Tijdens fietsen is er niet echt een schokmoment in je knie en is daarom minder belastend. Door fietsen train je je bovenbeenspieren en zorg je ervoor dat het gewricht soepel beweegt. Stel wel goed je zadelhoogte in. Als je knie tijdens het trappen teveel gebogen is, kan dat klachten veroorzaken.
Fietsen is een vorm van low-impact beweging, wat betekent dat je gewichtdragende gewrichten er minder door worden belast. Niet alleen je knieën zijn zulke gewrichten, maar ook je heupen en voeten. Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen. De beweging die je benen maken om kracht te zetten op de pedalen spreken namelijk deze gewrichten aan. Ook het bewegingsbereik van je knieën kan groter worden door fietsen.
Met name een hoog BMI is een risicofactor om artrose te ontwikkelen, omdat overgewicht zorgt voor meer druk op de gewrichten. Ook inactiviteit en spierzwakte rond de knieën blijken een hogere risico te zijn voor gewrichtsslijtage dan de belasting van het hardlopen.
Het is belangrijk om regelmatig te bewegen met knieartrose, maar deze niet te belasten. Fietsen levert voor mensen met knieartrose meestal de minste gewrichtspijn op. Je bent dan actief bezig zonder je kniegewricht te belasten. Wanneer je aan het fietsen bent, hoeven je benen je gewicht niet te dragen.
Vaak zijn patiënten met knieartrose angstig om te bewegen ('misschien beschadigt het gewricht nog meer'). Het gevolg van minder bewegen is dat de knie stijf wordt en dat de kracht in de bovenbeenspieren afneemt. Dit werkt juist averechts voor de knieklachten.
Bij een versleten knie is het aan te raden om zwaar belastende activiteiten, zoals langdurig staan of zware dingen tillen, te vermijden. U kunt de klachten namelijk veel erger maken. Hierbij is het wel aan te raden om te blijven bewegen, aanzien beweging juist de knieën soepeler maken.
Squats. De squat is een uitstekende oefening om je conditie en kracht te verbeteren en helpt je knieën te versterken. Let wel op een goede uitvoering van deze oefening en begin niet te zwaar. Je kunt de squat moeilijker maken door gewicht vast te pakken bijvoorbeeld een dumbel of een ander gewicht.
Wandelen. Door wandelen, kun je in beweging blijven zonder je knie al teveel te belasten. Bouw dit langzaam in tijd, snelheid en belasting op. Lopen op oneffen terrein en in heuvelachtig gebied is meer belastend voor je knie.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
Zaken om te controleren zijn onder meer je zadelhoogte, de afstand tussen het stuur en je zadel en de lengte van de pedaalarmen. 'Een zadel dat te laag staat, zal ervoor zorgen dat de hoek in je knie te krap wordt op het hoogste punt, waardoor de dwarskracht die de knieschijf tegen het dijbeen drukt groter wordt.
Voorbeelden van de beste oefeningen: 'Squats, lunges, opstappen, kikkersprongen maken, het zijn klassieke oefeningen die perfect werken. Probeer deze oefeningen te leren van een expert. Aanbevolen wordt om tenminste 4 of 5 keer per week ongeveer 30 minuten te oefenen.
Wanneer de kniebanden van uw knie overbelast zijn, voelt u symptomen als een stekende pijn die erger wordt als u de knie meer belast. Als gevolg van een afwijkende functie van de knieën of voeten kunnen de kniebanden geïrriteerd raken.
De meeste pijnklachten van de knie gaan vanzelf over. Doe een paar dagen tot weken geen bewegingen die de pijn geven. Bij veel pijn kunt u paracetamol nemen. U kunt ook gel op uw knie smeren waar een pijnstiller inzit, zoals ibuprofen of diclofenac (een NSAID).
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.
Uw knie kan opeens pijn doen en dik worden door een verkeerde beweging of val. Vaak is dit een verrekte of gekneusde knie. Soms een gescheurde knieband of meniscus. Uw knie kan ook af en toe pijn doen.
Een knieblessure komt veel voor en heeft een flinke impact op je sportactiviteiten, maar ook op je dagelijkse activiteiten. Een kruisband blessure is dan ook een van de ergste blessures aan dit gewricht.
Klachten bij artrose van de knie
Artrose van de knie begint met pijn en stijfheid in de knie. U merkt dit vooral 's ochtends of als u na een tijdje zitten opstaat. Dit heet startpijn of ochtendstijfheid. Na 10 tot 30 minuten bewegen merkt u dat de knie minder stijf wordt.
Pijn in de knieholte is vaak een gevolg van overbelasting of het maken van een verkeerde beweging. Hierdoor kan er een stekende of zeurende pijn ontstaan. Ook kan de knieholte 'verdikt' aanvoelen en klachten geven bij bijvoorbeeld lopen en hurken. Pijn in de kuit kan ook een gevolg zijn van overbelasting.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Je kunt de adductorenspieren – die het meest vaak zijn aangedaan in de lies – sterker maken door de “Copenhagen adduction” oefening te doen. Zie link. Deze oefening dien je ook op te bouwen qua aantal herhalingen.
Geluiden in gewrichten komen veel voor en in verschillende vormen bijvoorbeeld 'knakjes' en 'plopjes'. Ook langdurige reeksen komen voor. Wees gerust, 99 procent van alle knieën kraken. Zolang er geen pijn bij komt kijken, hoeft u uzelf geen zorgen te maken.
Bestaat er een leeftijdsgrens voor een knieprothese? De gemiddelde leeftijd waarop in Nederland een knieprothese wordt geplaatst, is rond de 70. In feite is er geen echte minimum leeftijd voor een prothese. Indien een patiënt aan de criteria voldoet voor implantatie maakt diens leeftijd niet uit.
Na een trauma is het belangrijk om de knie te koelen en te laten rusten. Koelen mag 4-5 keer per dag ongeveer 15 minuten, waarbij het belangrijk is dat er geen direct contact is tussen het ijs en de knie. Met rusten wordt bedoeld dat je regelmatig niet op je been staat en je been bijvoorbeeld laat rusten op een krukje.