Eenmaal de wortels van de plant zich voldoende hebben ontwikkeld, moet je gelijkmatig en regelmatig water geven. Vooral op zeer warme dagen hebben tomatenplanten heel veel water nodig. Als je merkt dat de bodem opgedroogd is en de bladeren slap naar beneden hangen, dan is het tijd om opnieuw water te geven.
Water geven
Doe dit in het voorjaar 2 keer per week en in de zomer 1 keer per week. Doordat je water geeft aan de onderkant van de plant, in de lekschaal, stimuleer je de wortels om op zoek te gaan naar water. De wortels zullen dieper rijken en de plant wordt hierdoor veel sterker.
Te veel water kan leiden tot
De vruchthuid barst dan open, omdat de plant niet meer weet waar ze heen moet met het overtollige water. Luie wortels: Planten verwennen met veel water lijkt een goede zaak, maar dat is het helemaal niet.
Zorg dat je de tomaten een goede plek geeft in de moestuin. Mocht je alleen maar schaduw hebben, dan is de kans op slagen echt heel erg klein. Tomaten zijn echte zonaanbidders en worden dan ook heel erg blij van een plekje waar zeker 6 uur zon per dag is.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond.Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Bladplukken betekent dat je de onderste bladeren van de tomatenplant beetje bij beetje verwijderd. Dit doe je als de onderste trossen goed gevormd zijn. Je brengt hierdoor meer lucht en licht tussen de planten wat de afrijping van de vruchten bevorderd. Pluk in verschillende beurten 2 tot 3 bladeren weg.
Augustus en september zijn echte tomatenmaanden. Heb je tomaten in de kas groeien, dan zijn deze zeker al te oogsten in augustus. Groeien jouw tomaten buiten in de open lucht, dan zal de oogstperiode wat later zijn.
Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.
De tomaat is eigenlijk een meerjarige plant, maar kwekers gebruiken hem vaak eenjarig. Ook in Nederland kun je prima tomaten kweken: in de zomer buiten en het hele jaar door in een kweektent. De plantenvoeding en substraten van CANNA bieden je tomatenplant precies de basis die ze nodig heeft.
Bij een tomatenplant, waar de onderste bladeren geel worden, kunnen meerdere problemen de oorzaak zijn, maar meestal is stikstofgebrek de boosdoener. Stikstof is een voedingselement, dat een plant veel gebruikt. Dit voedingselement wordt onder andere gebruikt in het bladgroen van de bladeren van een plant.
Zodra je tomaten beginnen te bloeien, begin je met het regelmatig bemesten van de planten. De tomatenplanten kunnen alleen voeding opnemen als de grond voldoende vochtig is. Het is dus het makkelijkst om een vloeibare mest te gebruiken via het gietwater. Doe dit eens per één à twee weken.
Tomatenplanten hebben over het algemeen een gemiddelde tot hoge tolerantie voor droogte. Aan de andere kant houden ze niet van drassige grond. Zo kan je overmatige irrigatie vermijden. Tomaten hebben echter regelmatig water nodig en vooral tijdens het vullen van fruit.
Oorzaak 1: Je geeft gewoonweg te veel water. Geef minder vaak en/of minder water. Oorzaak 2: De grond is uitgedroogd en je geeft dan plots te veel water in 1 keer.
Goede tomatengrond is luchtig en voedselrijk.Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest. Dit hebben wij op de kwekerij, waar we de pottomaten kweken, in proeven heel duidelijk ondervonden.
Kunnen alle tomatenplanten worden gesnoeid? Ja, alle soorten tomatenplanten kunnen worden gesnoeid, maar sommige soorten vereisen meer snoeiwerk dan andere.
Eens per week is voldoende, maar dan geef je wel 10 liter per plant. Dit doe je om ervoor te zorgen dat de wortel de diepte in gaat. Zo haalt de plant voedingsstoffen en mineralen uit de diepe grond, ook uit de grond onder de mest.
Het juiste moment om te beginnen met ondersteunen is wanneer tomaten een gemiddelde hoogte van 40 cm hebben bereikt. Boeren plaatsen de stokken lineair naast elke plant en binden de planten er voorzichtig over. Ze kunnen ook om de 30 cm een draad plaatsen van ongeveer 1,5 meter hoog.
Plantafstand: minimum 75 cm tussen de rijen.Plantafstand: minimum 35 cm aan tussen de planten. Plant tomaten diep genoeg, aan de stam zullen dan extra wortels groeien. Je kan ze ook schuin planten en het bovenste deel omhoog laten steken.
Groene tomaten oogsten: Laten rijpen
Dan is het mogelijk om je nog groene en onrijpe tomaten te laten rijpen rond de 22 tot 27 graden celsius. In tegenstelling tot vruchten die nog aan de plant hangen, hebben de geoogste groene tomaten geen licht nodig om te rijpen.
Onrijpe tomaten binnenshuis narijpen
Pluk ze en laat ze binnenshuis narijpen. Leg de groene tomaten in een kistje met een rijpe banaan of appel. Dek af met krantenpapier en wacht 1,5 à 2 weken. Uit het rijpe fruit komt ethyleengas vrij waardoor de groene tomaten verder rijpen.
De groen volwassen fase
Tomaten kunnen niet rood worden, wanneer ze niet 'groen volwassen' zijn, zelfs niet door technologie. De tomaten beginnen dus pas kleur te krijgen wanneer ze groen volwassen zijn.
De aanmaak van bouwstoffen door de fotosynthese is veel groter dan het verbruik ervan. Door het teveel aan fotosyntheseproducten die niet kunnen getransporteerd worden (zetmeel, suikers) krult het blad.
Een plant die weinig water krijgt, zal zoetere vruchten geven en minder groot blad maken. Vooral in het voorjaar en najaar kan je hier goed mee sturen. Als het een aantal dagen regenachtig of bewolkt is, geef dan geen water.