Hardop praten is een van de beste manieren om een taal te leren, maar dat kan moeilijk zijn als je nog niet zoveel zelfvertrouwen hebt. Ga met klasgenoten van hetzelfde niveau daarom tandemlere. Klets en oefen samen en ontwikkel jezelf tegelijkertijd: zo zal het converseren algauw een stuk natuurlijker aanvoelen.
Je kunt een taal leren door zelfstudie te doen. Door taalboeken te kopen of door een online cursus te doen. Dit heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat je het op je eigen moment kunt doen.
Voor zowel voor jonge kinderen als volwassenen blijkt slaap (of om precies te zijn, slaapconsolidatie) een positief effect te hebben op het onthouden van nieuwe woorden. Het werkt zelfs als je een spreekwoordelijk uiltje knapt; een dutje van slechts 6 minuten maakt al dat je geleerde woorden beter herinnert.
Met dit boek leer je alle trucs, waarmee je elke taal snel en efficiënt kunt leren - veel sneller dan je ooit had kunnen dromen: Je leert, hoe je nieuwe woorden correct onthoudt, hoe je woorden tot drie keer sneller onthoudt door van associaties gebruik te maken en hoe je ze.
Uit onderzoek blijkt dat je maximaal 40 woordjes per dag kan leren en onthouden. Een raar fenomeen: bij een rijtje van 10 woorden heb je 8 herhalingen nodig voor je het kent, bij een rijtje van 20 woorden moet je ieder woord 30 keer herhalen! Teveel woordjes ineens is dus tijdverspilling.
Met de app Duolingo kun je op een speelse wijze talen leren. Je doorloopt verschillende levels waarin je punten kunt behalen. Je kunt ook vrienden toevoegen, en een wedstrijdje spelen wie de meeste punten haalt. Je moet woorden en zinnetjes vertalen, en ook regelmatig tekst inspreken.
Dat hangt af van je taalniveau. Om een tekst op niveau A1 te begrijpen moet je 1000 woorden kennen. Voor een tekst op niveau A2 heb je 2000 woorden nodig. Om een tekst op niveau B1 goed te kunnen lezen moet je 5000 woorden kennen.
Onderdompelen in de tweede taal is een andere methode. Deze methode leidt bij leerlingen van tweetalige scholen vaak tot goede resultaten. Je zou dus kunnen zeggen dat het geheim van de smid is om leerlingen – net als kleuters – ertoe te brengen zelf onbewust de regels van de nieuwe grammatica aan te leren.
Engels. Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal.
Of er een maximum aantal talen is dat een mens kan leren, is onbekend. Volgens de Braziliaanse uitgave van het World Book of Records is de Libanees Ziad Fazah, die in Brazilië woont, met 58 talen recordhouder.
Moeilijk en minder moeilijk
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Bij Duolingo ontwikkelen we cursussen om je op het B2-niveau (pagina in het Engels) te brengen, omdat je op dat niveau een baan kunt krijgen in de taal die je leert. Het bereiken van dit niveau vereist toewijding, afwisselende oefeningen en ontzettend veel tijd.
Het is beter om twee zeer verschillende talen tegelijkertijd te leren, dan twee talen die op elkaar lijken. Je kunt zonder problemen Japans leren en tegelijkertijd met Duits bezig zijn, want die talen zijn zeer verschillend.
Duolingo Plus mag je 14 dagen gratis gebruiken. Daarna betaal je 167 euro voor een jaarabonnement of 14 euro per maand. Er is ook een familie-abonnement voor 2-6 leden voor 155 euro per maand.
Een jaarabonnement kost 4,99 euro per maand. Babbel is verkrijgbaar in de App Store en Google Play.
Duolingo abonnement
Maandelijks kost een abonnement 9,99 euro en het heeft twee voordelen. Ten eerste verdwijnen alle reclames in de app en ten tweede kun je lessen downloaden, zodat je ook offline kunt leren.
Sommige mensen denken nog steeds dat je het beste meer talen kunt leren door deze achter elkaar, opeenvolgend te leren. Dit klopt echter niet voor het spontaan leren van talen. Dit is uit onderzoek gebleken. Kinderen kunnen namelijk al vanaf hun geboorte meerdere talen aangeboden krijgen en dit goed oppakken.
Spaans is een taal waarbij de koppeling van letters aan klanken eenduidig en de woordstructuur makkelijk is (veel lettergrepen met enkel medeklinker-klinker combinaties). Spaans zal dus over het algemeen makkelijker te leren zijn dan Frans.