De meeste stormen treden op in de winter, waarbij vooral naaldbomen gevoelig zijn omdat de meeste naaldbomen groenblijvend zijn. Een incidentele zomerstorm kan bij een geringere windkracht veel meer schade veroorzaken omdat loofbomen dan in blad staan en meer wind vangen.
Bomen met harde bladeren en grijsbladige bomen doen het goed aan de kust. Denk bijvoorbeeld aan Hippophae en Elaeagnus maar ook de ratelpopulier kan aan de kust goed groeien. Veel lindes zijn ook bestand tegen zeewind maar deze vragen wel iets meer van de bodem.
"Je weet niet welke boom het gaat betreffen", legt een woordvoerder uit. "Zelfs gezonde bomen kunnen nu omwaaien. We hebben wel een groenbeleid waarbij we het hele jaar door bijvoorbeeld ongezonde bomen weghalen om risico's te beperken.
"Bomen die het snelst omwaaien zijn bomen met weinig wortels of wortels die niet diep in de grond zitten", weet Verboven. "Ook zieke bomen, die bijvoorbeeld zijn aangetast door zwammen, horen bij de eerste slachtoffers."
De bodem wordt namelijk verdicht door het hoge gewicht van voertuigen en hieraan gaan wortels dood. En die wortels zijn uiteraard van levensbelang. Ze zorgen niet alleen voor de opname van water en voedingsstoffen, maar het zijn ook de ankers van je boom.
De meeste stormen treden op in de winter, waarbij vooral naaldbomen gevoelig zijn omdat de meeste naaldbomen groenblijvend zijn. Een incidentele zomerstorm kan bij een geringere windkracht veel meer schade veroorzaken omdat loofbomen dan in blad staan en meer wind vangen.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
De eigenaar is in beginsel ook verantwoordelijk voor de boom. Is de boomeigenaar dan ook aansprakelijk voor de materiële schade die het gevolg is van het omvallen van de boom? Het uitgangspunt is dat iedereen zijn eigen schade moet dragen.
Als een boom zomaar, of met een klein zuchtje wind omvalt, wordt dat beschouwd als abnormaal. Bij een zieke boom is dit wel mogelijk en dan is de eigenaar ervan aansprakelijk. Zo kan de buur -en ook eigenaar van de boom- aansprakelijk worden gesteld omdat die de zieke bomen tijdig moest snoeien.
Bij acuut gevaar belt u direct 112 of de politie. Is er echter geen sprake van een acuut gevaar dan speelt de plaats waar de boom in de grond stond een rol. Stond de omgevallen boom in uw eigen tuin dan bent u zelf verantwoordelijk voor het opruimen van de boom. Bel in dat geval een boomverzorgingsbedrijf.
In het zogenaamde Veldwetboek staat dat hoogstammige bomen op 2 meter van de scheiding moeten staan en laagstammige (en levende hagen) op 50 centimeter. Die afstand wordt berekend vanaf de kern van de boom tot aan de scheidingslijn.
Bij weersomstandigheden met tenminste windkracht 7 ben je met de woonhuisverzekering verzekerd als een boom tegen jouw woning aanwaait en jouw huis hierdoor beschadigt. Je bent in dit geval ook verzekerd voor de opruimkosten van de boom (tot maximaal 10% van het verzekerde bedrag).
De wet. In de wet staat dat een boom minimaal 2 meter en een heg op minimaal 0,5 meter van de erfgrens geplant moet worden, lezen we op het Juridisch Loket. Staat een boom of heg binnen de 'verboden zone'? Dan mag dit alleen als de boom, heg of struik niet boven de erfafscheiding van maximaal twee meter hoog komt.
Bladhoudende leibomen
De olijfwilg groeit snel en kan goed gedijen op zowel een zonnige als meer schaduwrijke standplaats. De Olijfwilg kan goed tegen de wind en zoute zeelucht nabij de kust.
Appel- en perenbomen hebben bij voorkeur een zonnige standplaats, maar zij verdragen ook halfschaduw. Kies een locatie die beschermt is tegen harde wind. Dit bevorderd een goede bestuiving van de bloemen door insecten.
Stormschade: er is een boom in mijn tuin omgevallen door storm, ben ik hiervoor verzekerd? De schade of vervanging van de boom is niet gedekt op uw verzekering. De gevolgschade die ontstaat door het omvallen van de boom aan bijvoorbeeld het woonhuis valt natuurlijk wel onder de dekking van de woonhuisverzekering.
Wanneer is stormschade verzekerd? Schade wordt pas vergoed bij een storm met windkracht 7 of hoger. Daarnaast hangt het af welke verzekering je hebt afgesloten. Stormschade heb je goed verzekerd met een opstalverzekering, inboedelverzekering of autoverzekering.
Stormschade aan je woning kun je vergoed krijgen vanuit de opstalverzekering. In sommige gevallen moet je een beroep doen op de inboedelverzekering. Welke dekking je bij de opstalverzekering ook kiest, voor stormschade ben je altijd verzekerd.
Hoe hoog mag een boom zijn? Daar is gemakkelijk een antwoord op te geven. Zo hoog als de boom kan groeien zonder zwaarwegende en buitenproportionele hinder te veroorzaken. Zo is het en daar zult u het mee moeten doen.
Het antwoord is Nee. Risicoaansprakelijkheid geldt onder andere voor eigenaren van opstallen (artikel 174 Burgerlijk Wetboek (BW)). Dit komt erop neer dat als iemand schade lijdt door een opstal, de eigenaar hiervoor aansprakelijk is, ongeacht of deze zelf heeft bijgedragen aan het ontstaan van de schade.
Aansprakelijkheid voor bomen
Voorop gesteld dient te worden dat een boom geen opstal is in de zin van art. 6:174 BW en dus dient te worden onderscheiden van de risicoaansprakelijkheid. Aansprakelijkheid als eigenaar van bomen kan zich op verschillende manieren manifesteren.
Boven zee is die wrijving vele malen minder aanwezig, waardoor het langs de kust vrijwel altijd harder waait. De meest windluwe plaats in ons land is Arcen met een jaargemiddelde windsnelheid van ongeveer 11 km/uur. Vlieland is het meest winderig met een gemiddelde windsnelheid van ongeveer 28 km/uur.
Een landelijke route met veel bomen kunt u het beste bewaren voor dagen waarop het niet stormt. Heeft u een flinke dosis pech, dan kan er namelijk zo een boom omwaaien en op uw auto vallen. Ook zijn takken op de weg allesbehalve ideaal. Parkeer uw auto ook op een slimme plek.
Storm is gedefinieerd als wind met een windkracht van 9 of meer op de schaal van Beaufort. Dat betekent dat de gemiddelde snelheid van de wind gedurende 10 minuten een snelheid bereikt van ten minste 75 km/h.