Wintertenen (perniones) zijn één of meerdere plekken op de tenen die verschijnen na blootstelling aan kou. De plekken zijn vaak rood of paarsblauw van kleur en zorgen voor een branderig gevoel, jeuk en soms licht gezwollen plekken op de tenen.
Perniones treedt vooral in de herfst- en wintermaanden op, maar kan ook in de zomer voorkomen. Bloedvaatjes in de huid passen zich niet goed aan bij temperatuurwisselingen. Kenmerkend is de roodblauwe kleur van de huid, zwelling, een branderig gevoel en jeuk. Wintertenen en -handen zijn niet te genezen.
Winterhanden of wintertenen kun je krijgen door kou. Je krijgt dan jeuk of pijn aan je vingers of tenen. Op je vingers of tenen krijg je 1 of meer donkere, rood-blauwe of paars-blauwe plekken. De klachten gaan meestal binnen enkele weken vanzelf over.
Wintertenen of winterhanden zijn huidafwijkingen aan de tenen of handen die ontstaan door kou. Het wordt ook wel perniones genoemd, dit moet niet verward worden met lupus pernio. Deze aandoening komt vaker voor bij mensen die in een gebied met een koud klimaat wonen.
Meestal verdwijnen de symptomen na één tot drie weken. Je wintertenen kunnen je ook de hele winter lang vergezellen. Dan verdwijnen ze pas als het weer in de lente wat zachter wordt.
Wintertenen en -handen zijn niet te genezen. Ook is er geen middel dat echt goed werkt tegen de klachten van wintervoeten en -handen. Alleen in het geval van blijvende klachten zal een arts vaatverwijdende medicijnen voorschrijven.
Daarnaast kan je ook preventief een zalf smeren of voedingssupplementen nemen die je helpen om winterhanden en -voeten te voorkomen. Hiermee start je het best eind september, net voor de eerste echte koude. Anders ben je al te laat met je preventie. Vitamine A en D spelen ook een belangrijke rol in de preventie.
COVID-19 infectie en tenen
Niet alle tenen zijn aangedaan in de gerapporteerde casus, meestal hebben enkele tenen tekenen van huiduitslag of verkleuring en andere tenen helemaal niet. Vandaar dat de naam 'coronatenen' steeds vaker gebruikt wordt in allerlei publicaties.
Zoek een schoen met een wat dikkere isolerende rubberen zool met een goed profiel. Een dunne leren zool, kan nat worden waardoor het vocht ook in de schoenen komt. Het goede profiel zorgt ook voor grip en voorkomt uitglijden.
Dit kan veroorzaakt worden door artrose, een hallux valgus of stijfheid in het grote teengewricht. Op of tussen de tenen kan overmatige eeltvorming of een likdoorn of wrat ontstaan wat zorgt voor pijnlijke tenen. Daarnaast komt het voor dat er standsveranderingen van de tenen ontstaan, zoals klauwtenen of hamertenen.
Pure wol regelt een aangename temperatuur van de huid! Kies bij wintertenen daarom voor wollen sokken en/of pantoffels.
Je bevroren tenen of bevroren handen opwarmen moet langzaam gebeuren. Gebruik handwarm water of een warm washandje.Blijf bewegen.Blijf voldoende eten en drinken.
Blootstelling aan kou en vocht kan kleine bloedvaten (haarvaten) in de huid beschadigen, wat kan leiden tot roodheid, blaren, jeuk en ontsteking. De jeuk, zwelling en rode vlekken met wel of geen blaasjes kunnen voorkomen op de tenen, vingers, oren en neus.
Geneesmiddelen bij wintertenen en winterhanden
Er zijn verhalen waarin wordt gezegd dat een corticsteroïdcrème of -zalf, Nifedipine en Vitamine D kunnen helpen tegen wintertenen en -handen, maar dat is niet bewezen. Andere kiezen ervoor om de handen en voeten regelmatig in te smeren met Vaseline of Lanettecreme.
De belangrijkste oorzaak voor jeuk aan de voeten is een droge huid. Deze klacht treedt vooral in de wintermaanden op. Ouderen hebben sneller last van droge voeten (en een droge huid in het algemeen) omdat op oudere leeftijd de talgklieren minder talg aanmaken.
Wintertenen (perniones) zijn één of meerdere plekken op de tenen die verschijnen na blootstelling aan kou. De plekken zijn vaak rood of paarsblauw van kleur en zorgen voor een branderig gevoel, jeuk en soms licht gezwollen plekken op de tenen.
Door de infectie ontstaat littekenweefsel in de nier met een mogelijk nadelig effect op de lange termijn voor de nierfunctie van ex-COVID-patiënten. Dat het coronavirus flinke schade kan aanrichten in het lichaam en dat ook de nieren slachtoffer zijn van het virus, is al bekend.
Er is een relatief klein aantal mensen met perniones, de officiële term voor wintertenen of -handen. Een groep Nederlanders van alle leeftijden heeft er last van. Gemiddeld komt de aandoening bij één tot twee op de duizend Nederlanders voor, vaker vrouwen dan mannen.
Of vaseline of lanettecrème. Het is niet aangetoond dat deze helpen om de klachten van winterhanden of wintertenen te verminderen of te voorkomen.
'Winterhanden' zijn rode zwellingen (koubulten) die ontstaan aan de handen of voeten onder invloed van kou die maakt dat onze bloedvaten zich vernauwen om te warmte binnen te houden. De uiterste ledematen, vingers, tenen maar ook voeten, benen neus ogen of kin raken door de koude dus minder goed doorbloed.
Bij het Raynaud fenomeen of de ziekte van Raynaud stroomt er niet altijd genoeg bloed naar één of meer vingers of tenen. Dit komt doordat de kleine slagaders sterk samentrekken, bijvoorbeeld bij kou of als u gespannen bent.
De meest logische oorzaak is een koude temperatuur. Andere oorzaken kunnen problemen met de doorbloeding zijn, maar ook diabetes, reuma, hart- en vaatziekte, het syndroom van Reynaud, hormonen, zwangerschap, levensstijl, zweetvoeten of het dragen verkeerde schoenen of sokken kunnen koude voeten veroorzaken.
Het syndroom van Raynaud ontstaat door het plotseling samentrekken van de bloedvaten in de vingers en/of tenen.Hierbij zijn de kou, emotie (stress) en roken de meest voorkomende oorzaken. Deze oorzaken zorgen ervoor dat er minder bloed naar de vingers en/of tenen stroomt waardoor een tintelend gevoel wordt ervaren.