De ontdekker van het principe van vaccineren (van het Latijnse woord vacca dat koe betekent) was de Britse arts Edward Jenner die in 1796 opmerkte dat melkmeisjes die besmet waren geweest met koepokken (vaccinia) (aan de handen, door het melken) geen pokken kregen.
Het was 1796 toen de Britse arts Edward Jenner besloot om vocht uit een koeienpok op de hand van melkmeisje Sarah Nelmes, in een wondje op de arm van 8-jarige James Phipps te smeren. Jenner kwam op dit idee omdat melkmeisjes in zijn omgeving weliswaar koeienpokken kregen, maar niet de gewone pokken.
Vanaf 1953 werd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor kinderen een gratis vaccin ter beschikking gesteld tegen difterie, kinkhoest, roodvonk en tuberculose. Charlotte Hannik organiseerde in 1957 de Nederlandse vaccinatiecampagne tegen poliomyelitis.
Vanaf 1823 moesten alle kinderen die naar school gingen een 'pokkenbriefje', een door een arts ondertekende akte van vaccinatie, kunnen presenteren. De ontdekking dat mensen immuun worden als ze een ziekte krijgen ingespoten was volgens de vorst een 'onschatbaar geschenk der Voorzienigheid'.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.
Indicaties. Personen vanaf 12 maanden met als doel om primaire infectie met waterpokken te voorkomen. Bij kinderen tussen de 9 en 12 maanden kan vaccinatie worden overwogen in bijzondere omstandigheden, zoals bij een uitbraak (zie LCI-richtlijn).
Via de website van het RIVM kun je je persoonlijke vaccinatiebewijs van het Rijksvaccinatieprogramma opvragen. Ben je niet ingeënt, dan kun je naar de huisarts om alsnog een prik te halen.
Vaccinatie met het Moderna vaccin (Spikevax) kan op het litteken op de prikplaats van de oude Bacillus Calmette Guerin (BCG) vaccinatie roodheid en zwelling geven. Na vaccinatie met een BCG vaccin ontstaat vaak een litteken. Op dit litteken kan opnieuw een reactie ontstaan.
Vooral de hoeveelheid antilichamen bleek tot 75 jaar na vaccinatie, levenslang dus, stabiel te blijven in het bloed. Maar dat wil nog niet zeggen dat bij een echte besmetting de afweerreactie in het lichaam nog voldoende sterk is om het pokkenvirus te verslaan.
Wie krijgt een uitnodiging voor vaccinatie
Het gaat om mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen die: PrEP gebruiken via het Centrum voor Seksuele Gezondheid of vóór 25 juli 2022 al op de wachtlijst stonden voor PrEP.
Mensen geboren in 1972 en 1973 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.
Behandeling van tetanus
Dit biedt ongeveer 10 jaar bescherming tegen de ziekte. Bij een diepe wond waarin vuil is gekomen is het daarom verstandig een nieuwe inenting te halen als de laatste vaccinatie meer dan 10 jaar geleden is.
De infectie kan leiden tot verlammingen. Voordat de vaccinatie in 1957 werd ingevoerd, kwam polio vaak voor en overleden er ook regelmatig mensen aan polio. De laatste polio-epidemie vond plaats in 1992/1993 onder niet-gevaccineerde mensen.
Het risico op pokken op dit moment is nagenoeg nul. Bij een terroristische aanslag (of een dreiging daarvan) heeft de Nederlandse overheid vaccins voor de hele bevolking klaarliggen. Je kunt contact op nemen het de g.g.d die kunnen je verder adviseren.
Hoe zien waterpokken eruit? Waterpokken zien eruit als rode bultjes of blaasjes op de huid ter grootte van een speldenkopje. Het kind kan tegelijkertijd zowel bultjes, blaasjes als korstjes (opgedroogde bultjes) hebben.
Sinds 1980 zijn Nederland en België officieel pokkenvrij. Drie jaar eerder vond de laatste besmetting plaats en sindsdien hebben we niets meer van het virus vernomen. Officieel liggen er nog enkel honderden buisjes met het virus opgeslagen in twee centra in de wereld.
Ben ik beschermd als ik gevaccineerd werd tegen de pokken? Er bestaat geen vaccin specifiek voor apenpokken. Daar het apenpokkenvirus nauw verwant is met pokkenvirus, biedt het pokkenvaccin vermoedelijk ook een goede bescherming tegen apenpokken.
Vooral jonge kinderen kunnen erg ziek worden van tuberculose. In Nederland krijgen sommige kinderen deze vaccinatie: kinderen die jonger zijn dan 12 jaar, en. van wie één of beide ouders uit een land komt waar tuberculose nog veel voorkomt.
In Nederland is bij 1.209 mensen monkeypox (apenpokken) vastgesteld (laatste update 15 september 2022).
Moet ik eerst laten controleren of ik hepatitis B heb of heb gehad voordat ik me laat vaccineren? Sommige mensen hebben al antistoffen in het bloed tegen hepatitis B. Als dat zo is, dan heeft vaccinatie geen zin meer. Je kunt hiervoor bij de huisarts een bloedtest af laten nemen.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
Zonder behandeling is tetanus dodelijk, daarom is vaccinatie nodig. U kunt tetanus krijgen door besmetting met de tetanus-bacterie. Deze komt voor in aarde, straatvuil en mest van dieren. De bacterie kan via een verwonding in het lichaam komen en zich daar gaan vermenigvuldigen.
Je kunt mazelen oplopen als je geen mazelen gehad hebt of niet tegen mazelen ingeënt bent. Heel soms krijgt iemand die is ingeënt, toch mazelen. Je wordt dan meestal wel minder ziek. Via het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen 2 inentingen tegen mazelen, met 14 maanden en op 9-jarige leeftijd.
Weet u niet of u waterpokken heeft gehad? Uw huisarts kan een bloedonderzoek doen naar antistoffen tegen waterpokken.