In het addendum staat welke artikelen er zijn veranderd. Ook wordt er een artikel opgenomen waarin wordt vermeld dat de overige artikelen uit de al bestaande arbeidsovereenkomst ongewijzigd blijven. Het is van belang dat het addendum door zowel de werknemer als de werkgever wordt ondertekend.
Een addendum is een bijlage of toevoeging. Het komt oorspronkelijk van de Latijnse zin 'addendum est', wat 'datgene dat bijgevoegd moet worden' betekent. Op deze website spreken we over een addendum als bijlage bij een scheidingsconvenant of ouderschapsplan.
De wet kent geen verplichting om wijzigingen van of aanvullingen op de in de arbeidsovereenkomst neergelegde afspraken vast te leggen in een nieuwe arbeidsovereenkomst. Wettelijk gezien kan derhalve steeds volstaan worden met een addendum.
Het addendum bij een overeenkomst of een andere juridisch bindend document, is een apart document waarin bijkomende informatie, voorwaarden, verplichten of rechten worden vermeld die niet in de oorspronkelijke overeenkomst voorkomen of die deze aanpassen.
In het addendum staat de wijziging en- of aanvulling op de arbeidsovereenkomst en geldt daarbij als aanvulling ervan. Een addendum arbeidsovereenkomst wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld een salarisverhoging of een functie wijziging.
Addendum arbeidsovereenkomst zijn afspraken die aanvullend zijn op de bestaande arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer. Indien u gebruik maakt van een addendum arbeidsovereenkomst hoeft er geen nieuwe arbeidsovereenkomst gemaakt te worden, een addendum arbeidsovereenkomst is dan voldoende.
Dit gebeurt aan de hand van de 3x3x6 regel: een werkgever mag in principe maximaal drie tijdelijke contracten aanbieden in een periode van drie jaar, met tussenpozen van maximaal zes maanden. Wordt deze regel overschreden, dan ontstaat automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
2 Wat is de reikwijdte van het addendum en wanneer wordt de inhoud van kracht? Het addendum geldt voor alle belangrijke instellingen ('significant institutions' – SI's) en de toepassing ervan is niet bindend. Banken moeten eventuele afwijkingen van het addendum echter voldoende toelichten.
Een Allonge of addendum is een toevoeging/ aanvulling op de reeds bestaande overeenkomst. Deze maakt na ondertekening van beide partijen deel uit van de overeenkomst. Een addendum wordt bijvoorbeeld afgesloten als er extra apparatuur geplaatst zal worden, of wanneer er een extra provider plaats neemt op het perceel.
Een goede overeenkomst zorgt voor duidelijke afspraken waardoor dit later voor minder problemen zal zorgen. Bovendien worden overeenkomsten vaak in het voordeel van één van de partijen opgemaakt zonder dat de andere partij bij ondertekening de gevolgen hiervan kan inschatten.
Bij kleine aanpassingen volstaat het meestal om een addendum aan de overeenkomst toe te voegen. Hierin neem je uitbreidingen, wijzigingen, schrappingen en aanvullingen op. Daarin verwijs je ook naar de bestaande artikelen.
Een overeenkomst, contract of convenant is een afspraak tussen ten minste twee natuurlijke personen of rechtspersonen – de partijen, of specifieker contractanten – over wat ze met elkaar of voor elkaar zullen gaan doen – de te leveren prestatie – of laten.
Een schriftelijke overeenkomst dient als bewijs
Als partijen een schriftelijke overeenkomst tekenen, levert deze overeenkomst 'dwingend bewijs' op. Met andere woorden: de afspraken die in de overeenkomst staan, zijn waar. Deze afspraken kunnen later niet zomaar ter discussie worden gesteld.
Andere functie door reorganisatie
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
U kan en mag de leverancier aanspreken op de niet-nakoming en eisen dat de overeenkomst conform afspraak wordt nagekomen. Door de niet-nakoming pleegt de leverancier wanprestatie. U moet de leverancier een laatste waarschuwing geven in de vorm van een ingebrekestelling.
Heel simpel: een bindende overeenkomst komt tot stand door het doen van een aanbod door de ene partij en de aanvaarding daarvan door de andere partij. De totstandkoming van overeenkomsten is in beginsel geheel vormvrij. Dat kan dus mondeling en ook schriftelijk.
Het addendum moet geregistreerd worden. Dit is gratis.
Eenzijdige wijziging alleen bij zwaarwegend belang
Met een eenzijdig wijzigingsbeding heeft uw werkgever het recht om de arbeidsovereenkomst eenzijdig te wijzigen. Uw werkgever mag echter niet zomaar eenzijdig een aanpassing doen in uw arbeidsvoorwaarden. Er moet namelijk sprake zijn van zwaarwichtige belangen.
De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is een overeenkomst die de aanduiding bevat van een bepaalde dag of van een gebeurtenis die zich op een bekende datum moet voordoen, waarna de partijen van hun wederzijdse verbintenissen zijn ontslagen.
U heeft geen recht op een vast contract in deze situaties: U heeft een leerwerkovereenkomst voor een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg). U bent jonger dan 18 jaar en werkt gemiddeld maximaal 12 uur per week. U bent uitzendkracht en in uw contract staat een uitzendbeding.
Wanneer een werkgever aan een werknemer een aanbod heeft gedaan tot verlenging van de arbeidsovereenkomst, kan dit aanbod in beginsel worden ingetrokken totdat de werknemer het aanbod heeft aanvaard.
Je bent nooit verplicht om in te stemmen met een eenzijdige wijziging van je arbeidsvoorwaarden. Slechts in uitzonderlijke gevallen mag je werkgever een voorstel doen om je arbeidsvoorwaarden aan te passen, bijvoorbeeld omdat er anders een onaanvaardbare situatie op de werkvloer ontstaat.