Brinta bevat veel koolhydraten die kunnen worden omgezet tot energie. Het bevat ook een relatief hoog eiwitgehalte in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Eiwitten kunnen je helpen bij spieropbouw en herstel. Daarnaast bevat het weinig suiker en weinig vet.
KOOLHYDRATEN VOOR LANGDURIGE ENERGIE! Wist je dat veel sporters - en dan vooral duursporters – gek zijn op Brinta? Dat is niet zo raar, want alle Brinta-producten bevatten veel koolhydraten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen! Samen met vetten vormen koolhydraten de belangrijkste energiebron voor je lichaam.
Conclusie: Brinta is in principe een gezond product, met name omdat het volkoren is en daardoor veel vezels bevat. Het is wel een koolhydraatrijk product. Wanneer je het aantal koolhydraten wilt beperken of wilt afvallen kun je het beter niet eten.
Optimaal presteren met goede voeding
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Brinta bevat relatief flink wat eiwitten, namelijk 14 gram per 100 gram. Er is ook wat zout aan toegevoegd aan het product, echter niet veel, slechts 0,52 gram. 100 Gram Brinta zorgt ervoor dat je 10,5 gram gezonde vezels binnen krijgt.
Brinta is een volkoren graanontbijt dat bestaat uit volkoren tarwe en een klein beetje toegevoegd zout. Aan een bord Brinta wordt meestal warme of koude melk toegevoegd, om er een papje van te maken. Mengen met water wordt afgeraden, omdat dat niet ten goede komt van de smaak.
Om de spiergroei te versnellen is het verstandig om je oefeningen én de training meerdere keren te herhalen (ook wel: trainingsfrequentie). Denk aan zo'n 8 tot 10 herhalingen per oefening, die je in 3 of 4 sets kunt uitvoeren (dus 3 of 4 keer 8 tot 10 herhalingen).
Zwaar gewicht vs licht gewicht
Tenzij je graag enorm wilt groeien in spiermassa, is het handig om beide soorten oefeningen toe te voegen aan jouw trainingsschema. Met de zware gewichten kun je de kracht van jouw spieren trainen, met de lichte gewichten ga je voor uithoudingsvermogen.
Je lichaam is eigenlijk de hele dag bezig om eiwitten op te bouwen en af te breken. Het spreiden van eiwitten over de dag is dan ook belangrijk om meer spiermassa op te bouwen dan dat er afgebroken wordt. Zorg dat je op een dag 3 tot 4 maaltijden met 0,4-0,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht eet (8,11,12).
Brinta is onder andere goed voor de spijsvertering, de botten en de huid. Tevens heeft Brinta een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Ten slotte is Brinta, een goede leverancier van koolhydraten, wat kan resulteren in een energie-boost, ideaal dus voor op de maandagochtend!
Beste keuze is pap gemaakt van volkoren tarwevlokken of gemalen vlokken. Brinta is een bekend voorbeeld, maar er zijn ook huismerkvariaties te koop. Wist je dat een bordje volkoren tarwepap maar liefst 5 gram vezels levert? Dat is ongeveer net zoveel als in 2 volkoren boterhammen.
Per 100 gram bevat Brinta 347 calorieën, 1,9 gram vet, 64 gram koolhydraten (waarvan 4,6 gram suiker), 10 gram vezels en 14 gram eiwitten. Daarnaast bevat het veel micronutriënten; onder andere B-vitaminen, magnesium, ijzer en zink.
Na het sporten is het advies om binnen 2 uur na de inspanning 20 tot 40 gram eiwit te eten of drinken. Waarvan ongeveer 8 tot 10 gram aan essentiële aminozuren, met daarbij 2 tot 3 gram aan leucine. Leucine zit bijvoorbeeld in melk, kwark, ei en kaas. Leucine speelt een belangrijke rol bij het herstel van spiermassa.
Het enige wat je straffeloos kan eten/ drinken tijdens je training zijn snel opneembare koolhydraten en eiwitten. Hierbij de voorkeur voor vloeibare vorm omdat dit sneller de maag/ darm kan passeren. Kies je wel voor vaste vorm, denk dan aan koolhydraatrijke repen zoals een sultana etc.
Een beginnende lifter ongeveer 0.5-1 kilogram per maand in spiermassa aan kan komen. Krachtsporters met meer ervaring kunnen ongeveer 0.25-0.5 kilogram per maand in spiermassa aankomen. En voor (ver)gevorderden is dat ongeveer 0.2 kilogram per maand.
Er zijn zeker richtlijnen voor het aantal herhalingen en sets per week voor optimale spieropbouw en spiergroei. Zo is het uitvoeren van meer dan 9 sets effectiever voor de aanmaak van spiermassa. Dit betekent echter niet dat je geen spieren kunt opbouwen met minder dan 9 sets per spiergroep per week.
Kun je op latere leeftijd nog spieren opbouwen? Ja! Zelfs op 50, 60, 70, 80 of 90 jaar – in elk levensjaar is het de moeite waard om te beginnen met sport. Natuurlijk moet je training worden aangepast aan je leeftijd en mobiliteit.
Je moet minstens drie dagen per week met gewichten trainen. Het onderzoek zegt dat op zijn minst minimaal twee dagen per week training nodig is om spiergroei te stimuleren. Hoe je je trainingen structureert en hoeveel dagen je aan krachttraining besteedt, hangt af van je huidige fitnessniveau.
Vanaf de leeftijd van acht maanden kun je je baby ontbijtpap of volkoren granenpap geven. Let op: havermout, Bambix en Brinta zijn zwaar voor je baby om te verteren en kun je dus het beste pas na twaalf maanden geven.
Ik vind wel dat er een verschil zit tussen bambix en brinta.. Bambix ruikt veel zoeter en de smaak is gelijk aan zo'n vanille knaagdierenkoekje.. Ik denk dus dat bambix makkelijker opgegeten wordt dan brinta.. Aangezien de meeste hamsters die knaagdierenkoekjes ook wel lusten..
Doe de yoghurt in een schaaltje. Roer de Brinta, kaneel, de helft van de honing en 2 eetlepels water erdoor. Zet dit even apart. Was de peer, verwijder het klokhuis en snijd in plakjes.