De eerste hapjes geef je naast de melkvoeding. Je hoeft dus maar een paar hapjes per dag te geven. Je baby moet namelijk nog genoeg trek hebben in zijn borst- of flesvoeding. Een goede richtlijn is om te beginnen met één of twee keer per dag drie à vier lepeltjes.
Hoeveel oefenhapjes geef je aan je baby? Oefenhapjes zijn een extraatje naast borst- of flesvoeding en zijn echt bedoeld om te oefenen. Geef daarom maar één of twee keer per dag zo'n 3 à 4 lepeltjes.
Hoe vaak geef ik hetzelfde hapje? Je begint met losse en zachte smaken en die geef je een aantal, bijvoorbeeld 3 dagen, achter elkaar. Bijvoorbeeld 3 dagen pompoen, 3 dagen bloemkool, 3 dagen worteltjes en daarna op die manier fruithapjes. Zo leert je baby de smaken beter herkennen en waarderen.
Voorbeeld voedingsschema baby 4 maanden
Dan drinkt hij genoeg. 4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit.
Start met enkele lepeltjes groentepap. Laat je kind zelf aangeven hoeveel het wil eten. Als je kindje stopt na enkele hapjes, geef je nadien nog melkvoeding bij. Gaat het goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram.
Geef de groentepap liefst 's middags, zo kan die nog goed verteren. Kan het niet anders dan de maaltijd 's avonds te geven, geef dan een voeding die niet te zwaar is en doe dit niet te laat.
Geef de hapjes direct na een borst- of flesvoeding. Of geef de hapjes tussen 2 voedingen door. Je kind is dan ontspannen en heeft geen enorme trek meer. Dat is een goed moment om iets nieuws te proeven.
Tips voor het geven van de eerste hapjes
Als je kindje wilt, laat hem dan een beetje met zijn eten spelen en onderzoeken voordat hij het proeft. Zorg voor een slabbetje en laat hem lekker kliederen. Geef je kindje een paar theelepeltjes en laat hem zelf de hoeveelheid bepalen. Begin met pure groenten met zachte smaken.
De bedtijd van je baby van 4 maanden wordt nu vervroegd en ligt gemiddeld ergens tussen 17:30 en 19:30 uur. Hierbij speelt het een rol hoeveel slaap je baby overdag al heeft gehad. Een baby van 4 maanden heeft gemiddeld behoefte aan ongeveer 11 tot 12 uur slaap. Hiermee komt het totaal aantal uur op 14 tot 17 uur.
Het is belangrijk dat het groente- of fruithapje in het begin niet te grof of te dik gepureerd is, omdat je baby anders moeite kan hebben om het door te slikken. Hoe ouder je baby wordt, hoe grover de puree mag zijn, zodat hij stap voor stap leert om op zijn eten te kauwen.
Begin met een paar theelepeltjes, zo'n 10 gram, en geef elke dag een paar hapjes meer als je baby daarom vraagt. Ik zou in deze fase niet meer dan 50 gram geven, want je wil dus niet dat je baby vol zit van een hapje en daardoor minder melk drinkt.
Met het geven van oefenhapjes ga je door tot je kind 8 maanden is. Daarna vervangt vaste voeding geleidelijk steeds meer de borstvoeding of flesvoeding.
Begin met één soort groente tegelijk
De eerste twee weken kun je het beste beginnen met één soort groente tegelijk, zodat je kindje deze smaak leert herkennen en deze accepteert. Een paar theelepeltjes per keer is al genoeg om je baby kennis te laten maken met vast voedsel.
Signalen van je baby vaste voeding:
Je kindje sabbelt op zijn handje of stopt dingen in zijn mond. Je kindje maakt smakgeluidjes of hapbewegingen. Je kindje heeft veel interesse in jouw eten en volgt met zijn ogen de lepel van je bord naar je mond. Je baby wil meer borst- of flesvoeding dan normaal.
Je kan aanhouden dat je baby ongeveer 150 ml melk per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Een voorbeeld: weegt je baby 3,5 kg, dan is er dus 3,5 x 150 ml = ongeveer 525 ml nodig per dag. Dit kan je geven in zeven voedingen van 75 ml, verdeeld over de dag. Maar zes voedingen van 90 ml is ook mogelijk.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Na ongeveer 4 maanden is het slaapritme van je baby al een stuk voorspelbaarder. Baby's van deze leeftijd slapen in totaal nog zo'n 15 uur en zijn overdag tussen de slaapjes door, circa anderhalf uur wakker.
Geef 3 à 4 lepeltjes groente of fruit per keer.
Geef het fruithapje na een voeding of tussen twee voedingen in. Het is belangrijk dat je kindje rustig en ontspannen is wanneer je hem kennis laat maken met een nieuwe smaak. Daarom kan het helpen om een fruithapje na een voeding of tussen twee voedingen in te geven.
Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Als je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes vast voedsel (goed geprakt). Voorbeeld flesvoeding: je baby weegt 6,5 kg. Hij heeft ongeveer 6,5 x 150 ml = 975 ml flesvoeding per dag nodig.
Een goed tijdstip om zijn eerste hapjes te geven, is direct na zijn melkvoeding of tussen twee voedingen door. Dan is hij ontspannen, wakker en heeft hij geen grote trek meer.
Het antwoord daarop verschilt per kind. Kijk goed waar jouw baby zelf behoefte aan heeft. Voor kindjes van 6-7 maanden kun je voor de totale warme maaltijd ongeveer 200 gram aanhouden. Denk hierbij aan ongeveer 75 gram groente, 50 gram vlees of vis en 75 gram aardappelen, rijst of pasta.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
De hoeveelheid van een volledige fruitpap en groentepap is ongeveer 150g à 200g. Dan hoef je geen melkvoeding meer bij te geven. Je baby drinkt nog 600 à 900 ml melk. Bij de vaste voeding kan de baby een beetje mineraalarm water drinken uit een bekertje.