Tanden kunnen gevoelig, doorzichtig en zelfs geel worden door erosie. Het is ook mogelijk dat vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken. Vullingen worden niet aangetast door het zuur, maar het glazuur wel. Als je niets aan erosie doet, kan het glazuur geheel verdwijnen.
Poets tweemaal per dag uw tanden met een zachte tandenborstel en tandpasta met fluoride. Gebruik één keer per dag ragers, flossdraad of tandenstokers om de ruimte tussen uw tanden te reinigen. Eet of drink één uur voordat u uw tanden poetst geen zure producten meer.
Bij tanderosie wordt het tandglazuur opgelost door zuren uit snoep, dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur. Het tandglazuur kan op termijn geheel oplossen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. De grootste boosdoeners zijn frisdranken en alcohol, maar ook vruchtensappen.
Tanderosie kunt u pas herkennen als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen. De tanden worden (plaatselijk) steeds geler of de tanden krijgen donkere plekken.
Er is geen behandeling voor tanderosie. Tanderosie voorkomen of voorkomen dat het verder uitbreidt is daarom essentieel. Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een goede tandenborstel en reinig één keer per dag tussen de tanden en kiezen met een tandenstoker, rager of flossdraad.
Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. En als de beschermlaag helemaal weg is, kan het onderliggende weefsel, het tandbeen (dentine) van je tanden ook oplossen. Tanderosie is volgens tandartsen een grote bedreiging voor je gebit en daarmee ook voor je algehele gezondheid.
Tanderosie is het oplossen van tandglazuur door zuren die in de mond komen door voeding, dranken of maagzuur. Op de lange termijn kan tanderosie een ernstig probleem zijn voor uw gebit. Tandglazuur functioneert namelijk als harde beschermlaag van de tand.
Wacht na het eten of drinken tenminste één uur met tandenpoetsen. Dat geeft het tandglazuur de tijd om zich te herstellen. Wel kun je direct na het eten of drinken wat tandpasta met de vinger op tanden en kiezen smeren. Gebruik een tandpasta met fluoride.
Naast fluoride hebben je tanden en kiezen baat bij voldoende mineralen en vitamines. Vooral calcium, magnesium en vitamine A, D en K2 zijn onmisbaar voor een gezond en sterk gebit.
Proglasur tandpasta is speciaal ontwikkeld voor personen die risico lopen op zuurerosie. Het is klinisch bewezen dat Proglasur het tandglazuur opnieuw versterkt en helpt beschermen tegen de gevolgen van zuuraanvallen.
Daarnaast maken ook aardbeien je tanden witter! Aardbeien bevatten appelzuur en dit heeft een reinigende werking op het oppervlak van je gebit. Ook peren kunnen helpen om je tanden witter te maken, peren bevatten meer water dan fruitzuur en zorgen ervoor dat je meer speeksel aanmaakt.
Het is dus belangrijk om, naast een goede verzorging van het gebit, ook te letten op wat u eet of drinkt. Ons speeksel vormt een natuurlijke afweer tegen een aanval van zuren. Te vaak eten en drinken bedreigt ons tandglazuur met tanderosie tot gevolg.
Bij ieder mens slijt het gebit in de loop der jaren. Dat is een normaal proces. Soms slijt een gebit echter sneller dan normaal. Dat is vaak het gevolg van tandenknarsen, tandklemmen of tanderosie (zuurinwerking op het gebit).
Porseleinen facings gaan tot wel 15 jaar mee. Composiet facings 4 tot 8 jaar, composiet verkleurt sneller dan porselein. Facings slijten als u nagels bijt of knarst met uw tanden. Beschadigde facings kunnen altijd worden gerepareerd of vervangen, door deze behandeling beschadigt de tand zelf niet.
De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig, maar geeft een witte gloed aan de tanden. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Je tanden worden donkerder naarmate je ouder wordt.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen.
Groenten en Fruit
Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten. Vele soorten fruit als appels en peren zijn ideaal voor onze speekselproductie.
Gebruik fluoridetandpasta
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Gebruik daarom een tandpasta met fluoride. U kunt met fluoridetandpasta poetsen ook als uw kind of cliënt na het poetsen niet kan spoelen. Het inslikken van een klein beetje tandpasta is niet erg.
Borstel de randen van het tandvlees voorzichtig mee. Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is flossen, stokeren of rageren, soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper. Bij teruggetrokken tandvlees is het extra belangrijk om voorzichtig en vooral niet te hard te poetsen, maar wel zorgvuldig.
Kan tandglazuur worden hersteld? Hoewel het tandglazuur een sterke stof is, is het ook een levenloze stof. Zodra het tandglazuur erosie vertoont of beschadigd raakt, kan het niet opnieuw worden aangemaakt. Daarom is het belangrijk dat je het goed beschermt.
Helaas kan je niet tanden bleken als je last hebt van tanderosie. Ook als je vaak last van gaatjes hebt, is het beter geen bleekbehandeling te ondergaan.
Hoewel er geen echt geneesmiddel is voor tandbederf, zijn er wel behandelmogelijkheden. Het kan zijn dat een tandarts het bedorven deel van de tand eruit moet boren en dit op moet vullen met een vulling.
Boosdoeners van tanderosie
krijgen hun frisse smaak door het toegevoegde fosforzuur (bijvoorbeeld in cola), citroen- of appelzuur (in allerlei fris- en sportdranken). De zure smaak merkt uw kind niet op door de toegevoegde suiker of zoetstof. Suiker onderdrukt de zure smaak wel, maar neutraliseert het zuur niet.