Aanmelden kan via de knop 'direct UBN-nummer aanvragen' op de website www.rvo.nl/hond-kopen. De fokker vraagt een UBN-nummer aan via het RVO-loket. Dit moet vóór het bezoek van de chipper gedaan zijn.
Vanaf nu heeft iedereen via internet directe toegang tot 'Stambomen Online', een databank van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. In deze databank kan men de afstamming van een rashond opzoeken en weergeven. Het gaat om alle bij de NHSB geregistreerde rashonden geboren vanaf 1 januari 1997.
De kosten van een stamboom zijn 85,20 euro, en de verplichte DNA-afname kost 32,50. Totale kosten voor een stamboom per pup bedragen 117,70 euro. Per jaar verkoopt de Raad van Beheer ruim 34 duizend stambomen.
Heeft je pup een stamboom? Dan ligt de aanschafprijs rond €1250. Een hond zonder stamboom kost gemiddeld €450.
Een rashond zonder stamboom scheelt een slok op een borrel. De stambomen worden verstrekt door de Raad van Beheer voor de Kynologie, maar die geeft nog al wisselende informatie over de voordelen van een stamboom.
Als de aanvraag van de fokker bij ons binnen is, duurt het vaak een aantal maanden voordat je als nieuwe eigenaar de stamboom van je hond krijgt. De gemiddelde levertijd van een stamboom aan de fokker is tussen de 12 tot 14 weken na de geboorte. Dit kan in de praktijk echter ook wat korter of langer zijn.
Laten we echter aannemen dat je hond in 2022 geboren is en dat de letter van het jaar “V” is.
Door de stamboek weet je wie zijn ouders, maar ook zijn opa's en oma's zijn. Dat is belangrijk om te weten, want een groot deel van de eigenschappen van je hond krijgt hij van zijn ouders. Een rashond is een hond van een erkend ras, met of zonder stamboek. Niet elke hond met een bepaald uiterlijk heeft een stamboom.
Aankoopprijs puppy
Voor een puppy uit het asiel betaal je ongeveer 100 euro. Een raspup van een erkende fokker kost al snel honderden euro's. Voor een kleine rashond mag je vanaf 400 euro rekenen. De prijzen van grote rashonden kunnen oplopen tot 1000 euro of meer.
Hoeveel kost een hond? De aankoopprijs van een hond varieert van 200 euro voor een adoptiehond tot 2000 euro of meer voor een rashond. Voor de aankoop van een tuig en leiband, een mand, een voerbak, waterbak en kauwmateriaal mag je tussen 100 en 400 euro rekenen.
Vanaf de zomer 2021 is iedereen die een nestje honden fokt, of het er nu een van meerdere per jaar is of een toevallig oepsnestje met de reu van de buren, verplicht om een registratienummer aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Een officieel 'Raad van Beheer' stamboom kun je herkennen aan de goudenzegel van Raad van Beheer in de vorm van een hond. Alle stamboomhonden, gefokt in Nederland, hebben een uniek chipnummer dat begint met: 52814. Dit chipnummer kun linksonder vinden op je stamboom. De fokker geeft jouw de stamboom van je hond.
2021 is stamboom technisch het jaar waarin de stambomen moeten beginnen met de letter U. Concreet betekent dit dat de puppy een naam zal krijgen in de vorm van Anuniaq Uxxxx (maximaal 25 karakters, inclusief spaties, normaal kiezen de nieuwe eigenaars deze stamboomnaam).
Waar wordt een stamboom aangevraagd? Een stamboom wordt aangevraagd bij de afdeling Stamboom gevestigd in het gebouw van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) aan de Mr.
In een stamboom laat je zien welke mensen deel uitmaken van je familie. Je schrijft dus op wie je vader en moeder zijn en je broertjes of zusjes, Maar ook je oma en opa en hun opa en oma horen op jouw stamboom. Zo kun je zien waar je familie vandaan komt.
Als je hond een stamboom heeft en die staat op jouw naam,dan is dat een eigendomsbewijs.
Mopshonden, Cocker Spaniels en Retrievers hebben vaak een sterke geur. Andere honden zoals Poedels, Akita's, Shi Tzu's of Windhonden stinken niet en zijn soms bijna geurloos.
De basenji is het enige hondenras ter wereld dat niet blaft.
De Basenji is een rustig hondenras dat niet kan blaffen.
Het begrip raszuiver kan niet genetisch bepaald zijn. Alleen de stamboom geeft het recht om een raszuivere te worden genoemd.
Windig: 'Elke hond draagt erfelijke problemen met zich mee. Dat is niet alleen bij rashonden zo, maar bij alle dieren en ook bij de mens. ' Als die gebreken recessief zijn, draag je ze alleen met je mee, en ben je verder kerngezond. Daarbij zijn erfelijke gebreken doorgaans zeldzaam.
Ga vooral af op je eigen gevoel
Welke pup kiezen uit het nest, daarbij ga je vaak niet over één nacht ijs. Natuurlijk kan het liefde op het eerste gezicht zijn, maar het is logisch dat je vaker langskomt om de pups te ontmoeten. Wie weet is die ene stille, onzekere pup de volgende keer wel heel actief en stoer.