Een vloer van laminaat zal altijd werken, hiermee wordt het uitzetten en krimpen van het hout bedoeld. Het werken van hout ontstaat bij temperatuurswisselingen in je woning. Deze wisselingen kunnen ontstaan door tocht, een te hoge verwarming of het ophopen van vocht in je vloerdelen.
laminaat heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar.
Ook hierdoor kan de vloer plaatselijk opbollen. Probeer dit lekken te verhelpen door bijvoorbeeld een placemat onder de waterbak te plaatsen. En droog de vloer zo snel mogelijk bij dit plaatselijk morsen. Bij een lekkage komt er natuurlijk water op je vloer maar het water zal ook vaak onder je laminaatvloer gaan.
In vochtige perioden kan het voorvallen dat je vloer omhoogkomt. Dat komt doordat vocht je laminaatplanken kan doen uitzetten of krimpen. In combinatie met planken die te dicht bij de muur liggen kan je laminaatvloer daardoor omhoogkomen.
Ook laminaat kan uitzetten door wisseling van het klimaat, laminaat zet gemiddeld 0,4mm uit. Hou dan ook altijd rekening met de afstand tussen de muur en de vloer.
Zorg ervoor dat je genoeg hebt.
Voor een ruimte met een regelmatige vorm, kun je uitgaan van 5% extra vloer. Voor complexere ruimtes met veel hoeken, bochten, enz. raden we 10% extra aan.
Wanneer de waterschade minimaal is, kan je met behulp van een ontvochtiger en/ of een ventilator de natte planken goed drogen. Zijn de planken langdurig nat of vochtig geweest? Dan zullen deze delen waarschijnlijk niet meer te herstellen zijn. Haal dan deze planken los en vervang ze voor een aantal nieuwe planken.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Dit is een zeer belangrijk proces! Wanneer je dit niet doet, bestaat er een grote kans dat het laminaat tijdens het leggen gaat krimpen of uitzetten. En je wilt niet dat je nieuwe vloer bol gaat staan of andere beschadigingen oploopt!
Standaard laminaat is niet bestand tegen vocht, en dit kunt u dus niet in de doucheruimte leggen. Wel op een andere plek in de badkamer is dit mogelijk, bijvoorbeeld op de plaats waar u zich afdroogt. Als de vloer even nat wordt, doordat u net uit de douche komt, kan dit geen kwaad.
Hoe lang moet laminaat acclimatiseren? De vloer moet 48 uur acclimatiseren in een gesloten verpakking. De verpakking legt u neer in de te beleggen ruimte bij een temperatuur van minimaal 18 graden Celsius. Bij het acclimatiseren moet het laminaat midden in de kamer liggen, dus niet tegen een wand.
Kan je een laminaat plank vervangen zonder de gehele vloer te verwijderen? Ja dat is zeker mogelijk! In een moment van onoplettendheid is je laminaat of pvc vloer beschadigd. Je laat iets vallen en er zit gat in je laminaat of PVC vloer.
Normale omstandigheden zoals daglicht en, met name, zonlicht kunnen voor verkleuring van het laminaat zorgen. U herkent misschien wel de volgende situatie: u heeft een schilderij opgehangen, maar wilt dit verplaatsen naar een andere muur. Als u het schilderij van de muur haalt, is hier een verkleuring te zien.
Het antwoord is simpel: ja, laminaat kan prima tegen de kou. Wil je de kou écht goed tegenhouden met een laminaatvloer? Leg dan sowieso een goede ondervloer. Dit is een soort isolerende folie die de optrekkende kou, maar ook geluid tegenhoudt.
Bij nat weer zet hout uit doordat het vocht opneemt. In de zomer droogt het hout en gaat het weer krimpen. Aangezien buitentoepassingen onderhevig zijn aan het weer, zal hout blijven uitzetten en krimpen. De vochtigheid en elasticiteit (de werking) zal wel iets minder worden naarmate hout ouder wordt.
Het krakende geluid wordt namelijk veroorzaakt door wrijving tussen houten onderdelen. Deze wrijving ontstaat omdat er ergens in de (onder)vloer ruimte is, waardoor de onderdelen kunnen bewegen. Deze beweging vindt bijvoorbeeld plaats wanneer er iemand overheen loopt.
Onvoldoende ruimte voor zwel en krimp.
Ten gevolge van verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid kan hout 0,5 tot 1% in de breedte variëren.
Weer of schimmelvlekken van het laminaat verwijderen
Wanneer dit wel gebeurd heb je kans dat de schimmel zich verspreid door de rest van je woning. Maak daarom de plek eerst nat met water en ontsmettingsmiddel. Probeer het eerst met natuurlijke middelen, om het laminaat zo mooi mogelijk te houden.
Laminaat reparatieset
Voor kleine beschadigingen kun je gebruik maken van een reparatieset. Deze kunt u speciaal kopen voor laminaat. Een laminaat reparatieset bestaat uit een smeltapparaat en wat harde wasstaafjes. Smelt het was op de beschadiging van de vloer en laat dit drogen.
Laminaat dweilen doe je door eerst te stofzuigen en daarna te dweilen met een water en laminaatreiniger. Neem een platte dweil, geen mop. Zo zorg je dat je niet te nat dweilt en het vocht in de naden trekt. Gebruik geen allesreiniger of wasverzachter.
'De toegestane wettelijke afwijking is 3mm per lopende meter', weet hij te vertellen. 'In geval van discussie kan je de wettelijke vaststelling hiervan laten uitvoeren door een gerechtelijk expert, of anders door een architect.
Het leggen van een laminaatvloer is over het algemeen geen lastige klus. Wanneer je beschikt over kliklaminaat zijn de planken eenvoudig in elkaar te schuiven. Toch is het leg- en zaagwerk een lastige klus als je twee linker handen hebt.
Meestal gaat dat wel. Het kost wat moeite, maar het kan. Je moet je wel afvragen of je alles aan een stuk wilt doorleggen. Laminaat heeft vaak maximale afmetingen.