Kou kan – net zoals wind en tocht – zorgen voor stijfheid in de spieren. Door uw spieren intensief aan te spannen kan er schade optreden in de spieren. De kans op spierpijn is een stuk groter dan onder normale omstandigheden. Krachtvermindering kan ook een gevolg zijn van de frisse weersomstandigheden.
Organen/spieren werken minder goed door de kou
Zolang uw lichaam tussen de 35,5 en 37,5 graden is, is er niets aan de hand. Wanneer dit onder de 35 graden komt, is er sprake van onderkoeling. Met name de nieren, het hart, de stofwisseling en de spieren krijgen het zwaar te verduren.
Kou, wind of tocht kan stijfheid of spierpijn veroorzaken. Ook kunnen frisse weersomstandigheden tot krachtvermindering leiden. Om het samentrekkingsproces van de spieren te laten plaatsvinden, moeten de hersenen een signaal afgeven, welke via de zenuwbanen in de spieren terecht komen.
Kou zorgt juist voor minder herstel en groei van de spieren
Hierdoor komen er stoffen vrij in het lichaam die ervoor zorgen dat er nieuw weefsel wordt aangemaakt zodat het lichaam de volgende inspanning beter aankan. Deze stoffen en spiereiwitten worden minder gemakkelijk aangemaakt in kou.
Warmte van de douche zorgt dus voor het gemakkelijker ontspannen van je spieren. Maar warm water op je huid bevordert ook de bloedstroom van je spieren naar je huid, waardoor die spieren tot rust komen.
Start de dag met een koude douche. Zo heb je de hele dag profijt van de positieve effecten. Bouw de duur van de tijd onder de koude straal op. Begin met 20 seconden, de dag erna 30 seconden en bouw het langzaam op naar 2 á 3 minuten.
Veel mensen ervaren door het koude weer meer pijn in hun gewrichten. Dit heeft te maken met het bloed dat in het lichaam begint te stollen. Het stollen zorgt vervolgens voor een slechte doorbloeding in de aderen bij de spieren en rondom de gewrichten.
Warmte helpt je spieren ontspannen. Eens de pijn is afgenomen kan je ze opnieuw soepeler bewegen. Een warmtebron is dan ook aangewezen bij pijnlijke spieren, maar ook bij bijvoorbeeld een stijve nek of schouders. Goede hulpmiddelen om je stijve spieren te behandelen zijn onder meer een warmtezalf of warmtekussen.
Vochtig en koud weer ongunstig
Botten en spieren hebben een verschillende dichtheid ten opzichte van elkaar. Tijdens schommelingen in temperatuur en vochtigheid kan de pijn verergeren, doordat de gewrichten en spieren niet allebei evenveel uitrekken of samentrekken.
Kou heeft een positief effect op de weerstand en het stimuleert de bloedsomloop. Ook activeert het bruin vet, wat kan helpen om af te vallen. Maar misschien het allerbelangrijkste: kou maakt gelukshormonen vrij die je een fijne roes en een mentale boost geven.
Spierpijn door een verstuiking, val, klap of trap
Door de kneuzing ontstaat een bloeduitstorting (blauwe plek). Hierdoor kan uw spier opzwellen (dik worden). Dat belemmert de beweeglijkheid van uw spier en veroorzaakt pijn.
“Het lichaam heeft enige tijd nodig om aan een andere temperatuur te wennen. Dat merk je bijvoorbeeld ook als je op vakantie gaat naar een warm land. Na een week zijn interne processen zoals je zweetproductie, huiddoorbloeding en warmteproductie grotendeels gewend aan de nieuwe situatie.”
Of voortaan wintersporten in je zwemkleding? Ja, het is waar: kou zorgt voor meer vetverbranding. Je verbrandt in dat half uur inderdaad meer calorieën dan als je in een aangename 20 graden op de bank zit. Een half uur sporten in de kou heeft helaas niet hetzelfde effect.
Volgens de kou-expert kan het ervaren van (extreem) lage temperaturen je immuunsysteem versterken. Je lichaam maakt meer witte bloedlichaampjes aan, wat je weerstand verhoogt. En hoe beter je immuunsysteem werkt, hoe minder snel je ziek wordt.
Koudetherapie kan helpen bij pijn waarvan je onmiddellijk de oorzaak kent, zoals ontstekingen, zwellingen, kneuzingen of bloeduitstortingen. Koudetherapie is dus ook aangewezen bij tandpijn, migraine, insectenbeten of een bloedneus. De koude vertraagt de weg van de pijnprikkel naar je hersenen.
Het meest gebruikte protocol is 20 minuten koelen, dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Als u last heeft van gewrichtspijn door artrose, zou koudwater-therapie hoog op uw lijstje moeten staan voor pijnverlichting. Dus neem regelmatig een koude douche. De huid heeft een extreem hoge dichtheid aan koude-receptoren.
Naast het feit dat douchen met (ijs)koud water ecovriendelijk is, heeft het ook flink wat gezondheidsvoordelen. Koud douchen is onder andere goed voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie, de thermoregulatie, gewichtsverlies en de huid. Bovendien verbetert het ook de sportprestaties.
Douche alleen 's ochtends koud, 's avonds verhindert koud douchen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. De meesten zullen er de voorkeur aangeven om te beginnen met een warme douche. Gooi vervolgens in één keer de temperatuur naar (ijs)koud. Zo is het (positieve) effect het grootst.
Je gezicht wassen met ijskoud water is, zeker 's ochtends vroeg en op warme dagen, heerlijk verfrissend. Toch heeft je huid er minder aan. Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden.