het de tijd geven. Als het langer dan drie maanden duurt zou ik je paardje eens laten onderzoeken. Koelen heeft nu geen zin meer, dat is alleen zinvol in de acute situatie, dus wanneer de misstap/het ongeluk(je) net gebeurd is.
Bij acute blessures die ontstaan doordat het paard zichzelf aantikt met de achterbenen zie je wel vaak direct het paard kreupel lopen. Deze blessure geeft schade aan de buitenkant van de oppervlakkige buigpees en noemen we een peesklap. Dit kan natuurlijk ontstaan na een val of als het paard zich verstapt.
Bij een peesblessure door overbelasting zullen als eerste symptomen temperatuurverschil tussen de benen (het geblesseerde been voelt warmer aan), vaak een zwelling in het been en een (licht) kreupel paard zijn. De kreupelheid neemt vaak af na een aantal dagen rust en neemt toe wanneer het paard weer meer belast wordt.
Pijn, stijfheid en vermoeidheid na bewegen die een paar uur aanhoudt. Kortstondige pijn bij starten van bewegen, deze verdwijnt tijdens het bewegen. De pijn komt terug tijdens het rusten. De napijn houdt 12-24 uur aan.
Een peesblessure ontstaat meestal door overbelasting. Wanneer de pees overbelast raakt door intensief sporten of het tillen van zware gewichten, kunnen er scheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes kunnen zichzelf herstellen maar door de slechte doorbloeding duurt dit bij een pees wat langer.
Metacam zorgde in vergelijking met vedaprofen voor verbetering van de kreupelheid bij paarden op dag 14 en tijdens het laatste follow-uponderzoek 2–4 dagen later, terwijl Metacam in de tweede studie vergelijkbaar bleek met vedaprofen.
De behandeling van een paard met droes is vooral gericht op het verlichten van de pijn en de koorts. Daarnaast is het van belang dat de etterende abcessen in de lymfeklieren openbreken, zodat het pus eruit kan stromen. Wanneer de abcessen niet vanzelf opengaan, moet de dierenarts hier soms een handje bij helpen.
De peesschede is het omhulsel waar de pezen doorheen lopen. Een peesontsteking in de pols en duim wordt het syndroom van De Quervain genoemd. Het is het gevolg van irritatie en zwelling van de pezen aan de duimzijde van de pols.
Een lichte peesontsteking herstelt vaak vanzelf. Dit herstel kan echter lang duren en het is hierbij belangrijk te blijven bewegen. Wel belasten, maar niet overbelasten. Denk dus aan lichte, niet repeterende bewegingen.
Wat te doen bij overbelasting
Rust: Tijdens rust hersteld het lichaam en kunnen eventuele ontstekingsfactoren hun werk doen en vervolgens verdwijnen. Dat is meestal na 3-5 dagen. Vaak is dat relatieve rust.
Een peesontsteking is helaas een blessure die langdurig kan zijn. Blijf je last hebben, ga dan naar de dokter of fysiotherapeut.
De koude en warmte zijn je beste vrienden in geval van een peesontsteking.
Het is belangrijk je pijnlijke spier of spiergroep te koelen en een paar dagen rust te geven. Als het om je arm gaat kun je eventueel een mitella gebruiken. Ook kunnen een stevig verband, een pijnstiller of een massage ervoor zorgen dat je minder pijn hebt.
Een paard dat vervelend is en waar steeds weer spanning voelbaar is in de armen, zal vrij zeker een aantal passen erg onregelmatig lopen. hoog en veel gesprongen. Het is dan niet raar als een dergelijk paard een positieve buigproef laat zien. Pezen kunnen iets overbelast zijn en de gevoeligheid is goed te verklaren.
Wat is de functie van een check ligament van een paard? Het check ligament kan gezien worden als een band die de diepe buiger ondersteunt. Zoals uitgelegd komt het check ligament halverwege het pijpbeen samen met de diepe buiger. Hij geeft de diepe buiger extra steun en helpt bij het absorberen van schokken.
Simpelweg gezegd is bolspat een overvulling van het spronggewricht van het paard. Het overvullen van dit gewricht zorgt ervoor dat het gewrichtskapsel naar buiten komt. Bolspat is anders dan spat een zacht beengebrek waarbij er enkel sprake is van een overvulling.
Een kreupelheid is meestal een teken van pijn of ongemak bij het gebruiken van het been. Dit kan komen doordat het belasten van het been pijnlijk is of juist als het bewegen pijn doet. Daarom maakt men vaak onderscheid in een belastingskreupelheid of een bewegingskreupelheid.
Er is een verschil tussen acute en chronische kreupelheden. Acute kreupelheden zijn bijvoorbeeld hoefzweren, kneuzingen, botscheuringen etc. Chronische kreupelheden zijn eerder het gevolg van overbelasting of slijtage, zoals artrose. Na de anamnese zal de dierenarts verder onderzoek uitvoeren.
Re: Hoe lang kreupel na hoefzweer/ontsteking in de voet? als de zool zweer open is gemaakt is de druk er af en moet ie eigenlijk al gelijk beter lopen en met 1 tot 2 dagen gewoon rad zijn.