Houtskool(as) hoort bij het restafval. De as en overgebleven kolen van de barbecue mogen niet in de gft-container, omdat dit het composteerproces verstoort.
Sorteer na afloop je afgekoelde houtskool bij het restafval: in de huisvuilzak of -container.
Wil je je barbecue toch volledig proper maken, wacht dan tot de houtskool afgekoeld is, wikkel de assen in aluminiumfolie en gooi het vervolgens in de vuilbak.
Het beste antwoord. Alles wat de vorige keer niet volledig is verbrand, kan je weer gebruiken, wel moet je de as weg halen.
As van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen. Goed nieuws voor de tuinliefhebber, want veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven, goed te groeien en een gezonde knopontwikkeling en bloei door te maken.
Actieve kool zorgt voor een gezondere bodem voor je planten, omdat het schimmels tegengaat en schadelijke stoffen opneemt. Daarnaast zorgt het voor goede drainage, waardoor de wortels beter groeien.
De beste manier om je barbecue af te laten koelen is door alle luchtroosters dicht te draaien en te wachten. Op deze manier krijgen de kolen of briketten namelijk geen zuurstof meer en zullen deze langzaam uitgaan.
As moet in de vuilnisbak
De as van de barbecue mag niet in de GFT-bak omdat as het composteerproces verstoort. Ook kunnen asresten schadelijke stoffen bevatten. Het kan gewoon bij het restafval.
Kleine hoeveelheden zonder vlees, vis, vet of saus: gooi ze op de composthoop, in de compostbak of het compostvat en werk ze onder. Eierschalen zijn goed om kalk op je composthoop te brengen, maar dan moet je ze fijnmalen of verpulveren. De eierschaal is een zeer goede natuurlijke meststof.
Aansteken barbecue houtskool
Met houtskool kun je meestal sneller beginnen met BBQ'en. Na ongeveer 30 minuten is het houtskool mooi aan het gloeien zodat je kunt beginnen. Aan de andere kant gaat houtskool niet erg lang mee: na een uur geeft het nauwelijks nog warmte af en moet je het bijvullen.
Leg hier ongeveer 8 aanmaakblokjes op en steek ze aan met een lange aansteker. Leg hier vervolgens een tussenrooster op en bedek dit met een dun laagje houtskool of briketten. Laat de kolen of briketten ongeveer 30 minuten op temperatuur komen. Wanneer ze roodgloeiend zijn, is het tijd om te barbecueën.
Het is niet zo dat je houtskool eindeloos kunt gebruiken. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van je gerechten, eenvoudigweg omdat oude kooltjes niet zo goed branden als nieuwe kooltjes. Afhankelijk van de duur van de barbecuesessie kun je het houtskool één of twee keer hergebruiken.
Barbecueën met deksel komt namelijk niet alleen ten gunste van de smaak, maar bevordert tevens de veiligheid en netheid tijdens het barbequen. Door de barbecue te gebruiken met de deksel voorkom je de vorming van vlammen en dient ook nog eens als bescherming tegen rondvliegend as.
Kokosbriketten en gezuiverd houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog eens grondstoffen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval (kokosnootschalen). Bovendien heb je er minder van nodig omdat ze langer branden dan houtskool.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Het houtskool werd niet alleen gebruikt voor ijzerproductie, waarbij in de oven een constante temperatuur van 1200 graden Celsius bereikt moet worden, maar ook voor metaalsmederij en het maken van glas. In de middeleeuwen werd het in Nederland ook gebruikt voor de productie van aardewerk.
Gooi geen as op je composthoop. Hierdoor vertraagt het composteringsproces; veel stikstof vervliegt dan immers als ammoniak en veel van je humus verdwijnt als CO2. As van steenkool is niet voor de tuin bestemd. De houtskoolas van je barbecue is dan weer prima.
Assen zijn een goede manier om buikpotigen en insecten te bestrijden. Inderdaad, de bijtende werking van de assen rond uw planten zal de groei van slakken en naaktslakken belemmeren. Om bladluizen en andere insecten af te weren, kunt u ook de assen op de bladeren van uw planten strooien.
U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput.
Het as wat ontstaat bij het verbranden van hout(skool) werd vroeger gebruikt om de landbouw grond vruchtbaarder te maken. Zeker voor een moestuintje is de vruchtbare grond altijd welkom. Door het as over de toplaag te strooien, zal de grond wat zwart gaan zien.
Je kunt met as je planten in de tuin of in een plantenbed beschermen tegen slakken. Wanneer je met de houtas een lijn trekt om de planten of het plantenbed, maak je het de slakken lastig om naar de planten te gaan. Ze kruipen namelijk niet graag over de as.