De minimale breedte van een keuken is zo'n 2,5 meter. Hierin past een fornuis, een gootsteen en een stukje werkruimte. Een kleine keuken is iets meer dan 6 m², de gemiddelde keuken is ongeveer 10 tot 15 m² en een grote keuken is zo'n 16 m².
De keukenladen en de deur van de oven of vaatwasser moeten bij het openen elkaar niet raken. Zo wil je ook vrij kunnen bewegen in de keuken en elkaar rustig kunnen passeren. Dit betekent dat je aan elke kant minimaal 90cm doorloop ruimte nodig hebt.
Maak ruimte voor alle eters
Houd 80 cm afstand van je eettafel tot een muur of een kast tegen de wand.
De perfecte keukenindeling is van links naar rechts: Opbergzone, Voorraadzone, Spoelzone, Werkzone en Kookzone. Met deze ergonomische indeling voor uw keuken hoeft u gewoonweg veel minder te lopen.
Zorg voor voldoende ruimte
Om dicht tegen het aanrecht te kunnen staan, dient er een uitsparing voor de voeten te zijn aan de onderkasten van minstens 15 cm diep en 15 cm hoog. Tussen het aanrecht en de bovenkasten wordt tussen 60 cm vrije ruimte voorzien zodat men voldoende bewegingsvrijheid heeft.
Er zitten weinig eisen aan de beschikbare ruimte voor een parallel keuken, maar één aandachtspunt is wel erg belangrijk: zorg voor een tussenruimte van minimaal 2 meter. Zo kun je de deurtjes of lades van beide keukenblokken openen zonder dat deze tegen elkaar komen.
De ideale afstand tussen twee werkbladen ligt tussen 105cm en 110cm. Zorg dat de spoelbak en vaatwasser naast elkaar zitten, of zo dicht mogelijk. Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer.
Plaatsing koelkast en vriezer
De koelkast is een keukenapparaat dat veelvuldig wordt gebruikt. Gedurende de dag gaat de koelkastdeur geregeld open en dicht. Voor een goede ergonomie plaats je de koelkast bij voorkeur op ooghoogte.
Dit betekent dat je keuken minimaal een afmeting moet hebben van 12 vierkante meter. Omdat een kookeiland nu eenmaal wat ademruimte nodig heeft, raden wij een minimale doorgang van 1 meter aan. Dit zorgt ervoor dat kasten en apparatuur goed bereikbaar zijn.
- tussen zijmuur en kookplaat moet minimaal 40 cm zitten.
Gemiddeld genomen is de hoogte van een keukenblad voor personen tot 1 meter 70 - 85 tot 90 centimeter. Hoogte voor middelmatig grote personen: Ben je tussen de 1 meter 70 en 1 meter 90 lang, dan past een aanrechtblad van 90 tot 95 cm wellicht beter bij je.
Waar moet je een oven of fornuis plaatsen? Installeer ze op ooghoogte om makkelijker bij je gebraad of bakplaat te kunnen - of kies voor een fornuis (oven met kookplaat) of een compacte oven voor kleine ruimtes.
Het is beter om een koelkast niet bloot te stellen aan een warmtebron zoals een fornuis of radiator, of direct zonlicht. Als het niet anders kan, probeer dan de warmteoverdracht te minimaliseren met behulp van een geschikte isolatieplaat of houd een afstand van minstens 30 mm aan tot het fornuis (gas of elektrisch).
Hoe groot moet een keuken zijn? De gemiddelde afmeting keuken is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Een keuken van 4 meter of meer dan 4 meter noemen we groot. Een keuken van 2,5 bij 2,5 meter is een kleine keuken.
De bewegingsruimte mag ook niet te veel zijn, anders legt u veel afstand af tijdens het koken. De ideale bewegingsruimte rondom het kookeiland is 1 tot 1,20 meter. De breedte van een kookeiland is meestal tussen de 2,50 en 2,70 meter. De diepte van een kookeiland is gemiddeld ongeveer 1,10 meter.
Als niemand hoeft te passeren, is een doorloop van 60 centimeter genoeg. Aan de kant waar iemand staat te werken wil je zeker 120 centimeter aan bewegingsruimte hebben.
De breedte van de vrije doorgang van een toegang moet minimaal 0,85 m zijn. De vrije hoogte van de vrije doorgang moet minimaal 2,1 m zijn. Voor een woonfunctie (met uitzondering van een woonwagen) geldt een minimale vrije hoogte van 2,3 m.
Standaard is een keukenkast 60 centimeter breed. Het zou echter kunnen, dat een serie keukenfronten naast elkaar van 60 centimeter breed in uw keukenstijl een te onrustig beeld vertoont. Wellicht wilt u grote strakke vlakken zoals in moderne keukens. Dan kiest u voor brede kasten, brede lades.
Fabrikanten geven normaal een minimale afstand op tussen de spatwand en de rand van de kookplaat. Er is voldoende ruimte nodig voor de aansluiting van elektriciteit of gas, en de kookplaat moet zo ver van de wand staan, dat een pan ook makkelijk op de achterste pitjes kan staan.
Voor een goede werking en een lange levensduur heeft een koelkast minimaal 5 centimeter ruimte nodig aan de achterkant, 3 centimeter aan de zijkanten en 10 centimeter aan de bovenkant.
Hoe beter de indeling van de keuken, hoe minder afstand u steeds hoeft te overbruggen. En hoe kleiner die afstand is, hoe sneller u kunt werken. Daarom wordt in de keukenbranche gesproken over de keukendriehoek, ook wel werkdriehoek genoemd. Dit gaat om de drie elementen: de kookplaat, de spoelbak en de koelkast.
Houd minimaal 5 centimeter vrij aan de achter- en zijkanten van de vriezer. Zo heeft het apparaat ruimte genoeg om te ventileren en vriezen je boodschappen goed in.
De hoogte van ovens en vaatwasser
De oven, magnetron en inbouwkoffieapparaat kunnen naast elkaar op ooghoogte of boven elkaar vanaf een hoogte van 100 cm in een kastenwand worden ingebouwd. Niet in iedere keuken zal het mogelijk zijn om alles op de ideale ergonomische hoogte in te plannen.
Je plaatst een kookplaat zonder problemen onder een raam of in de hoek van je keuken. Houd wel rekening met 10 centimeter afstand tussen je kookplaat en brandbare spullen zoals gordijnen en houten kasten. Tegenwoordig plaats je een ook gaskookplaat gemakkelijk onder het raam.
De afstand tussen de spoelbak en kookplaat hou je best onder de twee meter omdat hier de meeste interactie gebeurt. Zo voorkom je onnodig geloop en kan je de kookpotten makkelijk vullen met water.