KLM: Tot uiterlijk 48 uur voor vertrek kan je tegen betaling een stoel reserveren. Vanaf 30 uur voor vertrek, tijdens het online inchecken, kan je gratis een standaardstoel selecteren. Klik hiervoor op 'Mijn Reis'.
Op de website van KLM, ga je naar 'mijn reis'. Hier vul je de boekingscode en achternaam in. Vervolgens kom je terecht in het scherm waar je de zitplaatsen kan kiezen.
3.2 Indien u geen standaardstoel krijgt toegewezen, heeft u recht op teruggave van de kosten die u heeft betaald voor de standaardstoel voor dat specifieke deel van de reis, indien: U teruggave van de kosten van uw ticket en uw standaardstoel aanvraagt binnen 24 uur na het boeken van beide.
Als je geen stoel reserveert, kun je tijdens het online inchecken kiezen uit de stoelen die nog vrij zijn. Check je op de luchthaven in, dan wijzen we je een stoel toe. Dat betekent dat je soms niet meer naast je reisgezelschap kunt zitten.
De nieuwe maatregel geldt voor alle 'basisstoelen' in de Economy-class. Kreulen: 'Als je langer dan 30 uur van tevoren een stoel wilt reserveren, geldt de toeslag van 20 euro. Korter dan 30 uur een stoel reserveren, binnen het 'check-in window' noemen we dat, is gratis.
Economy Comfort is overigens slechts € 2,00 duurder dan het selecteren van een reguliere Economy stoel. Hiervoor betaal je € 10,00, tenzij je elite status hebt. Tijdens het inchecken kun je de reguliere stoelen gratis kiezen. Voor Economy Comfort dien je tijdens het inchecken nog steeds te betalen.
Kies bij het boeken voor een digitale boardingpass zodat je je KLM-vliegtickets niet meer hoeft te printen. Je kunt ook inchecken op de luchthaven zelf bij de incheckbalies of bij een van de selfservice-kiosken. Scan je paspoort en vul je ticketnummer of boekingscode in.
De beste plaats in economyclass: zo ver mogelijk vooraan, maar idealiter niét bij de (lawaaierige) keuken/toiletten. Hou er ook rekening mee dat je vooraan in economy aan of bovenop de vleugel kunt zitten. Dat wil zeggen dat het zicht naar buiten belemmerd wordt, gesteld dat je aan het raam zit.
Het reserveren van stoelen is een optionele service. Het gros van de luchtvaartmaatschappijen biedt dit enkel tegen betaling aan. Hoe hoog de kosten hiervoor zijn, verschilt per luchtvaartmaatschappij.
De verschillen in de klassen
Er is de Economy Class en de Economy Comfort. De service is gelijk, het verschil is dat de stoelen in Economy Comfort zo'n tien centimeter extra beenruimte hebben en dat de rugleuning twee keer zo ver naar achteren kan.
Als er geen garantie op bepaalde zitplaatsen wordt gegeven, kan de maatschappij daar een extra vergoeding voor vragen. ' In zo'n geval betaal je dus een meerprijs wanneer je zelf je zitplaats kiest. Meindersma vergelijkt het met een extra vergoeding voor een plek bij de nooduitgang of een stoel met extra beenruimte.
13.500 stoelen
KLM is met ongeveer de helft van het aantal slots verreweg de grootste gebruiker van Schiphol. Maatschappijen mogen zelf kiezen hoe de beperking in het aantal stoelen ingevuld wordt. Zo kan bijvoorbeeld de ticketverkoop worden stopgezet of moeten reizen van passagiers worden geannuleerd.
Op de website van de luchtvaartmaatschappij met wie je vliegt kan je vanaf 24 uur voor vertrek online inchecken. Is online inchecken verplicht? Online inchecken wordt altijd geadviseerd en is verplicht bij Ryanair, Wizz Air,easyJet en Laudamotion.
Online inchecken is gratis, alleen voor de routes Kiev – Riga en Riga – Kiev moet betaald worden. Vanaf 1 oktober 2017 moeten passagiers op alle UIA-vluchten, met uitzondering van intercontinentale vluchten en vluchten vanuit Klaipėda, een extra vergoeding betalen voor inchecken op de luchthaven!
Vanuit Nederland, België of Duitsland naar een bestemming in Europa, minimaal 2 uur voor vertrek. Vanuit Nederland, België of Duitsland naar een bestemming buiten Europa, minimaal 3 uur voor vertrek. Reis je met alleen handbagage en ben je al online ingecheckt? Ook dan raden we je aan om vroegtijdig aanwezig te zijn.
Over het algemeen zit je op een stoel achterin de cabine het meest veilig en dan ook nog in de buurt van een nooduitgang. Ook de plekken aan het gangpad zijn wat veiliger als er iets gebeurt, omdat je dan eerder het toestel kunt verlaten.
Als je zo min mogelijk turbulentie wil voelen, moet je in het midden van het midden gaan zitten. Aan de 'raamkant' voel je meer turbulentie dan in het midden van het gangpad. Waar je niet moet zitten, is aan de achterkant van het vliegtuig - daar voel je turbulentie sterker dan in het midden of aan de voorkant.
Als je op vakantie gaat wil je natuurlijk het liefst niet in de rij wachten bij het inchecken. Met KLM inchecken kun je thuis met een e-ticket of een papieren vliegticket online inchecken zonder dat je hoeft te wachten. Ook kun je op de luchthaven inchecken bij de selfservice incheckautomaten.
Om te voorkomen dat je veel te vroeg in de rij staat, ben je pas vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt welkom in de vertrekhal. Fijn als je hier rekening mee houdt, want zo help je mee de rijen voor de incheckbalies en de securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen.
Als je online incheckt voor jouw vlucht kun je thuis zelf jouw boardingpass opslaan in een handige app (wallet bijvoorbeeld) of openen vanuit jouw mail wanneer je de boardingpass nodig hebt. Als je alleen met handbagage reist, kun je meteen doorlopen naar de security check.
Mag je eten meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag. Let wel op met eten in verpakkingen die onder de vloeistofregels vallen, zoals bijvoorbeeld een pot of tube yoghurt, mayonaise, pindakaas of chocopasta.