Een nachtlampje aan een stekker is ook op zich veilig, maar de wandcontactdoos kan, zonder dat die is beveiligd een gevaar opleveren voor het kind dat op onderzoek uit is. Beveiliging van wandcontactdozen is daarom ook nodig voor kinderen tot ongeveer zeven jaar.
Met behulp van een nachtlampje leert je kind zelfstandig 'in het donker' te slapen op zijn eigen kamer, zonder dat jij hem steeds moet troosten en geruststellen. Een nachtlampje zorgt voor een vertrouwde, knusse omgeving en een veilig gevoel: de basis voor een goede nachtrust.
De enige kleur licht, die geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine is rood licht. Steeds meer nachtlampjes hebben deze kleur daarom al als standaard kleur. Een zoutlamp geeft bijvoorbeeld ook een zacht rood licht en is een goed alternatief voor een traditioneel nachtlampje.
Licht in en van buiten de slaapkamer kunnen invloed hebben op de slaap. Ons lichaam werkt met een interne biologische klok. Deze klok reageert op licht. Als er minder licht is, zoals in de schemertijd of in de nacht, maakt ons brein het slaaphormoon melatonine aan.
Bij het geven van een nachtvoeding of het verschonen van een luier, kan een nachtlampje natuurlijk handig zijn. Dat vormt ook geen enkel probleem! Probeer voor een zacht lampje te zorgen zodat je baby (en jijzelf) niet té wakker worden en doe het weer uit wanneer je je baby terug in zijn bedje hebt gelegd.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Hoe donker de babykamer moet zijn hangt af van het tijdstip waarop je kindje gaat slapen. Overdag hoeft de babykamer niet pikkedonker te zijn. 's Nachts is dit wel wenselijk. Op deze manier leert je kindje het verschil tussen dag en nacht kennen. Maatwerk raamdecoratie is dan ook van groot belang op de babykamer.
Slapen in het donker is gezonder
* De waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat licht je slaap en biologische klok verstoort. Andere mogelijke bijwerkingen van slapen met het licht aan zijn: overgewicht, ongelukken door slapeloosheid en een verhoogde kans op hart en vaatziekten.
Gebruik groen licht voor het verhogen van een rustgevende, ontspannende sfeer. Blauw staat voor stabiliteit, rust, trouw en wijsheid. Het is de kleur van de hemel en de zee. De kleur blauw vertraagt de menselijke stofwisseling en kan een kalmerend effect hebben op de gemoedstoestand.
Slapen in volledige duisternis is beter voor uw gezondheid omdat duisternis de afscheiding van melatonine bevordert, het slaaphormoon dat u helpt in slaap te vallen. Mensen die moeilijk in slaap vallen en 's nachts vaak wakker worden, moeten daarom in volledige duisternis slapen.
Nachtlampjes bieden een gevoel van zekerheid en rust tijdens de nacht. Nachtlampjes zijn er in verschillende soorten en maten en vaak hebben de nachtlampjes verschillende standen. Het belangrijkste doel is natuurlijk dat jouw kindje dankzij de lamp rustig in slaap valt.
Om goed en uitgerust wakker te worden heb je een kleurtemperatuur van minstens 6.500 Kelvin nodig. In bed lezen met het verkeerde licht zorgt er uiteindelijk voor dat je over je natuurlijke slaap heen zult komen.
Wel stelt Van der Meijden dat de kans groot is rood licht van een LED-lamp bevorderlijk is voor de nachtrust. "Er gebeurt wel iets." Het rode licht van een gloeilamp werkt minder goed, omdat het minder zuiver is. Overigens helpt het ook al om blauw licht te vermijden voor het slapen gaan.
Om de aanmaak van melatonine zo min mogelijk te verstoren, kies je beter een nachtlampje dat rood licht geeft in plaats van wit. Is het licht wel wit of geel, dan is een timer een goede optie. Zo gaat het nachtlampje na een tijdje uit en slaapt je kind de rest van de nacht wel in een donkere kamer.
De slaapregressie bij 24 maanden komt vooral door een aantal grote mentale ontwikkelingen. Peuters krijgen rond deze leeftijd een eigen wil, leren dat ze een keuze hebben en dat gedrag gevolgen heeft.
rood: stimulerend voor lichaam en geest, helpt bij vermoeidheid en depressie. oranje: stimuleert seksualiteit en optimisme, helpt bij nierproblemen, chronische verkoudheid en ademhalingsproblemen.
Wil je graag kleur toevoegen aan je slaapkamer? Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Kegeltjes daarentegen zijn gevoelig voor rood licht. Door je omgeving met rood licht te verlichten geef je dus de kegeltjes genoeg licht om detail te kunnen onderscheiden. En omdat de staafjes het niet waarnemen, zal het je nachtzicht minder verstoren dan wit licht.
Licht is een belangrijk onderdeel van de menselijke biologische klok. Als u overdag meer daglicht tot u neemt, slaapt u 's nachts bijvoorbeeld beter. Uw biologische klok zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam op het juiste moment van de dag worden afgestemd.
Blauw licht verstoort ons bioritme. Door de korte golflengte van de lichtstralen – vanaf 400 nanometer (nm) – prikkelt het de fotoreceptoren en stimuleert zo de pupilreflex. Daardoor vertraagt de productie van melatonine – een hormoon dat ons moe maakt. Vooral wie gevoelig is voor licht, valt dan moeilijker in slaap.
Het rode licht van de avond en nacht stimuleert de aanmaak van melatonine. Dat slaaphormoon maakt ons lichaam rustiger. We voelen ons hier prettiger en kalm door. Overdag maakt ons lichaam dus veel cortisol aan, doordat het licht dan fel en blauw is.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
De eerste maanden is het een goed idee om de wieg van je pasgeboren baby in je eigen kamer te zetten. Hierdoor kun je een oogje in het zeil houden en bovendien maakt het de nachtvoeding makkelijker. Veel moeders zetten het wiegje zo dichtbij mogelijk bij het eigen bed, zodat de baby binnen handbereik is.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.