Bij bradycardie heeft u een te lage hartslag.De hartslag is dan minder dan 50 slagen per minuut. Het normale hartritme van een volwassen persoon is meestal 60 tot 70 slagen per minuut.
Vaak hebben jonge volwassenen en sporters een trage hartslag. Dit komt doordat hun hart dusdanig getraind is dat het heel efficiënt bloed kan rondpompen door het lichaam. Voor hen kan een hartslag van veertig slagen per minuut heel normaal zijn. In dat geval wordt er ook wel gesproken van een “sporthart”.
In rust ligt de hartslag van een volwassene meestal tussen de 60 en 100. Een lagere hartslag is niet altijd erg. Soms is je hartslag van nature lager of past het lichaam zich aan omdat je veel sport. De medische term voor een lage hartslag is bradycardie.
Een lage hartslag = minder kans op hart- en vaatziekten
Diverse buitenlandse onderzoekers (Kolloch, Tschöpe en Nauman) hebben aangetoond dat de kans dat je een hartinfarct krijgt, aanzienlijk afneemt bij een rustpols van onder de 75 slagen per minuut.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Doorgaans wordt het pas belangrijk bij een hartslag lager dan 50 slagen per minuut. Bradycardie kan normaal zijn bij onder andere sporters met een goede conditie.
Een normale hartslag in rust ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Tijdens je slaap is je hartslag het laagst. De hartslag kan dan teruglopen naar minder dan 50 slagen per minuut, dit is dan normaal.
1 - 2 jaar: 100 - 150. 2 - 5 jaar: 95 - 140. 5 - 12 jaar: 80 - 120. ouder dan 12 jaar: 60 - 100.
Je bloedvaten worden nauwer, en de kans op een hartinfarct of beroerte neemt toe. Hartfalen: bij een hoge bloeddruk moet het hart ook steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver. De pompkracht neemt af en er kan hartfalen ontstaan.
U bent sneller moe of buiten adem als u zich inspant.U bent 's nachts benauwd als u ligt.U wordt in 3 dagen 2 kilo of meer zwaarder.U krijgt steeds dikke voeten en enkels.
Hartritmes zijn verschillend bij mannen en vrouwen. Vrouwen hebben namelijk een hogere hartslag per minuut dan mannen. De hartslag in rust bij een vrouw is gemiddeld 76 slagen per minuut. Een normale hartslag voor een man is in rust rond de 68 slagen per minuut.
Achtergrond werking bètablokkers
Bètablokkers blokkeren de werking van deze bèta-receptoren. Hierdoor kunnen stresshormonen hun werk niet meer doen. Dit verlaagt de hartslag en er wordt minder bloed rondgepompt.
Signalen. Een belangrijk signaal van een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de linker, soms de rechterarm of beide armen, maar ook naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek.
pijn of minder gevoel in de rug. een licht gevoel in het hoofd. pijn in de nek. gevoel dat het hart heel snel of heel hard klopt.
Een inspanningstest wordt meestal op de fiets (hometrainer) gedaan. Soms is het mogelijk de test op een loopband te doen. Tijdens de test krijgt iemand plakkers (elektroden) op de borst. Die zijn verbonden met het ECG-apparaat om hartfilmpjes te maken.
Als je niet actief bent, maar je hartslag in rust abnormaal laag is, is het goed om een arts te raadplegen, aangezien dit een teken kan zijn van een hartritmestoornis die bradycardie wordt genoemd, of eventueel een andere aandoening.
Bij vrouwen met onbegrepen vermoeidheidsklachten, kortademigheid, duizeligheid, slapeloosheid, hartkloppingen of pijn op de borst is het verstandig om een hartkwaal uit te sluiten. Als het niet aan uw hart ligt, is er soms gewoon geen verklaring voor uw klachten. Maar een arts moet er wel goed naar hebben gekeken.
Klachten en symptomen
Hartfalen heeft veel gevolgen voor het dagelijkse leven. Vaak worden de klachten in de loop van de tijd ook erger. Eerst alleen bij inspanning, later ook in rust. De meest voorkomende klachten zijn: snel buiten adem zijn (bij inspanning of platliggen), moeheid en het vasthouden van vocht.
Bij bewegen of stress wordt de hartslag sneller. Bij sporten kunt u bijvoorbeeld een hartslag van 160 slagen per minuut hebben. Als u daarna weer rustig zit en ontspant, wordt de hartslag weer langzamer.
Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.
Iemand zonder hartslag verliest binnen enkele seconden het bewustzijn en loopt binnen vier tot zes minuten onomkeerbare schade aan de hersenen op.