- Een skipully is een speciaal ontwikkeld vest voor de wintersport; je draagt het over je ondergoed en onder je jas. - Het houdt je lichaam heerlijk warm tijdens koude dagen. - Skipully's nemen transpiratievocht op, wanneer je fanatiek aan het skiën bent.
Skipully of vest
Kies voor een laag met lange mouwen, zoals een pully of vest dat gemaakt is van goed ademend materiaal. Het lichaamsvocht dat van de eerste laag wordt afgevoerd moet ook door deze laag naar buiten kunnen. Een shirt van katoen is dus uit den boze! Is het écht koud, dan draag je twee isolerende lagen.
De functie van een skipully is het isoleren. Een skipully is vaak de tussenlaag tussen het thermische ondergoed en de skijas. Een dikkere pully is omdat deze warmer is meer geschikt voor kouwelijke wintersporters terwijl dunnere pullies ideaal zijn voor sportieve (zwetende) wintersporters die het niet snel koud hebben.
Een skipully is ideaal om te dragen als tussenlaag tijdens het skiën, een onderdeel van uw outfit wat eigenlijk niet kan missen. Het houdt u heerlijk warm en zit comfortabel.
De skipully is gemaakt van polyester en elastaan en voert snel transpiratievocht af. Deze midlayer is niet alleen geschikt voor skiën en boarden, maar ook voor andere winterse activiteiten zoals sneeuwschoenwandelen en toerskiën.
Het lagensysteem is inmiddels helemaal ingeburgerd in de wereld van de skikleding. Het zogenaamde 3-lagen systeem bestaat uit: een goede onderlaag (thermo ondergoed), vervolgens een isolatielaag/midlayer (fleece, dons of andere 'isolatie') en als laatste een beschermende buitenlaag (jas of softshell).
Onder de ski-jas
Naast de thermobroek is een warm stuk kleding onder je ski-jas ook een aanrader. Veel mensen dragen een thermoshirt omdat deze je lichaam goed warm houdt maar niet in de weg zit. Je kunt ook een trui of vest onder je jas aandoen, het nadeel hiervan is dat ze niet snel opdrogen als ze nat worden.
Bij bol.com is er genoeg keuze tussen de verschillende dames skipullies! Je vindt hier skipullies van merken zoals Falcon, Icepeak en Protest, geschikt voor alle wintersporters. Een skipully wordt gebruikt als tussenlaag en is bedoeld om jouw lichaamswarmte vast te houden.
Met skikleding, een skihelm en een skibril is je ski-outfit nog niet compleet. Onderschat het belang van goede skihandschoenen en skisokken niet. Daarnaast kan een warme sjaal/buff zeer fijn als je in een koude lift zit. En voor de après-ski heb je natuurlijk een opvallende muts nodig!
Kies voor thermokleding die bij je lichaam past. Door te kiezen voor thermo ondergoed van synthetisch materiaal of wol, heb je een baselayer die zijn pasvorm behoud. Het mag dus best strak om het lichaam vallen, zolang het maar niet knelt.
Een goede ski-outfit bestaat simpelweg uit twee delen: een goed laagjes-systeem en goede accessoires. Door meerdere, dunne lagen te gebruiken, wordt warme lucht tegen je huid vastgehouden en is het veel warmer dan wanneer je alleen een dikke jas aantrekt en eruit ziet als een Michelin-mannetje.
Een skipully of -trui wordt tijdens de wintersport vaak gebruikt als een extra laag tussen je thermokleding en ski jas. Dames pullies en truien bieden genoeg bewegingsruimte om de hele dag op de piste te staan. Daarnaast zijn ze er in heel veel soorten kleuren en opdruk.
Je outfit: kies voor warme, waterdichte kleding en denk aan bescherming. Als beginner is het belangrijk dat je kleding hebt die je goed droog en warm houdt. Kies voor een snowboardbroek en -jas die lekker warm en goed waterdicht zijn, want of je wilt of niet; je zit toch heel wat keren in de sneeuw.
Hoeveel kleding je mee op wintersport neemt hangt niet per se af van hoelang je op wintersport gaat. Tuurlijk neem je dan meer shirts mee, maar de basis blijft hetzelfde. Daarbij trek je niet gewoon een dikke trui aan, maar kun je beter gebruik maken van het 3-lagen systeem en kiezen voor de juiste materialen.
Snowboots zijn warmer dan wandelschoenen (ze zijn ervoor gemaakt om je warm te houden) en waterdicht. Daarbij bieden deze extra ondersteuning aan de enkels. Wandelschoenen hebben doorgaans een groter ademend vermogen, zijn minder warm en waterafstotend (dus niet volledig waterdicht).
De kenmerken voor een goede ski-jas zijn dat het jack wind- en waterdicht moet zijn. Hoe hoger de waterdichtheidskolom hoe meer wind- en waterdicht de jas is. Vooral als je een beginnende skiër bent is het verstandig om een goede wind- en waterdichte jas te kopen aangezien je waarschijnlijk vaak valt.
Buitenlaag: skipak of jas en skibroek
De buitenste laag van de kleding moet bij het skiën vooral water- en winddicht zijn. De waterdichtheid van een ski-of snowboardjas kan afgeleid worden uit de waterkolom. Die zou minstens 5.000mm moeten zijn.
Voor een week skiën neem ik 2 lange mouw thermoshirts mee, 1 korte mouw, 1 thermobroek, en 3 paar skisokken. Het handige van thermokleding is dat je het 's avonds gewoon even uitspoelt en het 's ochtends alweer droog is. 5x sokken, 1x thermo-shirt korte mouw, 2x thermo-shirt lange mouw, 2x lange thermobroek, 3x fleece.
Basislagen voor onder de skibroek zijn er in twee lengtes: de volle lengte en een 3/4 broek. Een doorlopende broek is de standaardlengte die tot aan de enkels loopt. Kortere, 3/4-lange broeken zijn speciaal ontworpen voor skiërs en snowboarders.
Je jas moet zo'n twintig centimeter over je broek heen vallen, maar mag wanneer je in de ski- of snowboardhouding gaat staan niet gaan knellen rond je lichaam. Je mouwen moeten lang genoeg zijn om over je handschoenen heen te kunnen trekken.
Après-ski hoort te gebeuren in je ski- of wintersportkleding. Dus in je pully en skibroek. Een beetje bezweet maakt niet uit, in de après-ski tent is 't tóch warm. Merk je niets meer van.
De broek moet lekker zitten als je links en rechts bewegingen maakt en door je knieën gaat. Een broek mag een beetje lang zijn, omdat deze over je skischoenen heen gedragen wordt. Het beste is daarom een skibroek te passen met skischoenen eronder.
Koop je skikleding dus nooit te klein. De maat die je gewoonlijk draagt is prima. Zit je tussen twee maten in dan kun je beter een maat groter nemen.
Is het warm en ben je erg warmbloedig dan kun je met een thermoshirt plus softshell volstaan. Heb je het wat sneller koud dan kun je een dunne microfleece aantrekken. Is het die dag kouder of heb je het liever te warm dan te koud, dan kun je kiezen voor een dikkere fleece.