De beste tijd om laurier te stekken is in het late voorjaar of vroege zomer, wanneer de plant actief groeit. Op dit moment hebben de stekken de beste kans om snel wortels te ontwikkelen en goed te groeien.
Gebruik een scherp en schoon mes en snij een laurier tak van circa 15 centimeter af. Haal de bladeren van de stek af, behalve de bovenste drie bladeren. Dompel de tak in water en plant de stek circa 10 cm de grond in. Plaats de potten op een vochtige en warme plek (minimaal 18 graden).
Echte laurier kan je in een pot kweken op een warme en zonnige plek, in de volle zon. Laurier is van oorsprong mediterraan. Bij hevige regenval zet je laurier (mits in pot) liever even onder een afdakje. Bij vorst haal je de plant liever naar binnen, want echt goed winterhard is deze niet.
Een laurierhaag kan in principe het gehele jaar door geplant worden. De beste periode is om uw laurierhaag te planten tussen september en maart. Uw laurierhaag is dan tegen de tijd dat het voorjaar begint, en daarmee zijn groeispurt, helemaal gewend aan uw tuingrond.
Helaas is er geen wondermiddel dat de laurier kan helpen om een plotselinge groeispurt te maken. Wel kunt u de groei van uw laurierhaag stimuleren door hem op de juiste wijze te snoeien en te verzorgen. Door de laurierkers jaarlijks een à twee maal te snoeien stimuleert u een dichtere vertakkingswijze.
De Laurier doet het goed in zowel zon als halfschaduw, maar zorg ervoor dat de plant altijd voldoende licht krijgt.
Laat het water rustig in de grond zakken en zorg niet voor wateroverlast / teveel water, hier houdt de Portugese laurier namelijk niet van. Het water dient altijd de grond in te zakken en niet als een plas te blijven staan, anders dient de grond beter waterdoorlatend gemaakt te worden.
Laurierkers watergeven
Uitzonderingen zijn zeer droge zomers en winters. Als ze te droog zijn kun je dat zien aan gele bladeren. Als dit het geval is, vooral in de winter wordt er aan genomen dat de laurier last heeft van de vorst. Maar in feite is het een gebrek aan water.
Een oudere laurier kan in soms in de volle grond buiten overwinteren, maar alleen als hij heel beschut staat, bijvoorbeeld aan de kust of in een besloten stadstuin. Vorst tot circa -10 graden Celsius kan bij droog weer en met een vrij droge kluit doorstaan worden.
In tegenstelling tot andere kruiden die lekkerder zijn als ze jong en fris zijn, krijgt laurierblad zijn intense smaak pas na een jaar of twee. Laurier oogsten gaat als volgt. Pluk de bladeren met de hand van de takken en zoek daarbij de mooiste bladeren uit. Dit is het blad met de diepste donkergroene kleur.
Laurier gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw. Slap, jong blad duidt op te weinig water, terwijl geel blad juist wijst op te veel water. Mest de plant alleen in de maanden mei tot en met juli. Snoei de plant in juni om het in model te houden, maar snoei alleen de takken en niet de bladeren.
De beste tijd om de laurier te snoeien is het voorjaar (maart-april) en nog eens in augustus-september.
Gezien de snelle groei van de laurierkers is het misschien verrassend dat hij slechts twee keer per jaar gesnoeid hoeft te worden. Sla deze snoeibeurten niet over, anders verwildert je laurierhaag al snel.
Deze struik of de boom kan wel 100 jaar oud worden en staat ook wel bekend onder de Prunus laurocerasus. De Laurier is uitstekend geschikt om als haag gebruikt te worden omdat deze sterke plant een snelle groeier is. Een Laurier zal direct na aanplant voor beschutting en privacy zorgen.
Als je de plant wilt verjongen kun je het beste de dikke takken helemaal verwijderen. Gelukkig is de Laurier erg compatibel met het snoeien en kun je hem tot op het oude hout terug snoeien.
Haagplanten die goed tegen droogte kunnen
Neem bijvoorbeeld een laurierhaag, een haag van olijfwilg of een haag van kardinaalsmuts. Ook de van oorsprong Nieuw-Zeelandse Griselinia littoralis kan goed tegen droogte.
Bladhoudende heesters zoals de Laurier hebben geen bewatering nodig in de winter. In het voorjaar en de zomer is wekelijkse bewatering bij de kluit raadzaam. Probeer het blad niet nat te maken, tenzij het een droge periode is en de Laurier op dat moment in de schaduw staat.
De Laurier kan niet tegen vorst. In de zachte winter kan de Laurus Nobilis buiten blijven staan, maar zodra het begint te vriezen, moet je de Laurier snel binnen zetten, want de Laurus Nobilis is niet winterhard. Het mag wel koel zijn in de ruimte.
Laurier. Wanneer je op zoek bent naar een haag voor natte grond, is de Laurier een prima keuze. De Laurier kan namelijk goed tegen een natte bodem.
Antwoord: Er is niets mis mee om de blaadjes van een laurier (Laurus nobilis) uit eigen tuin in het eten te verwerken.
De laurierkers 'Genolia', 'Rotundifolia', 'Caucasica' en 'Novita' groeien het snelst: deze soorten nemen makkelijk 40 tot 60 centimeter in hoogte toe. De Portugese laurier kan tot wel 30 centimeter op jaarbasis groeien.
Echte laurier verdraagt slechts enkele graden vorst.Onder goede omstandigheden tot zo'n -5C. We raden dan ook een beschutte standplaats aan. Deze plant kan het beste als kuipplant te houden, zodat u deze vorstvrij kunt overwinteren.
De juiste voeding voor de Portugese laurier
De Portugese laurier heeft onder meer stikstof, fosfor, en kalium nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Deze voedingsstoffen zitten in organische mest, zoals koemest(korrels) en compost.