Voor stopcontacten waar zware huishoudtoestellen, zoals een oven of een elektrische kookplaat, op aangesloten worden, kan een dikte tot 4 of 6 mm² gebruikt worden (meestal XVB 3G6mm) in combinatie met een automaat van 32A.
XVB kabel toepassingen
De XVB kabel is geschikt voor opbouw, in muren, stielwanden, zoldering, valse vloeren, valse plafonds, kokers, wasruimten en chappe, en kan binnenshuis zonder extra beschermende buis gebruikt worden.
Het verschil tussen de YMVK en XMVK kabels ligt op het gebied van drie aspecten: isolatiedikte, kwaliteit en toepassing. De isolatiedikte van de XMVK kabel is altijd 0,6mm en die van een YMVK kabel minstens 0,7mm. Een YMVK kabel is dus dikker, wat betekent dat deze kabel beter is geïsoleerd.
Blauw wordt voor de nuldraad gebruikt, bruin voor fase, zwart voor schakeldraad en groen-geel voor aarde. De afkorting VD slaat op vinyl-draad (vinyl is een andere naam voor pvc). Voor installatie in een woonhuis is het verstandig om 2.5 mm² aderdoorsnede te kiezen.
Installatiedraad met een diameter van 2,5 mm2 (millimeter-kwadraat) voor 12 en 24 volt installaties, en tevens voor 230 volt installaties. Geschikt voor maximaal ca. 10 ampere in 12 en 24 volt installaties.
Onder de huidige regels van het AREI ben je in principe verplicht om 6mm² kabel te gebruiken wanneer je een fornuis of wasmachine enkelfasig wil voeden.
YMvK is een 600/1000 Volt voedingskabel die geschikt is voor laagspanningsinstallaties tot 1000V. De kabel is zeer geschikt voor woning- en bedrijfsruimtes, voor ruimtes waar het vochtig kan zijn en ruimtes met hoge brandveiligheidseisen.
Let op: YMvK kabels zijn niet geschikt om direct in de grond te plaatsen. Door gebruik te maken van een mantelbuis kun je dit eenvoudig oplossen en de kabel toch in de grond leggen.
U heeft een 2-aderige grondkabel nodig als u deze gaat gebruiken voor een standaard aansluiting van schakelaars of wandcontactdozen. Als u een uitgebreidere aansluiting gaat maken gebruikt u minimaal een 3-aderige grondkabel.
XVB. XVB kabel bestaat uit een reeks VOB draden die beschermd worden door een kunststof omhulsel. Een XVB kabel is een vaste kabel, omdat hij vooral geschikt is voor verlichting, schakelmateriaal, zekeringkasten en voorbedrade zekeringkasten.
Een EXVB is een niet brandvertragende kabel en mag niet in bundel geplaatst worden. Een XVB kabel daartegen is wel een brandvertragende kabel. De EXVB kabel dient steeds minstens 60cm diep in de grond geplaatst te worden.
Cca is een norm die slaat op de brandveiligheid en is verplicht in sommige gevallen. Het AREI stipuleert immers sinds 2020 dat Cca classificatie verplicht is bij opbouw of hollewand-plaatsing. De standaard Eca mag als deze tenminste 3cm in een volle muur zit.
Diameter aders: 3 x 1 mm² Maximaal vermogen: 2300 watt. Kabellengte: 25 meter.
Over een 4mm² kan je 25A stroom sturen. Voor mono of driefase geldt dezelfde regel. Enkel heb je bij driefase 25A meer vermogen (uitgedrukt in Watt) dan bij een monofase 25A.
Bij twijfel: een te dikke kabel is altijd beter dan een te dunne kabel. Een dunne kabel geeft spanningsverlies waardoor de omvormer/12 volt apparatuur eerder afslaat, vermogensverlies, wordt warm etc.
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
Bij een ondergrondse verbinding heeft u een XMVK-as of een YMVK-as grondkabel nodig. Deze kabels kunnen direct onder de grond worden gelegd of gebruikt worden als brandveiligheid belangrijk is. Wanneer u bijvoorbeeld een staande tuinlamp in uw tuin wilt aansluiten, dan gaat dat met behulp van een grondkabel.
Het is wel aan te raden om de YMvK-as kabel in een pvc-buis met een diameter 32 of 40mm te leggen. Mocht u tijdens het graven in de tuin op de YMvK-as kabel komen, dan geeft de pvc-buis u en de elektrakabel bescherming.
Diepte grondkabel
Wanneer u bijvoorbeeld uw tuinverlichting gaat aansluiten waarbij een grondkabel nodig is, is het van belang dat u weet hoe diep u uw grondkabel legt. Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
De kabel is geschikt voor buitengebruik, maar niet geschikt voor onbeschermd begraven in de grond. De kabel is ozon en UV resistent.
het verschil tussen buitenkabel en een grondkabel is dat er in een grondkabel direct onder de buitenmantel een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel zit. Deze staaldraadomvlechting of een loodmantel is ter bescherming van de aders, zoals mechanische belasting.
"De huidige automaat (die je door een 20 ampere moet vervangen) kan je dan gebruiken voor de oven, de dampkap en de koelkast. Wil je het helemaal goed doen dan voorzie je voor de oven een aparte automaat van 20 ampere."
Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kunt u deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep.
Een elektrisch fornuis kan niet op een standaard stopcontact
Daarom heb je hiervoor een speciale aansluiting nodig met een Perilex stopcontact en stekker. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen Perilex aansluiting nodig.