Sydney - Het moet de langste vlucht ter wereld worden: een directe verbinding tussen Londen of New York met Australië. Dit 'Project Sunrise', een vlucht van 17.800 kilometer en 19 uur met twee zonsopgangen, moet straks met een nieuwe vloot van A350's nog luxeuzer worden.
Singapore Airlines heeft momenteel de langste vlucht ter wereld: 15.300 kilometer tussen Singapore en New York.
Wat is de langste vlucht ter wereld? De langste vliegroute in de geschiedenis was op 11 oktober 2018 met een Airbus A350-900ULR van Singapore Airlines. Dit wereldrecord werd gevestigd van Singapore naar New York - Newark. Het vliegtuig legde 16.700 kilometer non-stop af in ongeveer 18 uur.
Qantas wil Singapore Airlines naar de kroon steken. Vanaf 2025 verkoopt het bedrijf vluchten van Sydney naar Londen, een afstand van 17.750 kilometer. Het huidige record voor een lijndienst is 15.350 kilometer, van Singapore naar New York.
Een vliegtuig met records. De langste commerciële lijnvlucht op dit moment duurt ongeveer 17 uur en 30 minuten. Deze vlucht wordt uitgevoerd door een Boeing 777 van Qatar Airways en vliegt van Auckland naar Doha.
Lang in het vliegtuig zitten is nooit leuk, maar wie vliegt tussen de twee Orkney-eilanden, Westray en Papa Westray net ten noorden van Schotland, is slechts minder dan een minuut in de lucht! Het is 's werelds kortste commerciële vlucht over een afstand van slechts 2,7 kilometer, die uitgevoerd wordt door Loganair.
De nieuwe lijndienst naar Buenos Aires is de langste directe vlucht die KLM tot nu toe heeft uitgevoerd. Met een vliegtijd van bijna veertien uur overtreft de route andere lange vluchten naar bijvoorbeeld Singapore, Manilla en Tokio.
De 'Overture', zoals het vliegtuig heet, zal een snelheid van Mach 1.7 (2.099 km/u) kunnen bereiken en dat zou op 600 bestaande routes een halvering van de vliegtijd kunnen betekenen.
Burgerluchtvaart is goed voor iets meer dan de helft van het totale aantal vluchten. Als je ook de privévliegtuigen, het vrachtvervoer, helikopters en overheidsvluchten in rekening brengt, vinden er wereldwijd gemiddeld zo'n 230.000 vluchten per dag plaats.
De langste binnenlandse en rechtstreekse vlucht is Parijs Charles de Gaulle – Réunion Roland Garros.
Het snelste passagiersvliegtuig ter wereld is momenteel de Boeing 747-8i, met een topsnelheid van ongeveer 1.062 km/u.
Vraag voor vertrek bij uw luchtvaartmaatschappij na of u op uw ticket de transitzone mag verlaten. Bij sommige tickets mag u de luchthaven niet verlaten. Het is ook handig om, indien mogelijk, bij het inchecken voor uw vlucht uw bagage door te checken naar uw eindbestemming.
Turbulentie is zelden gevaarlijk
Maar vlieg je toch door een storm, dan is het vliegtuig erop gemaakt om de turbulentie aan te kunnen. En meestal duurt turbulentie maar een paar minuten en kun je daarna weer rustig je film kijken of boek lezen.
De gemiddelde vlucht van Nederland naar Doha (hoofdstad van Qatar), duurt 6 uur en 16 minuten. De reistijd is berekend op basis van vluchten vanaf Amsterdam.
American Airlines, 949 vliegtuigen
*Het overzicht is samengesteld door Lufthansa. fanpage.
De grotere vliegtuigen, zoals de Boeing 747, 777, 787 en de Airbus A330 en A380 kunnen veel meer stoelen kwijt dan de kleinere Embraer 190, Boeing 737 en Airbus A320. De A380 kan de meeste passagiers vervoeren (516 stoelen), gevolgd door de Boeing 747 en 777 (408 stoelen).
De JSF is ook te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni op Vliegbasis Leeuwarden. De straaljager kan een maximale snelheid van bijna 2000 kilometer per uur halen.
De F-16 heeft één (straal)motor en dat is of een Pratt & Whitney F100-PW-200 of een General Electric F110-GE-100. Bommen? De maximale vlieghoogte van een F-16 is 15.240 meter. Met een normaal verkeersvliegtuig zit je meestal op zo'n 11 kilometer hoogte in de lucht.
Hoe hoger je vliegt, des te ijler de lucht.En dat betekent dat je minder luchtweerstand ondervindt en minder brandstof verbruikt. 'Het probleem is dat er op een gegeven moment niet genoeg zuurstof meer in de lucht zit om de motoren goed te laten functioneren', zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft.
De verst gelegen luchthaven waar je vanaf Schiphol zonder tussenstop naartoe kan vliegen is Buenos Aires in Argentinië in Zuid-Amerika. Dan leg je een afstand af van 11.436 kilometer. Daar doe je dertien uur en vijftig minuten over. Dat is dubbel zo lang als jij een dag op school zit!
Wil je zo ver mogelijk weg van Nederland? Dan moet je naar de Chathameilanden! De Nieuw-Zeelandse eilandengroep ligt hemelsbreed 19.067 kilometer vanaf Schiphol, waarmee is het de verst weg gelegen bewoonde plek op aarde is. Hoewel de eilandengroep slechts 650 inwoners telt, heeft het een eigen luchtvaartmaatschappij.
KLM zou tot in 2021 met de 747's blijven vliegen, maar nam aan het begin van de coronacrisis versneld afscheid van de vliegtuigen om kosten te besparen. Bijna alle jumbo's waren te oud om nog door te verkopen aan andere maatschappijen en zijn naar vliegtuigkerkhoven gebracht.
250 km per uur
Zo'n groot vliegtuig heeft een hele lange startbaan nodig om zo hard te kunnen, wel 3 kilometer lang! Op een vliegdekschip heb je niet zo'n lange startbaan.
1.364 vluchten per dag (gemiddeld)
In de periode van 2 – 15 oktober 2023 waren er gemiddeld 1.364 vluchten per dag. We hadden gemiddeld 1.382 vluchten verwacht. Vergeleken met de weken ervoor is het aantal vluchten afgenomen, ten opzichte van dezelfde periode in 2019 lag het op 93%.