Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Paprika bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode paprika bevat veel vitamine C.
Waarom is een snack-paprika goed voor je gezondheid:
Snack-paprika's zijn perfect om je groente inname mee op te krikken! Ze zitten bomvol vitamine C en leveren je bovendien volop vitamine B6, folaat (vitamine B11) en vitamine E. Hierdoor helpen snack-paprika's je weerstand optimaal te houden.
De zoete snoeppaprika is een kleine oranje paprika die lekker uit de hand kan worden gegeten als tussendoortje of als bijgerecht door een salade. De paprika heeft een frisse, zoete en knapperige smaak en is ook nog eens super gezond omdat het rijk is aan folaat, vitamine C en vitamine E.
Er zitten 32 kilocalorieën in 1 stuk (135 gram) paprika rauw. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'paprika rauw'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Er zitten 34 kilocalorieën in 1 stuk (135 gram) paprika, rode, rauw. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'paprika, rode, rauw'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
1 portie (25 g) bevat 138 calorieën.
De rode paprika bevat twee keer zoveel vitamine A en C en drie keer zoveel vitamine E en is daarmee de gezondste optie. De gele en oranje paprika zitten tussen groen en rood in: meer vitamines dan de groene, maar minder dan de rode.
Snackpaprika's hebben een frisse, zoete en knapperige smaak. Je kunt ze goed combineren met gerookte producten, zoals kip, tahoe of vis. De snackpaprika bevat (bijna) geen zaadjes en is daarom heerlijk om uit de hand op te eten als gezond tussendoortje.
Veelzijdige vruchtgroente
In de keuken kun je met paprika's alle kanten op: bakken, stomen, roosteren, vullen of gewoon rauw eten.
Niet alleen zit er verschil in de kleur en smaak van de paprika's maar ook in de vitamines. De rode paprika heeft de meeste vitamines A, C en E. De groene paprika het minst. En de gele en oranje zitten daar weer tussenin.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Altijd lekker is een portie (snack)groente. Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip.
De rode paprika is erg rijk aan vitamine C. Hij bevat maar liefst 150 mg per 100 gram, dit is zelfs méér dan de groene kiwi! Vitamine C heeft een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Ook helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Eén kop groene paprika (in blokjes gesneden) voorziet je van meer vitamin C dan een sinaasappel, met maar eenderde van de kcal. Groene paprika is over het algemeen wat goedkoper dan rode, gele en oranje paprika en bevat veel voedingsvezels, een beetje eiwit en wat vitamine A.
Een ei (60 g) levert ongeveer 90 kcal. Dat is nog geen 5% van de totaal aanbevolen hoeveelheid calorieën per dag (gemiddeld zo'n 2000 kcal).
Twijfel je altijd tussen paprika, naturel of bolognese? Kies vanaf nu lekker voor paprika: daar zitten de minste calorieën in. In een zak van 100 gram zitten in een zak paprikachips 531 calorieën. Een zak naturel van 100 gram is goed voor 541 calorieën.
1. Lay's Ovenchips naturel. Het is echt zo: ovenchips is qua calorieën een stuk beter dan zijn gefrituurde broers en zusjes. De beste keuze als je op de lijn let, maar toch zin hebt in chips.
Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Denk aan vitamine A, C, E en K. Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.