Wat is goedkoper stoken op gas of warmtepomp?

Een warmtepomp bespaart gas. Toch maakt dat een warmtepompsysteem niet vanzelf goedkoper in gebruik. Dit komt omdat een warmtepomp gebruikmaakt van elektriciteit, terwijl een cv-ketel gas verbruikt. Gekeken naar de kosten per energie-inhoud is gas nog steeds vele malen goedkoper dan elektriciteit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op warmtepompplein.nl

Wat is goedkoper verwarmen met gas of warmtepomp?

Een WP is duurder omdat elektriciteit duurder is dan gas

Maar dit verschil wordt tenietgedaan door het rendement van een warmtepomp. Dat is immers 3 maal hoger dan dat van een gasinstallatie: wanneer een boiler - met een rendement van 95 % - 1 kWh gas verbruikt, dan levert hij ongeveer 0,95 kWh warmte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op energids.be

Hoeveel gas bespaar je met een warmtepomp?

Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Hij werkt samen met je cv-ketel en gebruikt stroom in plaats van gas. Hierdoor kun je ongeveer 60 procent minder aardgas verbruiken voor de verwarming van je huis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op milieucentraal.nl

Wat is de goedkoopste manier om te verwarmen?

Hout: het goedkoopst! Hout is nog steeds de goedkoopste manier om te verwarmen, zeker voor wie op het platteland woont en er zelf voor kan zorgen. Net als pellets wordt hout lokaal geproduceerd, wat een zekere prijsstabiliteit garandeert. Weet echter op dat deze manier van verwarmen ook nadelen heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bestand.info

Is een warmtepomp nog rendabel?

De installatie van een warmtepomp is een investering. Na verloop van tijd verdien je deze investering terug en na enkele jaren maak je zelfs winst: je betaalt minder (of niet) voor het gasverbruik en de waarde van jouw woning verhoogt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op atagverwarming.nl

9. Wanneer kies je voor een airco en wanneer voor een warmtepomp om gas te besparen?

18 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

Enkele nadelen

De verwarming via een warmtepomp gebeurt bij lage temperatuur. Daardoor is de opwarming wat trager en is er een grotere dimensie van de radiatoren of het vloeroppervlak (bij vloerverwarming) nodig. Die lage temperatuur maakt een warmtepomp vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ecoheating.be

Hoeveel zonnepanelen moet je gebruiken voor een warmtepomp?

Heb je een full-electric warmtepomp nodig, dan zal je ongeveer 7 tot 9 extra zonnepanelen moeten gebruiken. Heb je een hybride warmtepomp nodig, dan zal je ongeveer 5 tot 7 extra zonnepanelen moeten gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op duradesign.nl

Is verwarmen op gas nog interessant?

Zolang je huis nog niet voldoende geïsoleerd is, blijft gasverwarming een goede oplossing. Je stookolieketel of je oude aardgasketel vervangen door aardgas is oké. Maar hou er rekening mee dat dit wellicht je laatste condensatieketel op aardgas zal zijn, want aardgas is geen duurzame optie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radio2.be

Heeft gas nog toekomst?

In 2050 nog steeds gas, maar ander gas

Hoeveel is niet duidelijk: de aardgasconsumptie zou tegen 2050 met 70 à 95% dalen. Maar aardgas is fossiel en daar is geen plaats meer voor in een koolstofvrij België. Biogas is een alternatief, maar heeft een beperkt potentieel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bondbeterleefmilieu.be

Welke verwarming kiezen 2022?

Een budgetvriendelijke en praktische keuze is je oude gas- of mazoutketel vervangen door een condensatieketel. Je kan zo'n condenserende ketel ook combineren met een warmtepomp. Met zo'n hybride warmtepomp koppel je het hoge rendement van een condenserende ketel aan de groene, duurzame energie van een warmtepomp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op centraleverwarmingcv.be

Wat verbruikt een warmtepomp aan stroom per jaar?

Je verbruikt als gezin jaarlijks zo'n 15.000 kWh aan verwarming en sanitair, en voor je huis gebruik je een warmtepomp met een COP van 3. Dan komt het verbruik van je warmtepomp neer op 5.000 kWh per jaar (15.000 kWh / 3).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op warmtepompenadvies.nl

Kan warmtepomp op bestaande radiatoren?

