Bij een tumor in de buik zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel, darmklachten of een opgezette buik. Een andere aanwijzing zijn pijnklachten. U kunt pijn hebben doordat de tumor in een orgaan groeit of daar tegenaan drukt. Of doordat de tumor op een zenuw of bloedvat drukt.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Patiënten met een kwaadaardige tumor in de buik – onder meer maag, darm, lever en alvleesklier – hebben kans op uitzaaiingen op het buikvlies (buikvlieskanker). Exacte cijfers daarover waren tot nu toe niet bekend.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
In de meeste gevallen doet de plek dan ook zeer. Een tumor voelt steviger aan dan een cyste en kan in tegenstelling tot een cyste niet onder de huid bewegen.
Huidkanker ziet eruit als een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal. Veel van dat soort plekjes kunnen onschuldig zijn. Het kan gaan om een bobbeltje dat een lichtere kleur heeft. Of een plekje dat verschillende kleuren heeft, of een onregelmatige rand.
Weinig symptomen zijn kenmerkend voor buikvlieskanker. Een vage pijn en een opgezette buik (door ascites ) zijn soms de enige symptomen. In een later stadium kunnen ook gewichtsverlies en moeheid optreden. Soms zijn er klachten van gestoorde passage door de darm zoals buikkrampen, overgeven en veranderde stoelgang.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
De volgende veranderingen in de borst kunnen wijzen op borstkanker: een pijnlijke plek waarbij het weefsel anders aanvoelt; een slecht genezend plekje. vrij plotselinge veranderingen in vorm en grootte van de borst.
Niet iedereen met darmkanker heeft pijn. De pijn kan meerdere oorzaken hebben: pijn door de tumor zelf, als de tumor ergens tegenaan drukt in het lichaam. buikpijn of buikkramp als de tumor zorgt voor verstopping.
Darmkanker kan verschillende klachten geven, zoals een veranderde ontlasting of bloed in de ontlasting. Om vast te stellen of u darmkanker heeft, krijgt u een kijkonderzoek in de darm (coloscopie). Er wordt ook een stukje weefsel weggehaald en onderzocht. Ziet de arts poliepen, dan haalt hij die ook weg.
Meestal vormen die abnormale cellen een massa, ook wel tumor genoemd. Echter, eigenlijk betekent een “tumor” gewoon dat er een opstapeling van cellen is, die al dan niet kankerachtig kunnen zijn. Om helemaal correct te zijn moet je daarom spreken van kwaadaardige tumoren (kanker) en goedaardige tumoren (geen kanker).
Kanker ontstaat vaak zonder dat je het in de gaten hebt. Gelukkig is het in sommige gevallen mogelijk om de ziekte op tijd op te merken. Dat vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Daarom werkt KWF aan manieren om kanker beter en eerder op te sporen.
Ongeneeslijk zieke kankerpatiënten genezen soms 'spontaan'. Niet zelden begint de genezing na een zware infectie. Aangezien een infectie het afweersysteem stimuleert, werd de suggestie geopperd dat het afweersysteem op eigen kracht een kankergezwel kan opruimen.
Echografie. Dit is een onderzoek met behulp van geluidsgolven. Zelf kun je deze golven niet horen, maar de weerkaatsing maakt organen en weefsel zichtbaar op een beeldscherm. Hierdoor kun je zien waar zich tumoren of uitzaaiingen bevinden.
In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn. Een goedaardige tumor drukt het omringende weefsel opzij maar richt verder weinig schade aan. Een kwaadaardige tumor daarentegen kan in het omringende weefsel dringen en daar schade aanrichten.
Een liposarcoom kan aanvoelen als een pijnloos bultje onder de huid dat soms wat hard is.Als je zo'n bultje voelt, kan het ook een goedaardig vetbultje zijn: een lipoom. Ga naar je huisarts als je het niet vertrouwt. Ook kun je een zwelling zien of pijn krijgen bij het bewegen.
Tot enkele jaren geleden waren patiënten met buikvlieskanker niet meer te genezen. Dankzij de HIPEC-behandeling, één van de specialisaties van het Catharina Ziekenhuis, kan een deel van deze patiënten toch behandeld worden. HIPEC staat voor Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie.
Chronische kankerpijn wordt ook aanhoudende pijn genoemd en is altijd aanwezig. Naast aanhoudende pijn kunt u ook last hebben van doorbraakpijn bij kanker. Doorbraakpijn is pijn die vaak plotseling opkomt en snel weer verdwijnt of minder wordt. Het is pijn die boven op pijn komt die u al langer heeft (chronische pijn).
Iedereen reageert op zijn eigen manier op kanker. Sommigen worden geconfronteerd met een veelheid aan emoties (b.v. opluchting en angst, verdriet en agressie), anderen met maar één enkele emotie (b.v. woede). Iemand kan totaal verdoofd of gevoelloos zijn.
Moe tijdens of na je behandeling
Veel (ex)kankerpatiënten hebben tijdens of na hun behandeling last van extreme vermoeidheid. De vermoeidheid kan je overvallen en kan er zijn zonder dat je iets gedaan hebt. De vermoeidheid kan maanden of soms zelfs jaren duren.
Uitzaaiingen van een onbekende tumor kunnen overal in het lichaam voorkomen. Ze zitten meestal in de lever, de longen, de lymfeklieren, de botten of het buikvlies.
Sommige kankercellen gaan in slaapstand om chemotherapie te overbruggen. De energie om te overleven en weer actief te worden, halen ze uit naburige kankercellen. Chemotherapie doodt kankercellen door hun DNA te beschadigen, maar sommige kankercellen overleven toch. In plaats van te sterven, gaan ze in slaapstand.
Waar vroeger een stukje weefsel van de tumor nodig was om de cellen te analyseren, kan men nu tumordeeltjes in het bloed zien. Daarom spreekt men van een vloeibare biopsie. De vloeibare biopsie detecteert rondzwervend gemuteerd DNA, dat wordt afgegeven in het bloed door kankercellen.