Maak de voeding liefst per fles klaar. Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.
Klaargemaakte voeding kun je maximaal 8 uur in de koelkast bewaren, als de koelkast kouder is dan 4 graden. Voel na het opwarmen of de melk niet te warm is door een druppel uit de fles op je pols te laten vallen. De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden. Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op!
Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
In principe geldt de regel dat je klaargemaakte kunstvoeding maximaal acht uur in de koelkast mag bewaren (max 4°C) en maximaal een uur zonder koeling.
Hoelang kun je babyvoeding bewaren? In de koelkast kun je babyvoeding maximum twee à drie dagen bewaren. Zorg dat je de potjes of zakjes steeds goed afsluit, zodat het vrij blijft van bacteriën. In de diepvries kun je babyvoeding tot wel drie maanden lang bewaren.
Zelf bereide potjes kunt u 2 tot 3 dagen na hun bereiding in de koelkast bewaren, en in de diepvries tot 1 jaar (behalve voor bereidingen met melk, vlees of vis, die binnen 6 maanden moeten worden gegeten). Idealiter worden de bereidingen het beste binnen 3 maanden na het klaarmaken opgegeten.
Net als alle andere melksoorten zie en ruik je aan moedermelk wanneer dit bedorven is. Dan heeft het bijvoorbeeld brokken en ruikt rot.
Is de verpakking geopend, dan kun je het poeder nog 4 weken bewaren op een koele, donkere plaats (niet in de koelkast). We adviseren om de voeding altijd per fles klaar te maken. Dit is het meest hygiënisch en daardoor wel zo veilig. Drinkt je baby de fles niet leeg, bewaar dit restje dan niet langer dan 1 uur.
- Het water en het melkpoeder mengen door licht te schudden. Schud niet te hard anders komt er lucht in de fles (schuimvorming). - Verwijder het afdekplaatje en zet de speen op de fles. - Sluit het pak melkpoeder na gebruik goed en zet het droog weg (niet in de koelkast).
Nutrilon blijft hoog scoren in onze top vijf beste flesvoeding voor (pasgeboren) baby'tjes, want op nummer drie staan zij opnieuw met de Nutrilon volledige zuigelingenvoeding 1. De naam zegt al genoeg, deze 'volledige zuigelingenvoeding' is geschikt voor pasgeboren baby's tot de leeftijd van 6 maanden.
Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.
Mag ik een fles die maar half is leeggedronken bewaren? Nooit! Het is een broeihaard voor bacteriën en een risico voor de gezondheid van je kind. De regel: het overschot van elke fles systematisch weggooien.
Moedermelk opwarmen voor je baby is niet moeilijk. Wel is het belangrijk dat de melk niet te heet is. En dat het opwarmen veilig gebeurt, zodat schadelijke bacteriën geen kans krijgen. Want baby's hebben minder weerstand.
Gebruik schoon water
Je kunt voor flesvoeding meestal koud kraanwater gebruiken. Het leidingwater in Nederland is in de meeste gevallen namelijk zuiver genoeg voor flesvoeding. Bovendien is het gebruik van kraanwater vaak ook beter voor je baby, minder duur en beter voor het milieu dan water uit flessen.
Gebruik geen warm water direct uit de kraan voor babyvoeding
Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Gebruik voor het warm maken van de voeding een flessenwarmer, voeg er kokend water aan toe of warm de voeding op in een pannetje heet water.
Ingevroren melk kun je laten ontdooien in de koelkast of onder lauwwarm stromend water. Is de melk helemaal ontdooid, dan kun je hem nog 24 uur in de koelkast bewaren. Je kunt deze melk niet opnieuw invriezen en maar één keer opwarmen.
Koude melk kan ook
Ben je op een plek waar je de fles niet kunt opwarmen, geef dan gewoon koude melk. In principe maakt dit niet uit, maar er is een kans dat je baby de fles niet accepteert. Zorg ervoor dat de voeding niet ijskoud is en bewaar een fles nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast.
Restjes voeding mag je niet opnieuw opwarmen. Dat heeft te maken met de grote kans op bederf door bacteriegroei. Direct weggooien dus.
In het algemeen is dat één afgestreken maatlepel per 30 ml. water. Warm de melk op in de flessenwarmer, magnetron of een bakje met heet water tot de benodigde (lauwe) temperatuur.
De meest optimale temperatuur om ongeopende Olvarit potjes te bewaren is bij 15 – 25 graden Celsius. Bij temperaturen lager dan 5 graden Celsius of hoger dan 40 graden Celsius kun je de potjes maximaal 48 uur bewaren.
Maak je een grotere hoeveelheid oefenhapjes in één keer klaar? Bewaar een hapje voor de dag erna afgedekt in de koelkast en vries de rest in een ijsblokjeszakje, diepvrieszakje of –doosjes in. Bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer.
Na het verhitten wordt de melk zo snel mogelijk afgekoeld en kan deze vervolgens twee dagen in de koelkast bewaard worden. Als de melk langer bewaard moet worden, dan wordt ze na het afkoelen in de koelkast best direct in de diepvriezer geplaatst.
Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is. Handig! Schrijf eventueel 'BV' of 'moedermelk' op de melkcontainer, zodat het bij de kinderopvang duidelijk is dat het om moedermelk gaat die op een speciale manier opgewarmd moet worden.
Niet te warm, niet te koud
De kans dat je baby de afgekolfde melk wil drinken, kan groter zijn als de melk ongeveer op lichaamstemperatuur is, 37 °C (98,6 °F).
De melk die je hebt afgekolfd, bewaar je achter in de koelkast in een afgesloten fles. De volgende kolfbeurt gebruik je een nieuwe fles. Ook deze zet je achter in de koelkast. De melk van een dag kun je samenvoegen als de melk dezelfde temperatuur heeft.