Vroeger konden warmtepompen enkel functioneren in combinatie met vloerverwarming , maar vandaag is het ook perfect mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op traditionele radiatoren .

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op daikin.be

Wat kost een warmtepomp per maand?

Maandelijkse kosten volledig elektrische warmtepomp

De gemiddelde maandelijkse kosten met een lucht-lucht warmtepomp zijn rond de € 94,- en met een bodemwater warmtepomp € 70,-.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op engie.nl

Hoe je huis gratis verwarmen?

Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groenerwonen.com

Wat is goedkoper gas of stroom verwarming 2022?

Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op milieucentraal.nl

Is de warmtepomp de ideale vervanger voor de cv-ketel?

De warmtepomp wordt het vaakst getipt als belangrijkste vervanger van de cv-ketel voor het aardgasvrij verwarmen van woningen en gebouwen. Aardgasvrij verwarmen kan echter alleen maar met elektrische warmtepompen. Niet alle warmtepompen 'draaien' alleen op elektriciteit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gawalo.nl

Hoe lang mogen we nog gas gebruiken?

De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe kun je je huis verwarmen zonder gas?

Huis verwarmen zonder gas: hoe doe je dat?
  1. een volledig elektrische warmtepomp, voor 1 woning of samen met een blok huizen.
  2. een hybride warmtepomp: een kleine elektrische warmtepomp samen met een hr-ketel. ...
  3. een warmtenet in de wijk (stadsverwarming), waar je woning op is aangesloten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op milieucentraal.nl

Hoelang blijven de gasprijzen hoog?

Er is een grote kans dat de gasprijzen in 2023 nog hoog zullen blijven. Verbruik jij veel gas, dan kan dit leiden tot een hoge gasrekening. Je hebt zelf weinig invloed op de prijs die je betaald voor een kuub gas. Wel kun je je gasrekening laag houden door te besparen op je gasverbruik.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op engie.nl

Wat is de beste verwarming voor de toekomst?

De toekomst is elektrisch

We gaan ook steeds meer hernieuwbare elektriciteit produceren met wind- en zonne-energie én onze woningen steeds beter isoleren. De warmtepomp past perfect in dit plaatje: het is dé duurzame verwarming van de toekomst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zuinigerverwarmen.be

Wat is de beste manier om je huis te verwarmen?

Door vloerverwarming zorg je voor een betere verspreiding van de warmte in de ruimte. Het rendement ligt hierdoor hoger en het verbruik lager. Bovendien werkt het perfect met systemen op lage temperatuur (warmtepomp). Een ander voordeel is dat je geen radiatoren moet plaatsen en de hele ruimte kan gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lumiworld.luminus.be

Welke verwarming voor de toekomst?

Wil je evenwel helemáál klaar zijn voor de toekomst en van je huis een BEN-woning (bijna-energieneutrale woning) maken? Dan kies je het best voor een warmtepomp. Zo'n systeem haalt gratis warmte-energie uit de lucht, het water of de aardbodem en gebruikt dit om je woning en je sanitair water te verwarmen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op daikin.be

Wat is de levensduur van een warmtepomp?

De gemiddelde levensduur van een warmtepomp wordt theoretisch vastgelegd rond 15 jaar. In de praktijk komt het echter vaak voor dat warmtepompen langer dan 20 jaar meegaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op daikin.be

Hoe snel verdien je een warmtepomp terug?

De terugverdientijd van een warmtepomp

De terugverdientijd van de warmtepomp wordt geschat tussen de 7 en 15 jaar. Binnen welke tijd je precies je kosten terug verdient, hangt deels af van je persoonlijke situatie. Zoals hoeveel gas je verbruikt bijvoorbeeld. Maar ook de prijs van gas speelt een belangrijke rol.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vattenfall.nl

Is een warmtepomp een goed idee?

Ook het opwarmen gebeurt langzamer. Dit is ook de reden dat de woning goed geïsoleerd moet zijn, zodat warmteverlies tot een minimum wordt beperkt en het rendement van de pomp optimaal wordt benut. Een warmtepomp is zeker een goed idee om het gasverbruik te verminderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op makelaardijdewit.nl

Populaire vragen