Behandelingen tegen kanker hebben veel invloed op het lichaam. Eén van de mogelijke bijwerkingen is gewichtsverandering. Dat veel patiënten ongewenst gewicht verliezen is al langer bekend, maar nog niet zo lang is duidelijk dat ook gewichtstoename problemen kan veroorzaken.
Aankomen door de behandeling
Meestal word je zwaarder als je deze medicijnen langere tijd gebruikt. Ze zorgen er namelijk voor dat je vaker trek krijgt. Meestal heb je dan trek in vette producten, met veel calorieën. Ook houd je door deze medicijnen meer vocht vast en wordt je stofwisseling trager.
Chemotherapie en hormoontherapie kunnen een toename in gewicht geven. Sommige chemotherapieën zorgen er voor dat u vaker trek heeft in meestal vettere producten. Hierdoor kunt u eetbuien krijgen waarin u (te) veel eet, bijvoorbeeld een hele zak chips of nootjes. Deze extra energie wordt ook weer opgeslagen als vet.
Chemotherapie na de operatie kan het risico op uitzaaiingen met ongeveer een derde verminderen. Artsen schatten het risico op uitzaaiingen in op basis van: Het stadium van de borstkanker. De kenmerken van de tumor.
Zo komen vermoeidheid, pijn, benauwdheid en verlies van eetlust veel voor. In de terminale fase komen ook symptomen als gewichtsverlies, sufheid en verwardheid vaak voor.
Wanneer de kanker is uitgezaaid bij diagnose
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Ook om uitzaaiingen vast te stellen, volstaat een bloedonderzoek alleen dus niet. Wat vertellen bloedtesten wel? Ze geven artsen een aanwijzing over wat er in je lichaam gebeurt en hoe goed je organen werken. Een abnormale waarde van een bepaalde stof kan een teken zijn van een kanker of de terugkeer van een kanker.
Werk je door tijdens de behandeling, let dan goed op de signalen van je lichaam. Vraag niet te veel van jezelf en neem op tijd rust. Mocht je willen doorwerken, dan hoeft dat niet altijd op de oude manier. Bespreek met je werkgever en de bedrijfsarts wat jij nodig hebt om (voor een deel) te kunnen blijven werken.
Raadpleeg een diëtist en een fysiotherapeut om je te helpen bij het afvallen. Eet minder en/of anders en beweeg meer zodat je meer energie verbruikt dan je inneemt.Zorg voor voldoende eiwitten in je voeding en kies een vorm van beweging die goed bij je past.
Een chemokuur duurt vaak een bepaalde periode, bijvoorbeeld een week of drie weken. In die periode zit een behandeling en een rustperiode voordat de nieuwe kuur start. De behandeling kan op een of meerdere dagen zijn, aaneengesloten of in een schema.
Maatregelen thuis na chemotherapie
Binnen die tijd wordt de chemotherapie door uw lichaam afgebroken en verlaat in kleine hoeveelheden uw lichaam via uw uitscheidingsproducten urine, ontlasting,braaksel, speeksel, wondvocht, zweet, spermavocht, vaginavocht. Chemotherapie kan schadelijk zijn voor gezonde mensen.
Hoelang duurt het voor de chemo je lichaam heeft verlaten? Je arts vertelt je hoelang het in jouw geval duurt voor de chemo je lichaam heeft verlaten. Bijna altijd is dat binnen 7 dagen na een kuur.
Vermijd hele warme of zeer koude dranken, koffie, cafeïnehoudende thee en alcohol. Eet en drink vaak kleine beetjes in plaats van drie maaltijden per dag te nemen.
Je gedrag kan veranderen door chemo. Je kunt prikkelbaarder worden. Of je trekt je meer terug of wordt duidelijk emotioneler: je gaat bijvoorbeeld snel huilen. Het is mogelijk dat je je moeilijker kunt concentreren.
Aan je lichaam kun je niet merken of chemotherapie aanslaat. Hoeveel last je hebt van de bijwerkingen zegt niets over het resultaat van de behandeling.
Chemotherapie valt kankercellen aan, maar doodt daardoor ook gezonde cellen.Daardoor krijgen veel mensen bijwerkingen, zoals vermoeidheid, misselijkheid en darmklachten. Vertel je arts of verpleegkundige welke bijwerkingen je hebt. Soms is er iets aan te doen.
U kunt wel gebruik maken van sinaasappels, mandarijnen, citroenen en het sap van deze vruchten gewoon eten en drinken voor, tijdens en na de chemotherapie. De oncologieverpleegkundige informeert u welke chemotherapie u krijgt.
Als de vloer of de vloerbedekking besmet is geraakt met braaksel, urine of andere lichaamsvloeistoffen kunt u deze ook schoonmaken met een gewone zeepoplossing, zoals een allesreiniger. We adviseren om de wc-borstel na de eerste week van de behandeling te reinigen met een gewone zeepoplossing, zoals een allesreiniger.
In het bloed is ook te zien of je lever en nieren goed werken. Dat is belangrijk omdat chemotherapie je lever en nieren kan beschadigen. Een goed werkende lever en/of nieren zijn ook nodig om de medicijnen uit te scheiden. Zijn je bloedwaarden goed, dan kun je starten met de behandeling.
Uit onderzoek blijkt dat de tumor bij 80% van de patiënten kleiner wordt door chemotherapie en soms zelf helemaal verdwijnt. Helaas komt de tumor vaak terug. Na twee kuren wordt het resultaat van de chemotherapie gemeten met een CT-scan.
Door chemotherapie of radiotherapie neemt de kans op ontstekingen toe. Alcohol kan dit risico nog verder vergroten, bijvoorbeeld bij slijmvliesontstekingen in de mond [7]. Er is enig bewijs dat alcoholgebruik de immuniteit vermindert en hierdoor invloed heeft op de werking van chemotherapie en radiotherapie [8 – 10].
Een paar koppen koffie per dag lijkt eerder gezond dan slecht voor u te zijn. Voor kankerpatiënten is cafeïnevrije koffie slechter dan gewone koffie. Dit komt door het proces dat wordt toegepast om de cafeïne uit de koffie te branden.
Je kunt dagelijks, wekelijks, driewekelijks of maandelijks een behandelingssessie krijgen. Meestal wordt chemotherapie in cycli gegeven waarbij één cyclus drie tot vier weken in beslag neemt. Per cyclus krijg je één of meer keren chemotherapie toegediend.