Het hecht zeer goed op vrijwel alle gladde oppervlakken. De elasticiteit voorkomt scheuren van de voegen door beweging van de ondergrond. Bovendien is het enorm water-, schimmel- en verouderingsbestendig. Daarom is siliconenkit zeer geschikt voor gebruik in de keuken en/of sanitaire ruimtes.
Sanitairkit is erg elastische siliconenkit, en wordt wordt voornamelijk gebruikt in vochtige ruimtes. Het is namelijk goed bestand tegen schimmel en vocht. Het is daarom de ideale kit voor de badkamer en het toilet. Deze kitsoort is niet overschilderbaar, maar wel verkrijgbaar in verschillende kleuren.
5. Kan ik siliconenkit buiten gebruiken? Ja, siliconenkit is buiten te gebruiken en wordt voor verschillende toepassingen buiten gebruikt. Bij temperaturen onder de 5 graden zal de doorharding worden vertraagd.
Siliconenkit. Deze kit wordt wel eens verward met sanitairkit, maar is meer geschikt voor de drogere ruimtes. De kit is minder elastisch dan sanitairkit. Kijk op de verpakking of de kit overschilderbaar is.
Op sommige kunststoffen ondergronden, zoals acryl, plexiglas (perspex) en polycarbonaat, kan zuurhoudende kit niet goed hechten. Op dergelijke ondergronden kan je beter een zuurvrije kit gebruiken, want die hechten wel goed op deze materialen.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).
Acrylaatkit droogt sneller dan siliconenkit en is overschilderbaar, deze kit is minder elastisch en waterweren dan siliconenkit. Voor in de badkamer kan je dus het best siliconenkit gebruiken, ook blijft deze vele male elastischer bij uitharding.
Kies het liefste voor een kit die fungiciden bevat, omdat dit toekomstige aantasting door schimmels en bacteriën kan voorkomen. Kies een kleur die het dichtst ligt bij de kleur van de douchebak of bij de voegen tussen de tegels – in veel gevallen zal dat gewoon wit zijn.
Het is een perfecte siliconenkit om te gebruiken voor de badkamer (perfect voor douche, bad en wastafel), toilet, behandeld hout, tegels, keramiek, dilatatievoegen, beton, geschilderde ondergronden, glas, koper, metaal, staal, stucwerk en kunststof (niet allemaal).
Voor een badkamer heb je een siliconenkit nodig. Een siliconenkit is waterafstotend en schimmelwerend. Maar een siliconenkit is ook blijvend elastisch. Dit betekent dat de kit meebeweegt wanneer nodig en hierna terug keert naar de oorspronkelijke staat.
Wil je kitten op hout? Dan kan je bijna alle kitsoorten gebruiken behalve de siliconenkit. Daarentegen is siliconenkit wel geschikt voor badkamertegels en voor de tegels buiten kan je High Tack kit gebruiken. Als je kit wilt gebruiken op steen of beton dan is hybride/polymeerkit of High Tack kit sterk aangeraden.
Omgevingstemperatuur en ondergrond moeten meer dan +5°C zijn. Een bevroren ondergrond kan voor een zeer slechte hechting of zelfs geen hechting zorgen. Nooit een voegkit aanbrengen in de regen.
Acrylaatkitten voor buiten. Het afkitten van aansluitvoegen in de buitenlucht komt vaak voor bij het kitten van kieren, naden en voegen bij raam- en deurkozijnen. Voorbeelden van kitten die geschikt zijn voor aansluitvoegen voor buiten zijn de Hercuseal Superior Outdoor of de Zwaluw Acryl Exterior+.
Siliconenkit Glas is bij uitstek geschikt!
Kit over kit aanbrengen is iets wat met enige regelmaat voorkomt. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing die in een later stadium voor problemen gaat zorgen. Onze kitters adviseren om altijd eerst de oude kitvoegen te verwijderen en deze vervolgens opnieuw aan te brengen.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Hoewel een universele siliconenkit ruim inzetbaar is, gebruik je op permanent vochtige plaatsen (zoals een badkamer) het best een speciale siliconenkit voor sanitair. Dit materiaal is immers beter bestand tegen schimmel. Belangrijk bij de keuze van een elastische voegkit is de hechting en uiteraard de elasticiteit.
Veel van de acrylaat- en siliconenkitten van Ottoseal zijn prima bestand tegen stevige weergrillen. Een echte uitblinker op dit vlak is de Ottoseal S7.
Factoren die de droogtijd beïnvloeden zijn onder meer het type kit, de te bewerken ondergrond, de dikte van de kitlaag, de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Gemiddeld duurt het bij de meeste kitsoorten toch wel 4 tot 12 uur voor de eerste 2 millimeter van de kitlaag is uitgehard.
Het afkitten van muurprofielen doe je altijd aan de buitenzijde van de douchecabine zodat eventueel spatwater uit de stijlen naar binnen kan lopen, en afgevoerd kan worden. Op deze manier voorkom je schimmelvorming in je douchecabine.
Wasbenzine of nagellakremover
Doe nagellakremover of wasbenzine op een schuursponsje en week hier de siliconenkit mee af. Laat het inwerken en probeer dan de kit los te krijgen. Gebruik hier eventueel een mesje voor.
De beste manier om oud siliconenkit te verwijderen is met een scherp mes, bijvoorbeeld een Stanley mes. Zorg ervoor dat je veiligheidshandschoenen draagt en wees extra voorzichtig om te voorkomen dat je de douchebak beschadigd. Na het verwijderen van de meeste kit, blijven er altijd wat restjes achter.
Voegkit is ideaal voor je aansluit- en bewegingsvoegen, bijvoorbeeld bij kozijnen en deuren. Voegkit hecht op veel verschillende (bouw)materialen, zoals glas, (gelakt) hout, metaal, voorbehandeld beton, baksteen en gips. Voegkit geurt niet en is goed overschilderbaar.
Mocht je het overschilderen van siliconenkit overwegen, dan hebben we slecht nieuws voor je: verven over siliconenkit is geen optie. Alhoewel er kitsoorten zijn waar je wel overheen kunt schilderen, bijvoorbeeld beglazingskit is overschilderbaar, is het geen goed idee om siliconenkit te overschilderen.
Een stanleymes of plamuurmes behoort ook tot de beste mogelijkheden om siliconenit te verwijderen. Een veel gebruikte techniek is een klein stukje siliconenkit loshalen met een afbreekmes en de siliconenkit vervolgens voorzichtig oprollen. Zo verwijder je in één keer een groter stuk siliconenkit.