Waarom moet er bij het verwarmen een theelepel in de vloeistof gezet worden? Omdat er anders gevaarlijk heet water kan ontstaan als je het te lang in de magnetron doet en dat de vloeistof niet pas gaat koken als je de beker eruit haalt, maar gewoon koken gaat tijdens het verhitten.
Verder mag je soms een lepel in de magnetron doen, mits je deze in een beker met vloeistof doet. Dit kan soms helpen om de vloeistof beter te verwarmen. Maar doe nooit een losse lepel in de magnetron. En een vork, of ander bestek mag ook niet; met name een vork kan vonken en brand veroorzaken.
Een metalen lepel mag prima in de magnetron gebruikt worden. Dit komt omdat een lepel vaak dik en groot genoeg is om de warmte goed te absorberen. Zodoende zal er geen vlam ontstaan in de magnetron.
Een magnetron warmt jouw maaltijd op met elektromagnetische golven. Deze golven creëren een elektrisch veld dat constant beweegt. Dit zorgt voor wrijving tussen moleculen en voilà, je hebt warmte. Wanneer je een metalen vork in de magnetron legt, ontstaan er vonken en daardoor brandgevaar.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Glazen kan: Gebruik de kan altijd zonder deksel. Mag alleen gebruikt worden voor het lichtjes opwarmen. De meeste glazen kannen zijn niet hittebestendig en kunnen dus barsten. Glaswerk: Hittebestendig ovenglaswerk mag gebruikt worden.
Het enige dat je doet met deze techniek is je telefoon (en mogelijk je oven) vernielen. De iPhone bestaat voor een deel uit metaal en dat mag nooit in de magnetron. In het beste geval gaat de iPhone niet meer aan, in het slechtste geval krijg je een kleine explosie waardoor je magnetron ook bij het huisvuil kan.
Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken.
Bij magnetrongebruik ontstaan vonken doordat er tussen geleidende materialen energieverschil ontstaat. Daarom mogen er in de magnetron geen of zeer beperkte metalen delen worden gebruikt. De delen die geschikt zijn voor magnetrongebruik, hebben een speciale behandeling ondergaan.
Steengoed en porselein (indien correct gestookt) nemen minder dan 1% water op en zijn daardoor bijna per definitie “magnetron veilig”. Sommige aardewerk keramiek (waarvan de klei speciaal is ontworpen voor een lage absorptie op lagere temperatuur) kan dat ook zijn, maar dat komt minder vaak voor.
Een magnetron verhit eten met microgolven (radiogolven). Deze microgolven zijn niet radioactief, en ongevaarlijk. De microgolven brengen alleen de vochtdeeltjes in het eten in beweging, en door de wrijving komt vervolgens warmte vrij. Daardoor warmt het eten veel sneller op dan in een pan of oven.
Het is zelfs zeer gevaarlijk om een pan te verwarmen in de magnetron. Dat komt namelijk door de samenstelling van de pan. Een magnetron kan niet tegen het staal van de pannen. Zowel het staal, het aluminium, als het gietijzer kan de straling niet goed doorvoeren waardoor er zelfs explosiegevaar is.
IN DE MAGNETRON: Leg de worstjes naast elkaar op een bord en verspreid ze zoveel mogelijk. Verwarm deze gedurende 1½ minuut bij 450 Watt.
Aluminiumfolie. Ook al lijkt het handig om je restje tomatensaus mee af te dekken bij het opwarmen, ook aluminiumfolie is een no go in de microgolfoven. Het kan brand veroorzaken.
Afgekoelde koffie kan in de magnetron zonder enig smaakverlies opgewarmd worden. Reken per kopje 1/2 a 1 minuut op ca. 700 Watt. Let op: de koffie mag niet gaan koken.
Het maakt invetten van bakplaten overbodig en is ook bruikbaar in de magnetron. Bakpapier van ITS is tweezijdig voorzien van een antiaanbaklaag. Bakpapier is tot 220 graden bruikbaar in de oven.
De bakjes die magnetron bestendig zijn worden vaak aangegeven met de tekst microwave safe (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor: Verpakkingssymbolen voor magnetron, vaatwasser, invries en voedselveilig.
Er is aluminiumfolie en magnetronfolie. Aluminiumfolie kun je niet gebruiken als je de magnetronfunctie gebruikt. Magnetronfolie is kunststoffolie met (soms) kleine damp-gaatjes. Die kun je altijd gebruiken met de magnetronfunctie (maar weer niet in een combi-oven-functie).
Folie in de microgolfoven
Gewone vershoudfolie is niet geschikt voor de microgolfoven. Als alternatief worden vaak schalen of borden gebruikt om etenswaren in de microgolfoven/magnetron af te dekken. Meestal komt dat de kwaliteit van de opgewarmde gerechten echter niet ten goede.
Het beste antwoord. De meeste glazen met dubbele wand zijn gewoon geschikt voor gebruik in de magnetron. Als het goed is kan je dit ook zelf zien op de verpakking. Ergens naast de logo met het vork en de lepel (dat betekent dat het geschikt is voor voedsel), staat een logo met golven.
Nee, er is geen bewijs dat het eten van voedsel bereid in de magnetron de kans op kanker vergroot. De samenstelling van je eten verandert niet in de magnetron. De magnetron verwarmt voedsel met microgolven, een speciale vorm van straling. De microgolven zorgen ervoor dat de watermoleculen in het voedsel gaan trillen.