Steenmarters onder de dakpannen kunnen voor veel overlast zorgen in en rondom huis. Het diersoort is bezig met een opmars in Nederland en dit is voor veel huishoudens te merken. Het gedrag van de dieren kan voor veel irritatie en overlast zorgen.
Overlast door steenmarters
Anders dan muizen, heb je bij steenmarters echt last van gebonk in plaats van licht getrippel. Deze geluidsoverlast is erg vervelend, zeker als de steenmarter op je zolder zit. Behalve geluidsoverlast heeft de steenmarter nog een vervelende gewoonte.
In de winter is de witte ondervacht dikker en dat geeft het dier een meer grauwbruine kleur. De keelvlek (gevorkte bef) is meestal wit, soms lichgeel tot lichtbruin. Deze loopt meestal (maar niet altijd) uit tot op de voorpoten en is dan gevorkt. De steenmarters hebben vrij korte oren en een spitse snuit.
TIP: Bij een steenmarter op je zolder hoor je een luid en duidelijk bonkend geluid. Sommigen beschrijven het als een inbreker op zolder. Vaak hoor je 's nachts ook luidkeels gekrijs van vechtende marters.
Of het nu gaat om een nieuw dak of de renovatie van een dak met dakpannen, het is van groot belang om folie te gebruiken. Hoewel de folie niet direct isoleert, biedt deze bescherming tegen vocht en zorgt deze voor een beter leefklimaat en wordt de isolatiewaarde van de isolatie verhoogt..
De rattensoort die je het meeste in plafonds tegen zult komen is de zwarte rat. Deze rat staat ook bekend als de dakrat of de zolderrat. Deze rat dankt zijn naam aan de hoge plaatsen waar je hem het meest zult tegenkomen: daken, zolders, goten, bomen en andere hoge plaatsen in en om huis.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
De paartijd loopt van juni tot augustus. Tijdens deze periode is het vrouwtje ongeveer 10 dagen lang loops en kan door verschillende mannetjes gedekt worden. Na een draagtijd van 9 maanden zal het vrouwtje in het voorjaar 2 tot 4 jongen werpen.
Ze hebben een hekel aan stank. Ook een wc-blokje of een doek gedrenkt in ammoniak kan helpen. - Kippengaas. Een stuk kippengaas dat los onder de motorruimte wordt gelegd is voor een steenmarter niet fijn om op te lopen.
Uitwerpselen worden wel regelmatig gevonden, 4-8 centimeter lange en 0,5-1,5 centimeter dikke 'worstjes' , een pink groot, met een gedraaide punt, vaak in de vorm van een vraagteken. Vaak zijn er nog pitten van steenvruchten in zichtbaar.
Toiletblok met sterke citroengeur
Hij verstopt sinds jaar en dag een citroengeurend WC-blokje onder de motorkap. Weg blijft de steenmarter, op voorwaarde dat je af en toe het geurblokje eens vervangt!
Je mag een steenmarter alleen verjagen en dus niet bestrijden met gif, vangen of doden. De steenmarter behoort namelijk tot de beschermde diersoorten. Steenmarters zijn in principe goed te verjagen door een speciale spray te gebruiken. Deze spray is onder andere verkrijgbaar bij de bouwmarkt of in de dierenwinkel.
Ook wanneer een vrouwtjesmarter een nest in uw woning heeft gemaakt, kunt u een steenmarter geluid horen maken. U hoort dan regelmatig een soort gekrijs. Steenmarters krijsen zodat het lijkt of er grote vogels zitten.
Ander ongedierte dat u soms aantreft is een bruine rat. Zijn uitwerpselen zijn stomp en pinda vormig en gemiddeld twee centimeter lang. Andere knaagdieren die veelvuldig op zolder voorkomen zijn de zwarte rat en de eekhoorn. Van die eerste zijn de uitwerpselen banaanvormig, puntig en ongeveer 1,5 centimeter lang.
Omdat de steenmarter een beschermde diersoort is, mag hij niet als ongedierte worden beschouwd. Als een polis schade door ongedierte uitsluit, geldt dat dus niet voor schade door steenmarters. De schade die dit dier veroorzaakt, valt daarom gewoon onder de dekking.
Steenmarters zijn erg goede klimmers en kunnen zonder problemen 1,5 meter hoog springen. Ze klimmen ook moeiteloos rechte muren op en af vooral wanneer diepe voegen houvast bieden.
In Nederland zijn de natuurlijke vijanden van de steenmarter eigenlijk alleen de vos en de oehoe. In andere landen komen daar wolf, beer en grote roofvogels als arenden bij.
Zijn steenmarters een gevaar voor mijn huisdieren? Steenmarters hebben eerder te vrezen van katten dan omgekeerd. Katten durven een steenmarter al eens opjagen. Een steenmarter die zelf een kat aanvalt is nog niet geobserveerd.
Door in een gieter te plassen en de urine vervolgens over je autobanden uit te gieten, zullen de steenmarters op afstand blijven. Ze hebben een hekel aan stank. Ook een wc-blokje of een doek gedrenkt in ammoniak kan helpen. Wanneer je een marter aantreft, is het handig om je auto om een andere plek te parkeren.
Steenmarters hebben soms wel tientallen schuilplaatsen. Ze slapen in boomholtes, tussen houtstapels, in hooibergen, op zolders, in spouwmuren, onder dakbedekking, in schuurtjes, in nestkasten of in grotten. En een enkele keer graaft hij een hol in de grond.
Een veel voorkomend geluid dat muizen maken is krabben. Als muizen over uw muren, plafond en zolders klimmen en kruipen, hoort u een krassend geluid. Ze krabben ook constant rond voor nestmateriaal.
De kans is groot dat je dan last hebt van muizen onder je dakpannen. Tikkende, krassende en knagende geluiden zijn kenmerkend voor muizen. Maar heb je het idee dat die geluid meer van buiten komen da van binnen, dan zijn het waarschijnlijk muizen die op of onder je dakpannen terecht zijn gekomen.
Met name spouwmuren en kruipruimtes kunnen een oorzaak zijn van muizen boven je plafond. Omdat een spouwmuur hol is, heeft de muis een directe toegang naar het plafond. Als er ook maar een klein gaatje in de buitenmuur hebt, is het voor de muis al een kans om binnen te komen.