350gr-400 g/m² > En als laatste de enige echte zwaargewicht klasse. Deze worden voornamelijk gebruikt voor; Visitekaartjes, Compliment kaartjes, Stevige omslagen voor gebonden documenten, Uitnodigingen, Boekenleggers en alle overig drukwerk waar juist extra stevigheid gewenst is.
250-300 g/m²; certificaten, uitnodigingen, boekenleggers, luxe flyers en folders, visitekaartjes en meer. 350-400 g/m²; visitekaartjes, complimentenkaartjes, stevige omslagen voor gebonden documenten, uitnodigingen, boekenleggers en overig drukwerk dat extra stevig moet zijn.
Bij het printen van e-mails, verslagen of presentaties wilt u goede resultaten. Papier met een dikte van 75 g/m² of 80 g/m² volstaat voor relatief minder belangrijke documenten. Voor documenten die een betere kwaliteit vereisen gebruikt u een papierdikte van 120 g/m² t/m 160 g/m².
Dikker papier heeft de neiging om van hogere kwaliteit te zijn en kan beter bestand zijn tegen doorlekken van inkt of vegen. 80g/m²: Dit is standaard kopieerpapier en geschikt voor dagelijkse afdrukken en kopieën. 90g/m² of meer: Dit is zwaarder papier en ideaal voor presentaties, rapportomslagen en marketingmateriaal.
Wat is de juiste papiersoort voor bedrukte kaarten? Wil je een chique, luxe uitstraling voor je kaarten? Bekijk dan eens de papiersoorten met een lichte structuur, zoals Linnen, Oud Holland en Klassiek. Basic ansichtkaarten print je het beste op neutrale gladde papiersoorten zoals 350 grams Kaart of Natuurkarton (wit).
Met een pro printer kun je afdrukken maken op wat dikker fotopapier en kun je printen op een grotere formaten zoals A3, A3+ of zelfs A2. Een professionele printer is voorzien van meerdere kleuren cartridges. Hierdoor krijg je zeer gedetailleerde en kleurechte prints.
De opdikking bereken je als volgt: de dikte van het papier (uitgedrukt in micron = 0,001 mm) delen door het gramsgewicht. Voorbeeld: een 120 grams papiersoort met een dikte van 160 micron. De opdikking is dan 160 / 120 = 1,33.
Papier en afwerkopties voor het drukken van agenda's
We raden je voor het binnenwerk, daar waar op wordt geschreven, te kiezen voor een ongestreken papiersoort (bijvoorbeeld HVO Offset, Recycled, PaperWise of Biotop). Dit papier heeft geen coating, waardoor het perfect beschrijfbaar is en de inkt niet gaat vlekken.
The hoeveelheid gram wordt gemeten per 'square meter' en wordt daarom gsm genoemd. Een papiersoort van 135 gsm heeft dezelfde dikte als het gaat om een flyer op A4-formaat of een flyer op A7-formaat.
Om je een idee te geven: standaard printpapier is erg dun en heeft een dikte van 80g/m2. Een visitekaartje is dan weer erg dik, een beetje kartonachtig, en heeft een dikte van 250 à 300 g/m2. De doorsnee tekenblokken zitten ergens tussenin met een gemiddelde dikte van 120g/m2.
Papierdikte briefpapier; 80 – 90 grs; Papierdikte poster; 135 – 250 grs (afhankelijk van grootte en gebruik); Papierdikte visitekaartje; 250 < grs; Papierdikte ansichtkaart; 300 grs.
Wanneer men spreekt van 90-grams papier, dan weegt 1 m² van dat papier 90 gram. Hoe zwaarder het papier hoe dikker en steviger. Een verkeerde keuze kan je stijlvolle boek reduceren tot een 'vodje' papier.
Het gewicht van papier wordt gemeten in het aantal grammen per vierkante meter (g/m²) vanuit het A0 formaat. Dit noemen we 'gramsgewicht'. Één vel weegt dus inderdaad 80 gram, het is alleen wel een heel groot vel (1m bij 1m). Als je dus 80 grams A4 papier aanschaft, weegt 1 vel A4 dus 5 gram (80 / 16 = 5).
Als we bijvoorbeeld spreken over 200 grams papier, dan betekent dit dat 1 vel 200 gram weegt, maar dan wel per vierkante meter berekend. Voor de fotoboeken worden andere papierdiktes gebruikt in vergelijking met agenda's of visitekaartjes. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende papierdiktes per product.
De exacte afmetingen van het A4 is 210 mm x 297 mm. De lengte van het A4 formaat is hiermee 297 millimeter en de breedte van het A4 formaat is 210 millimeter. De afmetingen van het A4 formaat in centimeters is 21 cm x 29,7 cm.
De dikte van papier wordt uitgedrukt in het aantal gram per vierkante meter (grams). Hoe zwaarder het papier, hoe dikker en dus steviger. Veelal ligt het tussen 80 gram en 300 grams. Waarbij dit laatste al meer naar karton toegaat.
Op de meeste brieven zult u kunnen volstaan met één postzegel. Een gewone envelop met twee normale A4-tjes is lichter dan 20 gram.
Een velletje 80 grams A4 papier weegt dus 5 gram (80 / 16 = 5). Hoe meer gram, des te dikker en steviger het papier. Vanaf een gramsgewicht van 180 wordt papier karton genoemd.
Een inkjetprinter is daarom de beste keuze. Je kan ermee printen op verschillende soorten media van gewoon papier tot zwaar karton, en ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten.
Ooit geprobeerd om zwart papier met witte letters te printen? Dat gaat niet! In de meeste printers zit namelijk alleen Cyaan, Magenta, Yellow en Black (CMYK).
Zelf printen is per afdruk veel duurder. De dure inkt – of beter: het vloeibare goud – zorgt er namelijk voor dat de prijs van een enkele kleurenafdruk op A4-formaat kan oplopen tot wel € 1,50 (bron: Consumentenbond).