Voor alledaags gebruik van een computer is 4 gigabyte aan RAM vaak voldoende. Toch raden wij aan dat je minimaal 8 gigabyte aan RAM geheugen in je computer hebt.
Minimaal 4GB werkgeheugen
Dat is voor basisgebruik meestal genoeg. Bij af en toe internetten, e-mailen of tekstverwerken blijft je laptop soepel lopen, zo lang je het maar niet allemaal tegelijk doet. Maar 4GB is al snel te weinig als je bijvoorbeeld 10 of meer internettabbladen open hebt staan.
Tegenwoordig heb je in principe genoeg aan 2 tot 3 GB aan werkgeheugen omdat de apps nog niet zo extreem zwaar zijn voor je telefoon. In praktijk zul je dus nog geen 8 GB nodig hebben om je telefoon soepel te laten draaien.
Wil je enkel wat internetten, facebook'en, wat foto's maken en whatsapp'en dan is 2GB al voldoende. Verwacht echter geen topprestaties.
Leer hoe RAM van invloed is op de snelheid en prestaties van uw pc en hoeveel geheugen u mogelijk nodig hebt voor verschillende taken. RAM is sneller dan schijven bij het lezen en schrijven van informatie. Hoe meer geheugen uw apparaat heeft, hoe meer dit tegelijkertijd kan doen zonder vertragingen in de prestaties.
RAM: 4 GB. Als uw pc minder dan 4 GB geheugen heeft, zijn er soms opties voor een upgrade om extra RAM-geheugen te krijgen. Mogelijk wilt u de website van de fabrikant van uw pc of met een verkoper raadplegen om te kijken of er eenvoudige en betaalbare opties zijn om te voldoen aan de minimumvereisten voor Windows 11.
Over het algemeen geldt: hoe meer werkgeheugen, hoe sneller je laptop. Met meer RAM slaat je laptop meer tijdelijk geheugen op en voert daardoor meerdere taken tegelijkertijd en sneller uit.
DDR4 RAM geheugens zijn meestal sneller dan de DDR3 (en veel sneller dan de DDR2). Over het algemeen bereiken ze met gemak hogere prestatieniveaus.
Kinderen hebben vooral baat bij het trainen van het werkgeheugen, bijvoorbeeld door auditieve geheugen spelletjes, breinspelletjes, sudoku of memory . Vraag aan een kind niet wat hij allemaal gaat doen, maar wat hij als eerst gaat doen. Biedt kinderen hulp gericht op verwerken in plaats van onthouden.
Hoe bepalen we de snelheidsklasse? Voor de snelheid van een laptop vinden wij de processor het belangrijkst. Dit is namelijk het 'brein' van je laptop en bepaalt welke taken deze aankan en hoe snel dat gaat. Het type opslag maakt veel uit voor de opstartsnelheid en hoe snel programma's opstarten.
In het RAM-geheugen worden de gegevens opgeslagen waarmee uw computer de belangrijkste taken kan uitvoeren, zoals apps laden, browsen op websites en documenten bewerken. Met het RAM-geheugen kunt u apps en bestanden snel openen, omdat uw computer de gegevens makkelijk kan vinden in het kortetermijngeheugen.
Helaas: het RAM uitbreiden is niet altijd mogelijk. Zo zit je misschien al aan het maximaal beschikbare RAM. Check hiervoor de specificaties van het moederbord. Daarnaast ligt het ook aan het specifieke model van je apparaat of het überhaupt mogelijk is om het RAM te vervangen.
De snelste pc's zijn geschikt voor alle programma's. Opstarten doe je in ongeveer 10 seconden en met meerdere zware programma's tegelijkertijd werken is een eitje voor deze computers. Deze desktops zijn voorzien met de beste hardware. Dus denk aan een AMD Ryzen 7 of Intel Core i7 processor en een SSD.
Een snelle laptop beschikt over een SSD schijf. Waar een traditionele harde schijf (HDD) er vaak langer dan een minuut over doet, start een SSD je laptop binnen een minuut op. Vaak zelfs binnen 15 seconden.
Einde support Windows 10
Met de aankondiging van Windows 11 werd duidelijk dat dit spel niet eeuwig zal doorgaan: de ondersteuning van Windows 10 zal uiterlijk op 14 oktober 2025 eindigen.
Niet iedere computer kan met Windows 11 werken. Dat is niet erg want Microsoft geeft Windows 10 de komende jaren nog (veiligheids)updates. Volgens de Amerikaanse softwareontwikkelaar stopt de ondersteuning pas op 14 oktober 2025. Nu al naar Windows 11 switchen is dus niet per se nodig.
6GB is daarbij volgens Lao helemaal niet nodig. Het maakt toestellen onnodig duur en je kunt volgens Lao beter voor meer opslagruimte gaan. Een telefoon met 4GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte is volgens hem te verkiezen boven een telefoon met 6GB werkgeheugen en 64GB opslag.
Bij het aanschaffen van een laptop moet u ook nadenken over de afmeting en het gewicht. Neemt u de laptop vaak mee, dan kunt u beter een kleine lichte aanschaffen. Denk er aan dat een laptop van goede kwaliteit, met een grote processor, accu en geheugen, zwaarder en groter is dan een laptop met minder vermogen.